Annonce

Socialdemokratiske øjeblikke, 4. afsnit: Gang i 90’erne

Nyrup og Lykketoft kickstartede dansk økonomi og skruede op for den aktive arbejdsmarkedspolitik. Op gennem 90’erne falder arbejdsløsheden med 200.000 personer.
Den 25. januar kan Socialdemokratiet efter mere end ti års fravær igen rykke ind i Statsministeriet. Sammen med Radikale Venstre, CD og Kristeligt Folkeparti danner Poul Nyrup Rasmussen regering med Mogens Lykketoft som finansminister.

Udfordringerne er til at få øje på: Over 330.000 danskere, svarende til 12 procent af arbejdsstyrken, er arbejdsløse. Men Nyrup og Lykketoft har en plan: Få år tidligere har de formuleret i programmet Gang i 90’erne, som nu tages op af skuffen. Sammen med den radikale økonominister Marianne Jelved lanceres en ’kickstart’ af økonomien, der sætter gang i beskæftigelsen.

Der sættes gang i offentlige investeringer, der gennemføres en skattereform, som sænker indkomstskatten og giver familierne flere penge mellem hænderne, og der indføres nye låneordninger, som ligeledes giver mange husholdninger flere penge mellem hænderne. Det sætter alt samme gang i forbrug og efterspørgsel.

Men Nyrup og Løkketoft er på det rene med, at beskæftigelsen ikke alene kan trækkes i gang med øget efterspørgsel. Der er også brug for at se på kvalifikationerne hos de arbejdsløse, og derfor skrues der kraftigt op for det, der senere er blevet kendt som den aktive arbejdsmarkedspolitik.

Der investeres massivt i opkvalificering og efteruddannelse. Samtidig strammes op på rådighedsreglerne, og dagpengeperioden nedsættes til fire år. Målet er en kraftig reduktion af den strukturelle ledighed, så flere reelt står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Venstres politiske ordfører Anders Fogh Rasmussen kritiserer regeringens kurs og taler om, at ”pengene fosser ud af statskassen”. Men regeringens politik virker. Op gennem 90’erne falder beskæftigelsen med 200.000 personer, og der er store overskud på de offentlige finanser.

 

Netavisen Pios julekalender, Socialdemokratiske øjeblikke, vil frem til 24. januar dagligt åbne lågen for et øjeblik i Socialdemokratiets historie, der har haft særlig betydning for partiet.


Flere artikler om emnet