Annonce

Oversigt: DF-aftryk på finansloven

Jellingestenene, Fregatten Jylland, Grundtvig, stalinisme og koldkrigsforskning. Dansk Folkeparti fik op gennem nullerne sat sit aftryk på finanslovene med en række opsigtsvækkende tiltag.
Inden for kort tid skal Dansk Folkeparti igen lægge stemmer til en borgerlig finanslov. Spændingen samler sig derfor om, hvad Kristian Thulesen Dahl kan hive hjem som betaling for partiets stemmer.

Går vi tilbage til nullerne, hvor Dansk Folkeparti var i en lignende situation, fik partiet sat en række tydelige, men også ganske opsigtsvækkende og pudsige, aftryk på finanslovene som betaling for at støtte eksempelvis Venstres skattestop.

Aftrykkene er kendetegnet ved dels at være meget små, ofte blot et par millioner kroner, dels at være meget specifikke, og dels at tale klart ind i Dansk Folkepartis verdensbillede. Det kan være gennem støtte tiltag der har en særlig national karakter, eller ved at støtte forskning, der støtter partiets verdensbillede.

Netavisen Pio har gennemgået de ti finanslove fra VKO-tiden samlet et lille udpluk af pudsige tiltag. Da de er en del af en fælles finanslovsaftale kan vi naturligvis ikke garantere at alle er Dansk Folkepartis opfindelser, men mange af dem bærer tydelige DF-aftryk:

2002: Økologiens Hus
Med henblik på at fremme økologiske udviklingsprojekter, der skal bidrage til kvalitetsfremme og fremme af eksport af økologiske produkter, afsættes yderligere 5 mill.kr. årligt i perioden 2002-2005. Endvidere afsættes i 2002-2005 1 mill.kr. årligt til projekter i Økologiens Hus.

2003: Skoleskibet Danmark
Skoleskibet Danmark repræsenterer en stor værdi som symbol på Danmark som søfartsnation. Parterne er derfor enige om at afsætte 5 mio.kr. i 2003 til Skoleskibet Danmark med sigte på, at skibet fortsat kan udfylde denne rolle.

2003: Hjælp til herreløse dyr
Indsatsen for at hjælpe sårede og syge herreløse og vilde dyr, der for eksempel er blevet påkørt i trafikken, skal styrkes. Regeringen og Dansk Folkeparti er derfor enige om at øge statens tilskud til Dyrenes Beskyttelse fra 3 til 5 mio.kr. i 2003.

2003: Udgivelse af Søren Kirkegaards samlede værker
Med henblik på at sikre den fortsatte udgivelse af Søren Kierkegaards samlede værker i regi af Søren Kierkegaard Forskningscentret afsættes 5 mio.kr. årligt på Kulturministeriets område i 2004 -2006.

2004: Støtte til klimaskeptisk forskning
Parterne er enige om at afsætte 3 mio.kr. årligt i perioden 2004 til 2007 til Dansk Rumforskningsinstitut til øget forskning i sammenhængen mellem solaktivitet og klima.

2004: Forskning i Gulag
Der afsættes i alt 4 mio.kr. i 2004 og 2005 til en styrkelse af forskningen i Gulag/stalinismens udryddelseslejre.

2005: Kaj Munk Forskningscenteret
Der afsættes en samlet ramme på 7 mio. kr. for at fremme viden om Kaj Munks liv og arbejde. Rammebeløbet skal bruges til at etablere og drive Kaj Munk Forskningscenteret i 6 år ved Aalborg Universitet og erhverve Kaj Munks arkiv og indboet fra Vedersø Præstegaard.

2005: Roskilde Domkirkes tag
Med henblik på at fremskynde en udskiftning af taget på Roskilde Domkirke, gives der tilsagn om, at staten vil yde et tilskud til projektet.

2005: Danske kulturelle anliggender i Sydslesvig
Parterne er enige om i 2005 at forhøje bevillingen til danske kulturelle anliggender i Sydslesvig med 0,5 mio. kr., således at tilskuddet i 2005 udgør i alt 377,3 mio. kr.

2005: Hædersgaver til modstandsfolk
Parterne er enige om at forhøje hædersgaven pr. modtager med virkning fra 2005 med 2.000 kr. til 14.000 kr. årligt, samt at der i anledning af 60-året for befrielsen udbetales et engangsbeløb på 6.000 kr. i 2005.

2006: Bent Jensens koldkrigsforskning
Med henblik på at holde erindringen om den kolde krig i hævd og for at fremme den videre forskning i historien om den kolde krig anvendes i alt 10 mio. kr. over en 3-årig periode til støtte til forskning vedrørende Danmarks stilling under den kolde krig.

