Annonce

Socialdemokratiske øjeblikke, 19. afsnit: Første socialdemokrater i Folketinget

Ved valget i 1884 opnår Socialdemokratiet sit første gennembrud. Skomager Chresten Hørdum og skrædder Peter Holm vælges til Folketinget.
Valget i 1884 bliver Socialdemokrats gennembrud. Ved folketingsvalget får Socialdemokratiet knap 7.000 stemmer, hvilket svarer til 4,9% procent. Dermed kan de først to socialdemokrater rykke ind på Christiansborg, og partiet nu en del af de etablerede partier i Danmark.

Seks år tidligere er partiet blevet stiftet som Socialdemokratisk Forbund, efter at Den Internationale Arbejderforening er blevet forbudt og dens ledere, Pio, Brix og Geleff, idømt fængselsstraffe. Partiet bliver fortsat mødt med mistænkelighed blandt borgerskabet og chikaneres af myndighederne. Vi er i provisorieårene under konseilspræsident J. B. S. Estrup, der ikke holder sig tilbage for at sætte politiet ind mod arbejderne.

De to første socialdemokrater i Folketinget er Peter Thygesen Holm og Chresten Hørdum, der begge vælges i København. Hørdum var fra Ebeltoft og uddannet skomager. Han kom til København, blev aktiv i skomagernes fagforening og var med til at stifte Socialdemokratisk Forbund. Han var partiets formand i to korte perioder, ligesom han var en af de ledende kræfter på avisen Social-Demokraten. Hørdum røg ud ved valget i 1887, men kom tilbage i 1890 og sad i Folketinget frem til 1909.

cj_hordum
Skomager Chresten Hørdum 

Peter Holm er uddannet skrædder. Ligesom Hørdum er det hans baggrund fagbevægelsen, i hans tilfælde Dansk Skrædderforbund, som fører ham ind i Socialdemokratisk Forbund. Han vælges i 1884 og sidder i Folketinget frem til 1898. Holm var også medlem af Københavns borgerrepræsentation, og blev i 1898 anklaget for at have misbrugt sin stilling til personlig vinding. Holm døde inden der blev afsagt dom i sagen.

Trods valget af Hørdum og Holm er Socialdemokratiet Folketingets klart mindste parti. Højre har 19 mandater, mens Venstre har hele 81 mandater. Alligevel er det Højre, der danner regering, og konseilspræsident Estrup sidder på magten på tiende år. Der er skal gå endnu mange år, før Socialdemokratiet bliver den bærende kraft i Danmark, men et vigtigt skridt på vejen er nu taget.


Flere artikler om emnet