Annonce

Trine Bramsen: Jeg er skuffet over flere af mine folketingskolleger

Personangreb blev resultatet, da retsordfører Trine Bramsen påpegede, at kendt bande-advokat ikke var oplagt til at vurdere udspil om vidnebeskyttelse
Da et længe ventet vidneudspil i denne uge blevet præsenteret af justitsminister Søren Pape Poulsen, pointerede Socialdemokratiets retsordfører Trine Bramsen, at medierne måske skulle holde igen med at bruge netop Mette Grith Stage som neutral ekspertkilde, fordi hun blandt andet repræsenterer medlemmer af banden Loyal to Familia i den verserende bandekonflikt.


Men den form for mediekritik kunne Trine Bramsen ifølge flere Folketingkolleger ikke tillade sig at give udtryk for. De beskyldte direkte den socialdemokratiske retsordfører for at være totalitær, udemokratisk og på niveau med Donald Trump. Det fremgår ikke tydeligt, på hvilket grundlag kritikerne basere deres hårde udsagn, men både Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet har været meget skarpe i deres udtalelser.

Personlig tilsvining bidrager ikke til den seriøse debat
Allerede i juni måned fremlagde Socialdemokratiet deres eget udspil til en ny vidnepakke, og retsordfører Trine Bramsen har i kampen mod banderne været Socialdemokratiets spydspids, blandt andet med arbejdet for at forbedre forholdene for vidner og skabe mere trygge forhold, så de ganske enkelt tør afgive vidneudsagn mod de dominerende bander.

Ordførerne har en utrolig trang til at lægge mig ord i munden. Det jeg konkret har påpeget i den pågældende P1-udsendelse er, at Mette Grith Stage ikke er en objektiv kilde.

Overfor kollegerne er den socialdemokratiske retsordfører mest bare skuffet:

“Først og fremmest er jeg faktisk skuffet over, at folketingskolleger, som jeg normalt har et rigtig godt og konstruktivt samarbejde med, har et behov for at sammenligne mig med Trump og svine mig til personligt. Det bidrager jo ikke just til en mere seriøst debat. Ordførerne har en utrolig trang til at lægge mig ord i munden. Det jeg konkret har påpeget i den pågældende P1-udsendelse er, at Mette Grith Stage ikke er en objektiv kilde. Hun er kendt for at være forsvarer for netop bandemedlemmer.”

DR bør deklarere deres kilder
Trine Bramsen fastslår samtidig, at Mette Grith Stage netop ikke er en hvilken som helst forsvarsadvokat, men at hun tidligere har uddelt huer og trøjer med sit firmanavn på til bandemedlemmer i fængslerne og at hun allerede har en aktuel sag kørende om netop trusler mod vidner. På den baggrund har Odense borgmester Peter Rahbæk Juel også været ude med en tilsvarende kritik af forsvarsadvokat Mette Grith Stage:

Jeg mener blot, at DR som troværdigt medie bør deklarere deres kilder, når de er part i en sag, som de kommenterer på.

Opfordringen fra Trine Bramsen går ikke til forsvarsadvokaten, men derimod til DR og øvrige medier i forhold til deres deklaration af kilder som netop omtalt forsvarsadvokat:

“Jeg mener ikke, at Grith Stage er inhabil. Jeg mener blot, at DR som troværdigt medie bør deklarere deres kilder, når de er part i en sag, som de kommenterer på. DR har jo haft alle muligheder for at vælge mere objektive repræsentanter for forsvarsadvokaterne. Eksempelvis en af brancheorganisationerne. De har målrettet gået efter en advokat, der er kendt for at forsvare bandemedlemmer – og vælger tilmed ikke at gøre opmærksom på dette. Det finder jeg dybt besynderligt. Og det er netop det, som jeg har tilladt mig at påpege.”

Vidners ødelagte liv gjorde et kæmpe indtryk
Bandekonflikten har huseret især i København i månedsvis, mens både pårørende, politi, sociale myndigheder og ikke mindst politikerne har kæmpet for at finde konkrete løsninger. Den nye vidnepakke er et bud på at løse et hjørne af bandekonflikten omkring vidnernes frygt for at aflægge forklaring.

Den pris, vidnerne har betalt for at hjælpe politiet, har været enorm. Deres hverdag er fuldstændig ødelagt.

Trine Bramsen har selv besøgt vidner, som nu lever i frygt, efter de stod frem i bandesager. Det understregede for hende vigtigheden af at kunne beskytte vidner effektivt.

“I foråret besøgte jeg sammen med Mette Frederiksen nogle af de vidner, der er blevet truet på livet, efter de stod frem i bandesager. Det gjorde et kæmpe indtryk. Den pris, vidnerne har betalt for at hjælpe politiet, har været enorm. Deres hverdag er fuldstændig ødelagt. Det var baggrunden for, at vi i Socialdemokratiet præsenterede en vidnepakke før sommeren. Pakken skal netop beskytte vidnerne mod trusler og repressalier, når de hjælper politiet. Den måde som det fungerer på i dag, kan vi simpelthen ikke være bekendt – og jeg er da heller ikke i tvivl om, at det får rigtig mange vidner til at afstå fra at hjælpe politiet."

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet