Annonce

Sexisme hos De Konservative: Tre ”alvorlige” krænkelsessager

De Konservative har undersøgt omfanget af sexisme i partiet, men de andre partier i blå blok hænger ellers i bremsen.
Tre gange inden for det seneste år har der fundet ”alvorlige” krænkelsessager sted hos De Konservative.

Det viser den første undersøgelse af sexisme i et af de blå partier, nemlig Det Konservative Folkeparti, som sidste år igangsatte en spørgeskemaundersøgelse.

En tredjedel af medlemmerne har valgt at svare på spørgsmålene, og syv procent - svarende til 231 personer – har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed.

”Undersøgelsen viser, at langt de fleste opfører sig respektfuldt over for hinanden i Det Konservative Folkeparti, og det stemmer overens med partiets værdier,” siger De Konservatives generalsekretær, Søren Vandsø.

Har vi ikke mulighed for at tage kontakt

”Men undersøgelsen har også vist et billede af tre alvorlige sager inden for det seneste år fra svartidspunktet. Da undersøgelsen er anonym, har vi ikke mulighed for at tage kontakt til de pågældende. Men vi opfordrer kraftigt til at bruge partiets whistleblower-ordning, så vi kan handle på sagerne.”

Whistleblower-ordning

I efteråret oprettede De Konservative en whistleblower-ordning, der opereres af et eksternt advokatfirma, og partiet tøver ikke med at iværksætte nødvendige sanktioner, understreger gruppeformand Mai Mercado.

Gruppeformanden henviser til, at det nu tidligere medlem af folketingsgruppen, Orla Østerby, sidste år fik frataget alle sine ordførerskaber efter flere gange at have udvist grænseoverskridende adfærd over for en partikollega.

”Vi nægter at se passivt til, hvis mænd eller kvinder udsættes for seksuelle krænkelser, som ingen berettigelse har i politik,” siger Mai Mercado.

“Hverken på Christiansborg, i vælgerforeningerne eller i nogen som helst partimæssig sammenhæng. Politik skal ikke være hjemsted for seksuelle krænkelser, og man skal trygt kunne deltage i demokratiet.”

placeholder

Blå blok glimrer ved fravær

Mens partilederne i rød blok – Mette Frederiksen, Sofie Carsten Nielsen, Pia Olsen Dyhr og Mai Villadsen – har lavet store sexismeundersøgelser, så hænger de blå partiledere ellers i bremsen.

Ingen af de blå partier, altså på nær De Konservative, har lavet den slags sexismeundersøgelser, som i rød blok har kortlagt talrige krænkende oplevelser.

“Det lader til, at partitoppen har lyttet mere til de folk, der ikke vil have noget frem i lyset, end de personer, som måske har oplevet upassende adfærd – i frygt for at det vil skade partiet,” siger Cille Egholm, der er kommunalvalgskandidat for Venstre i København, til B.T.

“Og det er enormt frustrerende.”

Venstres partisekretær, Christian Hüttemeier, forklarer, at partiet tager sexisme “dybt alvorligt”, og at der blandt andet allerede er oprettet en anonym hotline med sexismekonsulenter og advokater, lavet ny samværspolitik samt gennemført en undersøgelse i folketingsgruppen og blandt de ansatte.

En håndfuld gange

Sidste år beklagede Venstres gruppeformand, Karsten Lauritzen, at han "en håndfuld gange" har været upassende over for kvinder i politik. Karsten Lauritzen har dog afvist at være en krænker.

"Det vil jeg ikke kalde mig selv," forklarede gruppeformanden i et interview i Jyllands-Posten.

"Jeg vil hellere sige, at jeg er en meget uelegant flirter. Når en krænkelse kan blive oplevet subjektivt, så kan det ikke være en objektiv betegnelse."

En beklagelse Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, har rost Karsten Lauritzen for at være kommet med.

placeholder

DF afviser alt

I Dansk Folkeparti er man til gengæld afvisende. Der kommer ingen undersøgelse, lyder det fra partisekretær Steen Thomsen til B.T.:

Dér står journalisterne på nakken af hinanden

“Vi kan se på andre partier, der har lavet en undersøgelse, at dér står journalisterne på nakken af hinanden for at se den. Og så ender man med at behandle enkeltsager i pressen. Det er sjældent, at den krænkede eller andre ønsker det.”

I rød blok har MeToo krævet flere prominente politiske ofre.

Størst var den daværende radikale gruppeformand, Morten Østergaard samt Københavns overborgmester Frank Jensen (S), der begge måtte trække sig efter sager om krænkelser.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet