S-frygt: Regering vil bruge gevinst fra afbureaukratisering på skattelettelser

Dan Jørgensen vil have en garanti for, at regeringen ikke bruger gevinster fra afbureaukratisering på skattelettelser.
Da statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og innovationsminister Sophie Løhde (V) tirsdag præsenterede regeringens afbureaukratiseringsreform, var budskabet blandt andet, at regeringen vil fjerne administrative byrder og regler for i alt fire milliarder kroner inden udgangen af 2022.

Hvis det er muligt at nå målet om en besparelse på fire milliarder kroner, så vil regeringen  bruge dem ”lokalt på kernevelfærd”. 

Det har mange opfattet som om regeringen vil lægge penge ud til skoler, ældrepleje eller daginstitutioner. Men Socialdemokratiet mistænker regeringen for at have planer  om at bruge pengene på skattelettelser. Og hvis det ikke er tilfældet, så må regeringen tydeligt garantere, at der ikke kommer til at gå så meget som en krone af effektiviseringerne til skattelettelser.

Lars Løkke har jo tidligere slået fast, at når Venstre taler om ”nær velfærd”, så mener de i virkeligheden skattelettelser

”Vi er enig i ambitionen om at skære ned på unødvendige regler og dokumentationskrav. Men Lars Løkke har jo tidligere slået fast, at når Venstre taler om ”nær velfærd”, så mener de i virkeligheden skattelettelser,” siger partiets gruppenæstformand Dan Jørgensen (S) til Netavisen Pio.

Djævlen ligger som bekendt i detaljen og det er blot et enkelt ord i præsentationen, som Dan Jørgensen hæfter sig ved.

”Jeg kan godt frygte, hvad hensigten er, når Sophie Løhde ved præsentationen siger, at effektiviseringerne skal gå til borgernær velfærd. Og når der i udspillet står at pengene ”kan” - men ikke ”skal” - gå til lokal kernevelfærd,” siger han.

Løkke kaldte skattelettelser for nær velfærd
Dan Jørgensen føler sig yderligere bestyrket i sin mistanke, da Lars Løkke Rasmussen tidligere har kaldt skattelettelser for ”nær velfærd” og henviser til en række tidligere udtalelser:

”Vi har fuldstændig samme penge til rådighed. Vi synes …, at dem med små arbejdsindkomster skal have noget mere nær velfærd i form af skattelettelser, og så er der dele af den offentlige sektor, vi vil prioritere,” sagde Lars Løkke Rasmussen til DR i 2015.

Og også i regeringsgrundlaget for VLAK-regeringen kaldes skattelettelser for nær velfærd:

”Regeringen vil arbejde målrettet for at reducere det strukturelle skattetryk frem mod 2025. Det skal ses som et udtryk for, at regeringen ønsker at styrke den nære velfærd, dvs. den indkomst som familierne har tilovers til sig selv,” står der.

Hvis det er skattelettelser, de planlægger, så må de lægge det ærligt frem

Socialdemokraterne ønsker derfor, at regeringen giver en garanti om ikke at ville bruge en eventuel gevinst for afbureaukratisering på skattelettelser.

”Vi må kræve, at regeringen klart og tydeligt slår fast, at ikke så meget som en krone fra denne her øvelse kommer til at blive brugt på skattelettelser. Og hvis det er skattelettelser, de planlægger, så må de lægge det ærligt frem,” slutter Dan Jørgensen.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce