Annonce

Tesfaye hyldet på rangliste og hør verdens dårligste undskyldning

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Tesfaye hyldet på rangliste

Det Washington baserede politiske nyhedsorgan POLITICO har igennem sin europæiske underafdeling kåret Mattias Tesfaye som en af 28 mest afgørende stemmer i Europa. De udråber som en af de politikere, der vil ”shape, shake and stirre” fremtidens Europa.

placeholder

Det er flot selskab som den socialdemokratiske udlændingeordfører Mattias Tesfaye er havnet i, når han nu er blandt de 28 europæere, som man ifølge POLITICO skal holde ekstra øje med.

På førstepladsen på POLITICO rangliste finder man den italienske højrepopulist Matteo Salvini. Lidt længere nede på liste finder Mattias Tesfaye, der er placeret i kategorien ’disruptoere’ – de andre mulige er dreamers og doers – sammen med den britiske labourformand Jeremy Corbyn og tysk-tyrkiske aktivist Ali Can.

På listen finder man også den bulgarske professor Ivan Krastev og den ukrainske toppolitiker Yulia Timonshenko.

 

Verdens dårligste undskyldning

Det skulle være blevet den helt store aften for den norske fodboldstjerne Ada Hegerberg. Hun skulle nemlig, som den første kvinde nogensinde, kåres med prisen Ballon d’Or, der tildeles verdens bedste fodboldspiller.

For første gang i år skulle prisen også uddeles til kvindelige fodboldspillere. Men det blev noget af et flop. Den franske vært ved prisuddelingen, fik lagt lidt af en dæmper på festligheden, da han spurgte den 23-årige nordmænd, om hun kunne tweerke.

Svaret fra fodspilleren var ”nej”, men da episoden efterfølgende eksploderede på de sociale medier udtalte en flov vært følgende – men dog meningsløse undskyldning:

”Det her er et spørgsmål om mine engelskkundskaber og min viden om engelsk kultur, som ikke er gode nok”.

placeholder

Det hører med, at værten faktisk stillede spørgsmålet på fransk.

 

Macron prøver at berolige demonstranter

Den leder og ledelsesløse gruppe, der går under navnet ’de gule veste’ har den seneste tid voldt den franske præsident Emmanuel Macron store vanskeligheder.

'De gule veste' har leveret nogle af de protester mod præsidenten, som mange have spået ville komme som et resultat af hans reformivrige kurs. Gruppen er
domineret af mænd og kvinder fra landområder og storbyforstæder i Frankrig, hvor det er nødvendigt at bruge bil for at komme til og fra arbejde og for at tage sig af familierne.

De har protesteret over udsigten til højere benzinpriser i Frankrig, som en del af Macron klima- og miljø.

Flere steder i Frankrig mindede gaderne om krigszoner, hvor brandmyndighederne kæmpede med at slukke adskillige brændende biler, mens store politistyrker brugte tåregas, gummikugler og vandkanoner til at sprede grupper af vrede demonstranter. Op mod 10.000 franske borgere, der var gået på gaden i protest mod landets præsident, Emmanuel Macron, og regeringens politik.

Men nu er den franske regering kommet demonstranterne i møde og har annonceret, at forhøjelser af brændstofafgifter til biler bliver udskudt et halvt år. Præsidenten køber sig tid, men frustrationerne ulmer fortsat.

 

Jeg er uskyldig – fordi jeg selv siger det

Det kom fornyelig frem at formanden for Finanstilsynet David Lando selv havde siddet i bestyrelse for en kapitalfond, som Nordea havde anvendt i forbindelse med deres spekulalationer i udbytteskat.

Dermed ville formanden for det danske finanstilsyn tilhører den lille magtelite, som ifølge en DR dokumentar har medvirket til at lænse de europæiske statskasser.

Men nu forklarer David Lando selv, at han  har været total uvidende om de betænkelige forhold – sådan skriver han i hvert fald i en redegørelse, som han selv har lavet.   

Selv om Finanstilsynets formand, David Lando, fra 2005 til 2011 sad i bestyrelsen for en kapitalforening, som Nordea i 2008 brugte til at spekulere i schweizisk udbytteskat, har han ikke haft kendskab til Nordeas ageren i foreningen.

Det skriver David Lando selv i et brev til Folketingets Erhvervsudvalg, som har krævet en redegørelse oven på en række afsløringer om Nordeas udbyttefidus bragt i Børsen.

”Hverken jeg eller den øvrige bestyrelse for Investin Pro var informeret om Nordeas ageren. Tværtimod viser bestyrelsesprotokollen og den øvrige dialog (...), at investoren var dansk”, skriver David Lando i den syv sider lange redegørelse.

Pionererne: Episode 8 – Den socialdemokratiske fortælling

I denne ottende og sæsonens sidste episode af Pionererne skal vi tage et nærmere kig på den socialdemokratiske fortælling - med udgangspunkt i en række farvestrålende malerier af maleren Jacob Brostrup, som Socialdemokratiet har udsmykket sit gruppeværelse med.

Malerierne viser partiets historie fra Louis Pio til i dag. Med udgangspunkt i dem tager vi en debat om partiets historie med den historiker, som har været konsulent på arbejdet og en af partiets unge fremadstormende nye profiler.

Gæster: Historiker Martin Ejner Olsen Grunz og borgmester i Holbæk, Christina Krzyrosiak Hansen (S).

Værter: Lea Wermelin og Rasmus Horn Langhoff, begge medlemmer af Folketinget for Socialdemokratiet.

Audio titled Pionererne: Episode 8 - Den socialdemokratiske fortælling by Netavisen Pio

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet