Annonce

Prins Joachim får penge med til USA og beslutning om danske kampfly til Ukraine på trapperne

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Så er Netavisen Pios nyhedsoverblik tilbage efter en lille påskeferie. I dagens nyhedsoverblik er der nyt om kongehuset, om eventuelle danske kampfly til Ukraine og så er der også et lille partihop.

Det er også dagen før dagen. I aften klokken 23.59 lukker muligheden for at stemme til OK-23 og i morgen bliver resultatet af urafstemningen om årets overenskomster offentliggjort og vi finder alle sammen ud af om der kommer en storkonflikt. Det kan du helt sikkert læser mere om i morgen.

Tak fordi du læser med.

 

Joachim får penge med til Washington

Prins Joachim kan modtage årpenge, mens han skal arbejde i Washington som forsvarsindustriattaché.

Det mener et stort flertal af Folketingets partier, der i dag har førstebehandlet et beslutningforslag om, hvorvidt netop prinsen kan modtage sine årpenge - eller apanage, som det hedder - i udlandet.

Det skriver DR.

Det kræver ifølge grundloven nemlig Folketingets samtykke, hvis prinsen skal have årpengene med til udlandet. De tre regeringspartier og de borgerlige partier stemte for.

Tre røde partier, SF, Alternativet og Enhedslisten, stemte imod.

 

Troels Lund: Beslutning om kampfly til Ukraine falder inden sommer

Danmark vil sammen med allierede inden sommerferien have truffet en beslutning om, hvorvidt der skal sendes kampfly til Ukraine eller ej.

Det er i hvert fald forventningen fra den fungerende forsvarsminister, Troels Lund Poulsen (V).

Det sagde han ifølge TV 2 i forbindelse med sit besøg i Ukraine i går.

Ukraine har længe efterspurgt kampfly.

Men for Danmark tager det tid, fordi "Danmark ikke kommer til at gøre det her alene", siger Troels Lund Poulsen.

“Det skal vi gøre sammen med flere lande. Så skal vi også have en dialog med amerikanerne omkring det her. Men jeg vurderer, at vi kan nå frem til en beslutning indenfor kort tid,” siger han til TV 2.

Læs hele historien her.

 

Radikal profil skifter til Venstre

I Gentofte Kommune, nord for København, har de Radikale siden 2021 haft en gedigen profil i form af Marie Brixtofte, der er datter af den tidligere Farum-borgmester Peter Brixtofte.

Den profil bliver partiet nu fattigere. Marie Brixtofte, der fik tredjeflest stemmer af alle opstillede i Gentofte Kommune ved kommunalvalget i 2021, forlader nemlig partiet og rykker i stedet til Venstre.

Det skriver Berlingske.

Årsagen til skiftet begrunder hun med, at "jeg er blå, og det er Radikale ikke".

"Jeg kan ikke længere være i et parti, hvor man siger, at man hverken er rød eller blå, men hvor man i virkeligheden laver rødlig politik," siger hun til Berlingske.

Marie Brixtofte er 44 år, bor i Hellerup, gift og er mor til tre. Hun er uddannet økonom, og har tidligere  arbejdet 7 år som investment-banker i London.

 

Tre unge mænd i spidsen for "feministisk ungdomsparti"

SF Ungdom (SFU) har genvalgt Alexander Blavnsfeldt som politisk leder.

Det skriver han på Twitter.

Valget fandt sted på ungdomsorganisationens landsmøde, der afholdes hvert år i påsken.

"Jeg glæder mig til at fortsætte kampen for et retfærdigt og grønt samfund," skriver han.

Alexander Blavnsfeldt har været politisk leder for SFU i et år .

SFU’s daglige ledelse består udover en politisk leder, af en organisatorisk leder og en økonomisk leder. De tre leder SFU’s sekretariat, og sammen varetager de den daglige drift af organisationen.

Jesper Dyhrberg bliver ny organisatorisk leder. Han sidder desuden i byrådet for SF i Furesø Kommune. Den økonomiske leder, Magnus Westergaard, blev også genvalgt.

SF Ungdom er, ifølge dem selv, et socialistisk, feministisk og aktivistisk ungdomsparti.

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja selvfølgelig beholder Joachim sin apanage.
Han skal da ikke arbejde gratis. Forskellen på udstationeret løn og hans apanage er nok ikke noget at skrive hjem om.

Kampfly til Ukraine. Endnu en eskalering, der startede med sporadisk træning af ukrainske 'fodtudser' her i Vesteuropa. Al sympati med det ukrainske folk, ingen tvivl om det, men hvor ender det? Hvad er næste træk op ad våbenkassen? A-våben?
Sender vi udfasede F16 - uden danske piloter, forstås - vil det ikke være, som at skyde lerduer for trænede russiske piloter i nyeste MIG-fly? Jeg venter med længsel på, den danske regering gør sig heldigt bemærket ved at kalde på fredsforhandlinger i stedet for den siddende forsvarsministers udspil.

Fredsforhandlingerne kommer først, når Rusland er ude af Ukraine. Ellers vil de jo som betingelse for fred insistere på at beholde de områder, de har besat. Eller i hvert fald det meste af det. Og det kan jo under ingen omstændigheder accepteres.

Og herudover må det vel være op til ukrainerne at vurdere, om de kan bruge de aflagte F16- og MIG29-fly, de måtte få doneret.

Apanagen er vel skattefri. Så der er ca. 11.000 kr. om dagen til forbrug 24/7. Så bliver der da råd til drikkepenge på Washington D.C.'s spisesteder.

Der burde indføres en kongehusskat som kirkeskatten. Så kan man melde fra og spare de penge.

En forsvarsskat kunne også passende indføres. Så kan man vælge om man vil forsvares eller klare sig selv og spare de penge.

Det vil helt sikkert løbe op. Særligt for det fremtidige lavtlønnede C hold vil det kunne udgøre en stor procentvis besparelse. Og så slipper man for at blive indkaldt. Når magterne kriges, så er det først og fremmest C holdet som ofres ved fronten. Ikke de rige og velhavendes børn. De rige og velhavende som ellers har mest at forsvare. Mens C holdet intet ejer. Så forsvarsskat, som kan fravælges. Ja tak.