Annonce

Regeringen vil tage passet fra pædofile

Højere straf og inddragelse af pædofiles pas, lyder meldingen fra regeringen. Men det kan være i strid med menneskerettigheder, mener professor.
Straffen for seksuelle overgreb mod børn, hvor der ikke er tale om direkte samleje, medfører typisk en fængselsstraf af tre-fire måneders varighed.

Men den straf er alt for mild.

Sådan lyder det nu fra regeringen, som vil hæve straffen mod pædofile, der begår andre seksuelle overgreb mod børn end samleje. Det kan f.eks. være oralsex og stimulering af kønsorganer.

Vi skal se at få det skærpet

”Der er eksempler på seksuelle overgreb i familier, hvor det ikke er samleje, som typisk straffes med 3-4 måneders ubetinget fængsel. Hvis det er niveauet, så synes jeg simpelthen, vi skal se at få det skærpet,” siger justitsminister Nick Hækkerup (S) til Altinget.

I 2016 stemte et bredt flertal i Folketinget for at hæve straffen fra 2,5 til 3,5 års fængsel for decideret samleje med børn. Et lignende strafniveau bør gælde, når der er tale om andre typer af seksuelle overgreb mod børn, mener justitsministeren.

placeholder

 

Vil fratage passet

Nick Hækkerup (S) har bedt sine embedsmænd om at undersøge muligheden for at fratage pædofilidømte deres pas. Det vil betyde, at pædofilidømte ikke har mulighed for at rejse ud i verden og begå nye overgreb.

Der kan være konkrete omstændigheder, som retfærdiggør, at man i en periode vil kunne inddrage passet

”Vi kan ikke inddrage passene helt generelt. Men vi kan godt se på, om der kan være konkrete omstændigheder, hvor der er en øget risiko for nye overgreb, som retfærdiggør, at man i en periode vil kunne inddrage passet hos en pædofildømt,” siger Nick Hækkerup.

Professor: Konflikt med konvention

Ifølge en professor i forfatningsret kan forslaget dog vise sig at være i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention:

”Hvis man inddrager en dansk statsborgers pas for en lang årrække, efter at straffen er udstået, er det potentielt i konflikt med artikel 2 i konventionens fjerde tillægsprotokol, der er en del af dansk lov,” siger Frederik Waage, professor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet, til Altinget.

Artikel 2 er en bestemmelse, der fastslår, at enhver har frihed til at forlade et hvilket som helst land, herunder sit eget.

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet