Annonce

Sexismen gødes af filmbranchens usikre ansættelsesformer 

Ansatte i filmbranchen har frygtet at blive blacklistet af arbejdsgivere, hvis de stod frem om sexisme, fortæller formand i Dansk Skuespillerforbund
Anklagerne om sexisme er skyllet ind over den danske filmbranche i den seneste tid – ikke mindst rettet mod den kendte Zentropa-grundlægger Peter Aalbæk.

Ni tidligere kvindelige ansatte har i en artikel i Politiken fortalt om, hvordan ydmygelse, mobning og chikane har været en del af dagligdagen i årtier.

”Jeg ville ønske, jeg havde sat flere grænser og sagt: Nej, det er ikke i orden. Nej, det er ikke i orden at bede unge damer møde op og servere i bunny-kostume, det er ikke i orden at bede folk om at smide tøjet og hoppe i poolen, nej, jeg gider ikke se min chef svinge pikken til et møde," siger Stine Meldgaard, der arbejdede som producerassistent og senere producer på Zentropa fra 2006 til 2010 til Politiken.

En af grundene til, at problemet ikke er kommet frem tidligere skyldes de usikre ansættelsesvilkår i filmbranchen, fortæller formand i Dansk Skuespillerforening, Katja Holm, til Netavisen Pio:

”Vi lever i en freelance-branche, hvor vi er meget afhængige af vores arbejdsgivere. Vi er bange for at gøre os utilbens, vi er bange for at risikere at blive blacklistet i branchen, hvis vi står frem.”

64 procent har oplevet krænkelser
De tidligere Zentropa-ansatte er stået frem efter #MeToo-kampagnen har kørt på de sociale medier og en lang række politikere, kendte og filmskabere er blevet afsløret i upassende og sexistisk opførsel. Politiken har efter de ni kvinders beretninger foretaget en spørgeskemaundersøgelse blandt de kvindelige medlemmer af det danske skuespillerforbund. 378 kvinder har besvaret spørgeskemaet, hvilket svarer til 33 procent af de kvindelige medlemmer af skuespillerforbundet.

Jeg er meget overrasket over omfanget. Det gør mig forstemt og ked af det.

Af de 378 siger 241 – hvilket svarer til 64 procent – at de inden for de seneste 10 år har oplevet en form for chikane eller krænkende adfærd fra en overordnet.

”Jeg er meget overrasket over omfanget. Det gør mig forstemt og ked af det. Det kan ikke være meningen i en branche, som i forvejen er så porøs og skrøbelig og hvor man er afhængig af et godt forhold til sine kollegaer, det er simpelthen ikke i orden,” siger Katja Holm som reaktion på Politikens undersøgelse.

Frygter at blive blacklistet af arbejdsgivere
Katja Holm fortæller, at forbundet tidligere kun har modtaget ganske få henvendelser fra medlemmerne om sexisme. Derfor har forbundet heller ikke tidligere haft initiativer, som skulle bekæmpe problemet. Katja Holm mener, at der er flere faktorer, som har medført, at folk ikke har stået frem tidligere:

Vi er bange for at gøre os utilbens, vi er bange for at risikere at blive blacklistet i branchen, hvis vi står frem. Det er muligvis ikke sandt, men det er det, frygten går på.

”Vi lever i en freelance-branche, hvor vi er meget afhængige af vores arbejdsgivere. Vi er bange for at gøre os utilbens, vi er bange for at risikere at blive blacklistet i branchen, hvis vi står frem. Det er muligvis ikke sandt, men det er det, frygten går på,” fortæller Katja Holm og uddyber:

”Noget andet er, at det er ganske skyldbetonet. Man overvejer, om man nu gjorde noget forkert og derfor vender man det indad. Den tredje ting er, at man tit oplever sådan noget retrospektivt. Det vil sige, at man bliver chokeret lige i situationen, eller ubehageligt til mode, men først lidt tid efter tænker man, at det slet ikke må ske, men så tænker man måske, at der er gået for lang tid, eller at man skulle have sagt noget og så bortforklarer man overfor sig selv, hvorfor man ikke skal gøre noget. Det bunder jo i, at folk er bange.”

Arbejdstilsynet ind i sagen
Arbejdstilsynet har nu meddelt, at de vil undersøge arbejdsmiljøet i Zentropa.

”Når vi hører om forhold som disse, reagerer vi. Og på baggrund af de oplysninger, der nu er kommet frem, vil vi i begyndelsen af ugen tage stilling til, hvad vi kan gøre i den aktuelle sag. Arbejdstilsynet ser med stor alvor på anklager om mobning og seksuel chikane. Vi vurderer altid klager nøje - også over forhold som er beskrevet her - med henblik på tilsyn, skriver tilsynschef Lars Toft Pedersen til Ritzau.

I Skuespillerforbundet vil man begynde at arbejde mere målrettet imod sexisme. Katja Holm fortæller, at man har indkaldt interessenter fra både teater- og filmverdenen til et møde for at diskutere, hvordan man kan tackle problemet.

Jeg tror, at der nu starter en bølge af folk, der siger ’hov, det er uacceptabelt’, både blandt dem, der udsættes for det, men også blandt dem, der er vidne til det.

Skuespillerforbundet håber, at de vil blive opfattet som et forbund, som deres medlemmer kan gå til og tale åbent om denne type sager. I de grelle eksempler kan forbundet også føre sager på medlemmernes vegne.

Men noget af det allervigtigste er, at problemerne nu er kommet frem, mener Katja Holm:

”Det er positivt og jeg tror ikke, at tingene bare vil gå tilbage til det gamle. Jeg tror, at der nu starter en bølge af folk, der siger ’hov, det er uacceptabelt’, både blandt dem, der udsættes for det, men også blandt dem, der er vidne til det.”

 

 


Flere artikler om emnet