Annonce

Socialdemokratiske øjeblikke, 24. afsnit: Staunings 60-års fødselsdag

Markeringen af Staunings 60 års fødselsdag er det tydeligste eksempel på, hvordan det lykkedes Socialdemokratiet at samle danskerne til forsvar for demokratiet, mens de totalitære vinde blæser over Europa.
Den 26. oktober 1933 går hundredvis af unge DSU’ere i fakkeloptog til ære for landets statsminister, Thorvald Stauning. Stauning fylder 60 år, og fra hele landet strømmer hyldesten ind. Selvfølgelig først og fremmest fra de mange partikammerater og venner i fagbevægelsen, men også fra kongen, erhvervslivet, og de politiske modstandere.

”Hvor sås essensen af et land, så samlet i en enkelt mand?”, skriver forfatteren Johannes V. Jensen i et hyldestdigt til Stauning i anledningen af den runge fødselsdag.

Syd for grænsen går de unge også i fakkeloptog. Men her er det den nazistiske fører Adolf Hitler, der få måneder forinden er blevet udnævnt til rigskansler, der hyldes af de unge. Det kunne næppe være to mere forskellige mænd, der blev hyldet. Den ene et bolværk mod enhver for afvigelse fra den demokratiske vej, den anden på vej til at indføre diktaturet og sende verden ud i en altødelæggende krig.

Partiets chefideolog, Hartvig Frisch, dedikerer sin bogen Pest over Europa til Staunings 60 års fødselsdag. Her advarer Frisch mod samtidens tre store totalitære ideologier, fascisme, nazisme og bolsjevisme (kommunisme), og maner til sammenhold om demokratiet. Samtidig kritiserer han især de tyske socialdemokrater for alt for hurtigt at have givet op over for Hitler. ”Al magt kommer af viljen til magt”, formaner Frisch.

Hans tanker får stor indflydelse på den socialdemokratiske forsvarspolitik de kommende år. Fra at være tilhængere af om ikke fuldstændig afrustning, så i hvert fald drastisk nedrustning, anerkender partiet nu behovet for et forsvar. Arbejderne må være parate til at forsvare deres fædreland, ikke for at tilfredsstille kongers ambitioner eller overklassens privilegier, men for at beskytte demokratiet mod dets fjender.

Den nye linje kan ikke forhindre den tyske besættelse af Danmark. Men da besættelsen kommer, er befolkningen vaccineret mod den pest, som Frisch advarede om. De danske nazister forbliver en lille isoleret gruppe. Ved valget i 1943 får de fire gamle, demokratiske partier over 90 procent af stemmerne.


Flere artikler om emnet