2006: Digital Danmarksfilm
Danmark skal præsenteres som et attraktivt land inden for bl.a. områder som turisme, kultur og erhverv. Parterne er enige om at støtte produktionen af en digital Danmarksfilm, der kan opnå privat medfinansiering på mindst 50 pct.

2006: Renovering af Rosenborg Slot
Der anvendes i alt 17,4 mio.kr. i perioden 2006 til 2007 til en nødvendig forstærkning og renovering af gulvet i Riddersalen mv., heraf går 8,5 mio.kr. til dækning af museets indtægtstab, udgifter til nedpakning af museumsgenstande mv. som følge af renoveringen, mens der anvendes 8,9 mio.kr. til selve renoveringen af gulvet.

2007: Støtte til Bjørn Lomborg-tænketank
I forbindelse med sammenlægningen frigøres 2,5 mio. kroner årligt af Institut for Miljøvurderings bevilling, der overføres til Copenhagen Consensus Center på Copenhagen Business School med henblik på at fremme den internationale debat om behovet for økonomiske prioriteringer.

2007: Restaurering af herregårde
Danmarks Herregårde Herregårdene er en væsentlig del af den danske kulturarv. Ud over at være en hjørnesten i bygningskulturen, er de samtidig væsentlige kulturminder i det danske kulturlandskab. Da Herregårdene er meget omkostningstunge bygningsværker, er parterne enige om at afsætte en pulje på 6 mio. kr. årligt i perioden 2007-2010 til restaurering af fredede Herregårde.

2007: Søren Kierkegaard – igen!
Der afsættes i alt 33 mio. kr. i 2007-2009 til at færdiggøre af udgivelsen af Søren Kierkegaards samlede skrifter. Bevillingen gives til Søren Kierkegaard Forskningscenter med 11 mio. kr. årligt.

2008: Grænsekontrol ved Frøslev
Frøslev grænseovergang er den mest trafikerede strækning mellem Danmark og Tyskland. Med henblik på generelt at styrke kontrollen ved grænseovergangen og dermed styrke bekæmpelsen af menneskesmugling og smugling af for eksempel narkotika er partierne enige om at etablere permanente kontrolfaciliteter ved Frøslev grænseovergang. Partierne er enige om at afsætte 10 mio. kr. hertil.

2008: Fregatten Jylland
Partierne er enige om, at Fregatten Jylland er et væsentligt kulturarvsmonument, som det er vigtigt at vedligeholde og sikre formidlingen af. Der afsættes 1 mio. kr. årligt i perioden 2008-2011 til formålet.

2009: Sikring af Jellingestenene
Partierne er enige om at styrke centrale dele af den danske kulturarv. Der afsættes derfor en kulturbevaringspulje på 150 mio. kr. i alt i perioden 2009-2012. Kulturbevaringspuljen anvendes til at sikre gammel dansk kulturarv, herunder sikring af runestenene i Jelling for eftertiden og andre vigtige dele af kulturarven.

2009: Digitalisering af Grundtvigs forfatterskab
Regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er enige om at afsætte 2,7 mio. kr. i 2009 til opstart af et Grundtvigcenter ved Aarhus Universitet med henblik på digitalisering af N.F.S. Grundtvigs forfatterskab. Frem til 2010 vurderes omfanget af en fortsat statslig deltagelse i projektet nærmere.

2009: Moderne By i Den Gamle By i Århus
Regeringen, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er enige om at forhøje statstilskuddet til driften af Den Gamle By i Århus med 4 mio. kr. årligt i perioden 2009-2012. Bevillingsforøgelsen skal blandt andet anvendes til udvikling af Den Gamle By i Århus’ nye projekt Den Moderne By, der er en skildring af byens udvikling i det 20. århundrede.

2010: Kulturminder fra kolonitiden
Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om at afsætte 5½ mio. kr. årligt i 2010-2013 til en pulje, der skal styrke initiativerne for danske kulturminder uden for Danmark. Puljen skal blandt andet anvendes til at forbedre bevarings- og formidlingsindsatsen for kulturelle minder om danske aktiviteter på fx de tidligere dansk-vestindiske øer.

2010: Copenhagen Consensus Center – igen!
Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om at understøtte den internationale debat om behovet for økonomiske prioriteringer inden for en række væsentlige temaer. Parterne er derfor enige om at forøge bevillingen til Copenhagen Consensus Center med 2,5 mio. kr. årligt i 2010-2013.

2011: Flere penge til Strandingsmuseet
Forligspartierne er enige om at afsætte 0,4 mio. kr. årligt til Strandingsmuseet, som blandt andet skal anvendes til at styrke museets forskning og samarbejdet med andre museer på det maritime område med henblik på, at museet eventuelt kan opfylde betingelserne for selvstændig statsanerkendelse.


Flere artikler om emnet