Pædagog-opråb: Nu skal det være børnenes tur!

Vi har brug for at skrue op for ambitionerne, så det første skridt mod minimumsnormeringer ved finanslov 2020 kan mærkes af dem det handler om: Børnene.
”I har ikke monopol på hvordan sandheden er i vuggestuer og børnehaver.” sagde Ole Birk Olesen fra Liberal Alliance i Debatten på DR2 til forældrebevægelsen "HvorErDerEnVoksen".

placeholder

En anelse tonedøv bemærkning i et år hvor 100.000 forældre og pædagoger landet over gik på gaden for minimumsnormeringer og bedre forhold i daginstitutionerne. I en tid hvor 8 ud af 10 vælgere støtter op om minimumsnormeringer og mere end 80 procent af pædagogerne i daginstitutionerne siger, at de ikke kan nå den helt basale omsorg for børnene.

8 ud af 10 vælgere støtter op om minimumsnormeringer

Men selvom Ole Birk Olesen og Liberal Alliance helt åbenbart vælger at give børnene den kolde skulder, er der desværre heller ikke meget børnene kan varme sig på i regeringens finanslovsudspil.

Stor skuffelse

Ingen øremærkede penge til børnene fra børnenes statsminister og intet konkret beløb til de lovbundne minimumsnormeringer i landets daginstitutioner, som regeringen, sammen med sine støttepartier, ellers har lovet danskerne. Alt i alt en stor skuffelse.

Det nytter ikke blot at tale om det. Der skal gøres noget

Den såkaldte ”forhandlingsreserve” på 2,1 milliarder kroner i 2020 er meget lille. Især hvis man husker på, at minimumsnormeringer alene koster 2. mia. kr. og at forhandlingsreserven samtidig skal dække initiativer indenfor grøn omstilling, kultur og andre velfærdsområder.

Det nytter ikke blot at tale om det. Der skal gøres noget. Og det skal være nu!

For lige nu planlægger et større antal kommuner igen år at spare på daginstitutionerne - og så er vi jo lige vidt.

De fleste kan godt forstå, at alting ikke kan ske i morgen. Men det er helt afgørende, at vi i den endelige finanslovsaftale skal kunne se det første store skridt hen mod lovbundne minimumsnormeringer. Og at kommunerne forpligtes på at bruge pengene til flere pædagoger – og ikke samtidig bare kan skære ned.

Behov for ambitiøs børneplan

Og der er brug for en ambitiøs børneplan, hvor der også stilles krav til fagligheden. Vi ved fra forskningen, at netop uddannelse af personalet sammen med normeringen, er de vigtigste parametre for kvaliteten i daginstitutionerne. Det er på den måde en selvstændig pointe, at kvalitetsløftet på den ene parameter ikke må ske på bekostning af den anden.

Derfor må der som en del af de lovbundne minimumsnormeringer også stilles krav til pædagogandelen

Derfor må der som en del af de lovbundne minimumsnormeringer også stilles krav til pædagogandelen. Det nytter ikke, at kommunerne bare kan skrue ned for antallet af pædagoger og ansætte pædagogiske assistenter eller pædagogmedhjælpere i stedet for. Så får vi ikke det kvalitetsløft, som børnene har brug for, og som forældrene efterlyser.

Regeringen har med finansloven 2020 en historisk chance for at tage første skridt i genopretningen af kvaliteten i vores daginstitutioner. Vi er rigere end nogensinde før. Og Regeringen har vælgernes opbakning og mandaterne i folketinget. - Nu er det børnenes tur!

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Pædagog og hovedbestyrelsesmedlem i BUPL


placeholder

Annonce