Annonce

Socialdemokratiske øjeblikke, 18. afsnit: Stauning eller kaos

Valget i 1935 bliver det bedste nogensinde for Socialdemokratiet og markerer partiets overgang fra klasseparti til folkeparti. Stik modsat udviklingen syd for grænsen skulle det nationale mobiliseres til forsvar for demokratiet.
Folketingsvalget 22. oktober 1935 giver Socialdemokratiet 46,4 procent af stemmerne og en fremgang på seks mandater. Et resultat, der hverken er overgået før eller siden. Statsminister Thorvald Stauning står som nationens ubestridte landsfader, og hans status indfanges til fulde af partiets valgslogan, ”Stauning eller kaos”.

Kaos er netop hvad der kendetegner tiden. Den økonomiske verdenskrise sætter fortsat dybe spor, syd for grænsen er Hitler kommet til magten to år forinden og har startet en oprustning, det fascistiske Italien har indledt en angrebskrig i Afrika, og i Sovjet-Rusland er Stalin gået i gang med sine udrensninger. I Danmark råber både kommunister, nazister og de semifascistiske Landbrugernes Sammenslutning stadigt højere i den offentlige debat.

De urolige tider kalder på sammenhold, og valget i 1935 bliver tidspunktet, hvor Socialdemokratiet definitivt tager springet fra at være et klasseparti til at blive et bredt favnene folkeparti. Klassekampen og de røde faner holdes i baggrunden til fordel for folkefællesskab og dannebrog. Hvor nationalfølelsen i Tyskland og Italien mobiliseres til fordel for diktaturet, mobiliserer Stauning den for at sikre opbakning bag demokratiet.

Det betyder også, at Socialdemokratiet ændrer holdning på forsvarsspørgsmålet, fra at være tilhængere af afrustning til at anerkende behovet for et forsvar, der kan forsvare de demokratiske institutioner mod angreb fra demokratiets fjender.

Til det formål lancer Socialdemokratiet programmet Danmark for Folket, hvor der tales om øget samfundsmæssig planlægning og regulering for at imødegå konsekvenserne af den økonomiske krise, ikke mindst i forhold udenrigshandlen. På det symbolske plan får programmet stor betydning, og Oskar Hansen skriver sammen med Oskar Gyldmark sangen med det fængende omkvæd ”Plads for dem alle, plads for alle der vil, Danmark for folket”.

Valget i 1935 markerer højdepunktet i Staunings poliske liv. I 1939 går Socialdemokratiet fire mandater tilbage, men endnu mere nedslående for Stauning, så falder hans forslag til grundlovsændring, fordi der mangler 10.000 stemmer for at sikre høj nok valgdeltagelse. Året efter bliver Danmark besat af Tyskland, og to år senere dør Stauning.


Flere artikler om emnet