Annonce

Statsministeriet oprettede efteråret 2020 en ny enhed for sikkerhed

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Statsminister Mette Frederiksen og topfolk i Statsministeriet er holdt op med at slette sms-beskeder automatisk.

Statsministeren har - efter kritik - inviteret formanden for Dansk Sygeplejeråd til hastemøde i Statsministeriet tirsdag eftermiddag.

Mink-kommssionen er den eneste af de seneste kommissioner, der bredt og generelt har udbedt sig sms-beskeder fra vidner. Det fremgår af et svar fra justitsminister Nick Hækkerup (S) til Folketinget.

Statsministeriet ansatte efteråret 2020 en sikkerhedschef. Samtidig oprettede ministeriet en ny enhed for sikkerhed. Det fremgår af et svar fra Statsministeriet til Folketinget.

Dermed velkommen til dagens Aktuelt

 

Statsministeren er stoppet med automatisk sms-sletning

Statsminister Mette Frederiksen er holdt op med automatisk at slette sine sms’er efter 30 dage.

Det oplyser hun under Folketingets spørgetid tirsdag.

På et pressemøde umiddelbart efter spørgetiden oplyser statsministeren, at også departementschef i Statsministeriet, Barbara Bertelsen, departementsråd Pelle Pape og statsministerens særlige rådgiver, Martin Justesen, er ophørt med at slette sms-beskeder automatisk efter 30 dage.
 

Sygeplejerskernes formand kaldt til hastemøde hos statsministeren

Det er faldet mange sygeplejersker for brystet, at statsminister Mette Frederiksen (S) under pressemødet om coronasituationen mandag aften bad sundhedspersonalet om - endnu engang - at yde en ekstra indsats.

På den baggrund har Mette Frederiksen inviteret formanden for Dansk Sygeplejeråd (DSR), Grete Christensen, til hastemøde i Statsministeriet tirsdag eftermiddag.

Statsministeren anerkendte mandag aften, at sundhedspersonalet har ydet en ekstraordinær indsats under hele coronakrisen, men at der nu igen var brug for at sundhedspersonale yder en ekstra indsats: 

“Danmark har igen brug for jer. Jeg beder jer om, at I yder ikke bare en indsats, for det gør I fuldt ud allerede. Men også en ekstra indsats igen,” sagde Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen afviste under spørgetiden, at hun med mandagens appel til landets sundhedspersonale var ude på at provokere sygeplejerskerne.

 

Mink-kommissionen alene om bredt og generelt at bede om sms-beskeder

Det fremgår af et svar til partiformand for Liberal Alliance, Alex Vanopslagh, fra justitsminister Nick Hækkerup (S), at Mink-kommissionen er alene om “bredt og generelt”, at udbede sig sms-beskeder fra samtlige vidner.

Justitsministeriet har således gennemgået det materiale, som de seneste fire kommissioner har udbedt sig, nemlig Statsløsekommissionen, Skattesagskommissionen, Tibetkommissionen og Instrukskommissionen.

“Granskningskommissionen om sagen om aflivning af mink har ved bredt og generelt at indhente ikke-journaliserede SMS-beskeder, som kunne være relevante for undersøgelsen, valgt en fundamentalt anden tilgang til indhentning af SMS-beskeder end tidligere kommissioner,“ lyder konklusionen i svaret fra justitsminister Nick Hækkerup.

Læs mere her.

 

Statsministeriet ansatte efteråret en sikkerhedschef og oprettede ny enhed for sikkerhed

Justits- og statsministeren har tirsdag besvaret en lang række spørgsmål vedrørende sms-praksis i ministerierne med mere.

Af et svar fra statsministeren fremgår det, at Statsministeriet efteråret 2020 oprettede en ny enhed, der især skulle tage sig af sikkerhed. Samtidig ansatte man en afdelingschef, som især har ansvaret for sikkerhedsspørgsmål.

Læs nærmere her:

“I forbindelse med det styrkede fokus på sikkerhed generelt, herunder informationssikkerhed, blev der i august 2020 opslået en stilling som afdelingschef til den nuværende Afdeling for Organisation og Service, hvor et fokus i stillingen er ansvar for, at ministeriets cyber- og informationssikkerhed såvel som fysiske sikkerhed kontinuerligt er på et meget højt niveau.

Stillingen blev samtidig opgraderet til lønramme 39.

Sideløbende blev der oprettet en ny, selvstændig sikkerhedsenhed i Statsministeriets Afdeling for Udenrigspolitik med et tilsvarende fokus på bl.a. at styrke sikkerheden i Statsministeriet.

I forlængelse af det øgede fokus på at styrke sikkerheden er der iværksat flere konkrete tiltag i ministeriet. Det drejer sig f.eks. om en grundlæggende sanering, udskiftning og fremtidssikring af forældet udstyr, awareness-oplæg for medarbejdere som led i onboardingforløb, effektiv og systematisk gennemførsel af sikkerhedsopdateringer på sårbart udstyr som mobiltelefoner, udrulning af tvungen sikker print og udrulning af privacy-skærme til medarbejderes pc’er.”

Læs mere her.
 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"Statsministeriet ansatte efteråret en sikkerhedschef og oprettede ny enhed for sikkerhed".
Det må jo så betyde at Barbara Bertelsen ikke har den rolle mere? Mistanken er jo at hendes råd til MF var for at redde egen r..

Det er ikke underligt at skattetrykket er stort. Vi har alt for mange der beskæftiger sig med det samme.

Det er en rigtig god die at læse hele indholdet i artiklen samt den sikkerhedsenhed der er ansat med en sikkerhedschef og hvad det indebær. Tryk på her.

Set udefra er virkeligheden ofte enten eller og sort hvid, hvis man måske kun er partielt orienteret om hvad der foregår.
Vi ved jo, at Angela Merkels telefon har været aflyttet af amerikansk efterretningsvæsen, og at telefontrafik ikke længere er vandtæt og ikke i praksis er omfattet af grundlovens beskyttelse af privatlivets fred.
I dag er posthemmeligheden en fortidig illusion.
Hvad der derfor videregives pr. telefon bør kun være uformel kommunikation, og fortrolig eller klassificeret information henlægges til andre medier. Derfor er sikkerhedsspørgsmålet ved f.eks. brug af SMS centralt og aktualiseret af den teknologiske udvikling.
Når nu det er tilfældet, kan man forestille sig, at brugen af SMS, der tidligere ikke systematisk er arkiveret, af alle parter har tilhørt det frirum, ligesom snak i korridorerne, hvor kommunikationen sjældent har karakter af følsomme oplysninger, der skal logges, og måske ofte foregår i en frivol form.
I det lys kan man jo tænke sig, at indholdet ikke er egnet til behandling i pressen eller på Vanoplaghs kontor uden at de af den grund har det ringeste at gøre med minksagen eller er udtryk for fordækte konspirationer.

-
Tvivlsom fokus på sikkerhed i Statsministeriet siden 2020 - Lev med det!

Automatisk sletning af sms-beskeder kan næppe bero på anbefalinger fra folk, der blot har en spartansk viden indenfor sikkerhed. Se fx dette link:

https://itwatch.dk/ITNyt/Politik/article13434132.ece