Annonce

S vil afskaffe sparekrav på børn og ældre

Dansk Folkeparti og regeringen har aftalt at kommunerne hvert år skal aflevere en halv milliard til staten. Den ordning vil Socialdemokratiet nu afskaffe
Regeringen og Dansk Folkeparti har som led i aftalen om finansloven for 2019 aftalt, at kommunerne skal aflevere en halv milliard kroner til staten. Men det sparekrav vil Socialdemokratiet afskaffe.

År for år for år udhuler man vores velfærdssamfund

"Den minusvækst vil vi stoppe. År for år for år udhuler man vores velfærdssamfund. Det går ikke mindst ud over vores vuggestuer og ældrepleje, som der er et enormt pres på i øjeblikket," siger Socialdemokratiets velfærdsordfører, Magnus Heunicke, til Altinget.

Sparekravet er resterne af det omstridte omprioriteringsbidrag, som blot har fået et andet navn. Nu kaldes det et moderniserings- og effektiviseringsprogram (MEP).

Med finanslovsaftalen har DF og regeringen aftalt, at kommunerne pålægges at spare 500 millioner kroner hvert af de kommende fire år – altså perioden 2019 – 2022.

”Trækker gulvtæppet væk under kommunerne”

Men Socialdemokratiet ønsker ordningen begravet.

"Indholdet af de udgiftslofter er vi lodret imod. Den mekanisme trækker gulvtæppet væk under kommunerne hvert eneste år. Og det kommer vi ikke til at fortsætte," siger Magnus Heunicke til Altinget.

"Hvis regeringsmagten skifter til Socialdemokratiet efter næste valg, så vil vi ændre budgetloven, sådan at kommunerne undgår besparelsen på de 500 millioner kroner. Spareloftet er dybt, dybt skadende for ikke mindst ældre- og børnebudgetterne ude i kopmmunerne," understreger Heunicke over for Netavisen Pio.

Heunicke er forundret over, at Dansk Folkeparti har kunnet indgå en finanslovsaftale med tilhørende udgiftslofter, som lægger op til at trække milliarder af kroner ud af kommunernes økonomi de kommende fire år.

Hos Dansk Folkeparti afviser man kritikken. Det er ifølge partiets finansordfører, René Christensen, helt "på månen" at tale om minusvækst, når der afsættes flere penge til velfærd i 2019.

Opdateret kl. 12.55 med uddybende kommentarer fra Magnus Heunicke.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce