Thorning i spil til at lede EU-konference

Tyskland og Frankrig skulle være vilde med den tidligere statsminister som leder af den kommende konference om EU's fremtid
Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er favorit til at skulle lede EU's “Conference on the Future of Europe” de kommende to år.

Det skriver netmediet Politico.

Ifølge en af Politicos kilder er Frankrig og Tyskland blevet “enige” om den tidligere danske statsminister, mens en anden kilde taler om, at man er “tæt på en almindelig forståelse” om, at det skal være hende. EU-ambassadørerne skulle angivelig være klar til at kunne enes om en kandidat allerede på et møde i næste uge.

Det sker, efter efter at konferencen - som drejer sig om at få moderniseret og udviklet Unionen på lang sigt - er blevet forsinket af spørgsmålet om, hvem der netop skal sidde for bordenden. Samtidig har coronakrisen udskudt starttidspunktet, som oprindeligt skulle have været sidste forår. Efter planen skal der afholdes flere konferencer over to år. Konferencen - eller altså konferencerne - skal involvere Unionens borgere og især unge mennesker og civilsamfundet.

Kompromiskandidat

Europa-Parlamentet havde egentlig peget på det belgiske medlem af parlamentet og tidligere premierminister Guy Verhofstadt som leder af konferencen. Men Guy Verhofstadt er uspiselig for flere landes regeringer, fordi de anser ham for at være for føderalistisk.

I stedet er Helle Thorning-Schmidts navn blevet nævnt den seneste tid som en kompromiskandidat sammen med den tidligere italienske premierminister Enrico Letta og Litauens tidligere præsident Dalia Grybauskaite.

Som pro-europæer, kvinde og tidligere politisk leder lever Helle Thorning-Schmidt op til mange af de kvalifikationer, som landene leder efter.

Ifølge Politico skulle den franske præsident, Emmanuel Macron, som er en af drivkræfterne bag konferencen, være en beundrer af den tidligere danske statsminister, som endda i 2018 deltog i en konference hans parti LREM afholdt med overskriften "Progressiv tænkning og hvad ellers?"

Facebook-formand

Helle Thorning-Schmidt tiltrådte tidligere på året som såkaldt medformand  i Facebooks nye Tilsynsråd, hvor hun tilser grænserne for Facebooks 2,6 milliarder brugere. Tilsynsrådet træffer bindende beslutninger om, hvilket indhold på Facebook og Instagram der skal tillades eller fjernes.

Senest blev Helle Thorning-Schmidt i juni nævnt af FN-diplomater som mulig ny fredsmægler i Libyen.

Det har ikke været muligt for Netavisen Pio at få en kommentar fra den tidligere statsminister.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce