Annonce

Større respekt om arbejdsmiljø­repræsentanten, tak!

Hvorfor giver vi ikke arbejdsmiljørepræsentanterne mulighed for at gøre en forskel? Giv dem den tid, den efteruddannelse og den anerkendelse, de fortjener!
“Jeg føler mig ikke værdsat”. “Jeg kan ikke få fri til aktiviteter på lige fod med tillidsrepræsentanten”. “Jeg savner efteruddannelse”. "Jeg savner anerkendelse”

Sådan lød det ved et møde i LO Fyn tirsdag i sidste uge i forbindelse med uge 43 den europæisk arbejdsmiljøuge, og traditionen tro inviterede vi til fyraftensmøde med arbejdsmiljø højt på dagsorden.

Jeg føler mig ikke værdsat

Det blev en eftermiddag, hvor flere samtaler berørte mig dybt og efterlod mig både ærgerlig og undrende.

Arbejdsmiljø frem for aktier

Flere spørgsmål afslørede, at arbejdsmiljørepræsentanterne - både private og offentlige ansatte - er vidne til kolleger, der i stort omfang sygemelder sig med stress. Men når de forsøger at råbe højt om problemerne, kommer de til kort: De har, eller får, ikke tiden til det. Mangler værktøjer og efteruddannelse. Savner respekt og anerkendelse fra kolleger og ledelse.

Det kan bedre betale sig at investere i arbejdsmiljø end i aktier

Jeg fatter det ikke!

“Det kan bedre betale sig at investere i arbejdsmiljø end i aktier.” Sådan lød det fra næstformand i  fagbevægelsens hovedorganisation (FH) Morten Skov Christiansen i hans oplæg på mødet. Jeg kan kun være enig.

Sæt arbejdsmiljø på dagsordenen

Jeg savner, at et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø stod væsentligt højere på dagsorden hos vores folkevalgte. Samt styrkelse af arbejdsmiljørepræsentantens rolle og indflydelse.

Tilbage i april 2019 blev folketingets partier, minus Enhedslisten, enige om at sikre Arbejdstilsynet 460 millioner kroner frem mod 2022. “For mange bliver slidte og syge af at gå på arbejde. Det skal aftalen lave om på,” lød det fra tidligere beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Faktum er, at den nye bevilling kun akkurat får Arbejdstilsynet op på det niveau, de var på i 2012

Det lyder flot. Men faktum er, at den nye bevilling kun akkurat får Arbejdstilsynet op på det niveau, de var på i 2012/2013. I 2007 var beløbet ca. 550 millioner kroner. I 2019 er vi nede på ca. 350 millioner kroner. Hertil kommer, at aftalen hverken fremhæver eller styrker rollen som arbejdsmiljørepræsentant, som FH ellers havde ønsket. Der er plads til forbedringer som både S og SF udtaler i forbindelse med aftalen. Ja, det må siges!

Lad os øve os

Vi skal arbejde meget længere end nogensinde før i Danmark.

Samtidig er antallet af arbejdsulykker og tilfælde af et dårligt psykisk arbejdsmiljø stødt stigende. Og selv om der er en del, der har helbred til at arbejde i en høj alder, er der omvendt mange, der er slidte og går på arbejde med smerter hver dag.

Vi må og skal også sikre os veluddannede arbejdsmiljørepræsentanter

Vi har stor ulighed i levetid og arbejdsmiljø i Danmark. Hvilket vi ikke skal acceptere.

Hvis vi skal have styrken til at gøre en forskel i den virkelighed, handler det ikke kun om en ledelse, der går forrest og stærke og synlige arbejdsmiljørepræsentanter.

Vi må og skal også sikre os veluddannede arbejdsmiljørepræsentanter, der på lige fod får tiden og respekten til - også - at løfte opgaven.

Lad os alle øve os i - i endnu højere grad - at sætte arbejdsmiljø og rollen som arbejdsmiljørepræsentant i centrum.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Formand for FH-sektion Fyn. 


Flere artikler om emnet