Ryanair: Dansk Folkeparti er dybt splittet

Dansk Folkepartis kommunale bagland er langt fra enige om, hvorvidt man skal sige nej tak til at flyve med Ryanair, når kommunen betaler billetterne. Det viser en gennemgang, som Netavisen Pio har foretaget.
Over de seneste par dage har fem danske kommuner truffet beslutning om, hvorvidt de vil boykotte Ryanair, når de køber flybilletter med kommunale midler.

Kommunalbestyrelserne i Ballerup, Tårnby og Roskilde har stemt ja, mens Greve og Vallensbæk har stemt nej. I otte andre kommuner har Ryanairs indtog i Kastrup lufthavn allerede været diskuteret og affødt forslag i byrådssalene.

I tre kommuner har partiet stemt nej eller meldt ud, at de er imod. I én kommune har partiet stemt blankt. I syv kommuner har DF stemt ja.

Når man ser på, hvem der har stemt ja og nej til Ryanair-boykot rundt omkring i det kommunale Danmark, bliver det hurtigt tydeligt, at Dansk Folkeparti er dybt splittet i spørgsmålet.

DF’ere er uenige om Ryanair-boykot
I tre kommuner har partiet stemt nej eller meldt ud, at de er imod. I én kommune har partiet stemt blankt. I syv kommuner har DF stemt ja. Og folketingsgruppen er imod kommunale boykot, hvis man spørger arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted (DF). ”Den der boykot, kommunerne kører mod Ryanair, er et tomt slag i luften”, siger han blandt andet til Avisen.dk.

Samme linje har DF lagt i Greve Kommune, hvor partiet stemte nej til boykot. I en replik til Enhedslistens byrådsmedlem Carsten Oddershede, der stillede forslaget, sagde DF’s byråds- og folketingsmedlem Liselott Blixt ifølge Dagbladet Køge følgende: ”Det er fint nok, Carsten, at du forsøger at tage hånd om dårlige arbejdsvilkår, men det her er kommunalpolitik, og det er et slag i luften, og det ender med at flymaskinerne falder ned igennem alle de lufthuller, der er.”

Svendborg er den anden kommune, hvor DF’erne vendte tommelfingeren nedad i byrådssalen. ”Det her det giver jo en masse administration. Vi skal varetage Svendborgs borgeres interesser, og det her er ikke Svendborgs borgere interesser,” sagde Jens Munk (DF) på byrådsmødet 31. marts (se klippet ca. 6 minutter inde).

DF i Rødovre: Lav pris er vigtigst
I Rødovre har Enhedslisten og SF foreslået en boykot af Ryanair på linje med en række andre vestegnskommuner. Sammen med de andre partier på højrefløjen siger Dansk Folkeparti nej tak.

I Ringsted stemte DF blankt til forslaget, da det var til afstemning. DF’s fire byrådsmedlemmer havde ellers kunnet give et flertal for forslaget, som var stillet af venstrefløjen.

DF’s gruppeformand, Niels Spittau, mener nemlig ikke, at kommunen skal blande sig i sådanne konflikter, og derfor vil han ikke have en boykot af selskabet: “Rødovre har en forpligtelse til at købe til den billigste pris, hvis servicen er den samme. I dag benytter Rødovre sig af det billigste flyselskab. Det forventer jeg at vi bliver ved med,” siger Niels Spittau til Rødovre LokalNyt.

I Ringsted kunne DF have sikret et ja, men stemte blankt
I Ringsted stemte Dansk Folkeparti blankt til forslaget, da det var til afstemning. DF’s fire byrådsmedlemmer havde ellers kunnet give et flertal for forslaget, som var stillet af venstrefløjen.

Men DF’s blanke stemmer betød, at de øvrige borgerlige partier fik flertal for deres nej med stemmerne 9-8 og så DF’s 4 blanke. Dermed faldt forslaget.

 

Kommuner, der har indført boykot:
- Brøndby, Ishøj og Københavns kommuner har truffet en administrativ beslutning.
- Albertslund, Kolding, Høje Taastrup, Ballerup, Tårnby og Roskilde kommuner har truffet en politisk beslutning. Dansk Folkeparti har alle steder stemt for.

Kommuner, der har sagt nej til boykot:
- Svendborg, Ringsted og Greve har sagt nej. Dansk Folkeparti har været med til at stemme nej alle steder med undtagelse af Ringsted, hvor partiet stemte blankt.
- Vallensbæk har også stemt nej, men DF stemte ja sammen med blandt andet Socialdemokratiet.

 

Note: Rødovre har sagen været oppe i medierne, men uden der har været stillet et konkret forslag. Her er Dansk Folkeparti imod en boykot. Ifølge TV2 Lorry har også Furesø Kommune indført en boykot, men uden det er klart hvordan den er indført. Lejre Kommunes kommunikationsafdeling skriver følgende i et skriftligt svar til Netavisen Pio: ”Der har følgelig ikke været behov for særskilt stillingtagen til hverken Ryan Air eller andre enkelt episoder/virksomheder, da disse vil være dækket af Kommunalbestyrelsens generelle beslutning om, at leverandører til Lejre Kommune skal overholde overenskomstmæssige forhold.” Hvidovre Kommune har på kommunalbestyrelsesmødet 26. maj udsat sagen.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


placeholder

Annonce