Annonce

Trumps skattepapirer lækket: Betalte 750 dollars i skat

Mangemilliardæren Donald Trump betalte kun få tusind kroner i indkomstskat, viser lækkede skattedokumenter. Men betyder det noget for valget?
Den amerikanske præsident Donald Trump, har siden han bekendtgjorde sit præsidentkandidatur tilbage i 2015, nægtet - som det ellers er kutyme for præsidentkandidater - at udlevere sine skattepapirer.

Det har ført til en længere juridisk kamp, hvor forskellige domstole har krævet dem udleveret, men hvor Trump har brugt forskellige advokat-tricks til alligevel ikke at gøre det.

Nu er avisen New York Times kommet Trump i forkøbet og har lækket dele af Trumps selvangivelser 18 år tilbage, den seneste fra 2017. Og avisens oplysninger viser, at Trump i 11 af de 18 år, ikke har betalt en eneste dollar i føderal indkomstskat. Og i de to seneste år har han blot betalt 750 dollars - knap 5.000 kroner - i skat.

Trump kalder det fake news

Papirerne viser også, at Trumps primære indtægter er kommet som vært på tv-programmet “The Apprentice” og på at sætte Trumps navn på ting, mens store dele af Trumps ejendomsudviklingsselskab, herunder casinoer, hoteldrift og golfbaner er en dårlig og underskudsgivende forretning.

Donald Trump valgte, en for ham ikke overraskende reaktion, da han blot valgte i første omgang at kalde avisens afsløringer for ‘fake news’ - altså noget som var opdigtet.

“De falske nyhedsmedier bringer, ligesom op til valget i 2016, mine skatter og alt muligt andet vrøvl, med ulovligt opnået information og kun med dårlige hensigter. Jeg betalte mange millioner dollars i skat, men havde som alle andre afskrivninger og skattefradrag,” skriver han på Twitter.

placeholder

Trump er ikke så rig, som han påstår

Afsløringerne fra New York Times bekræfter mange af de spekulationer, som har været om hvorfor Trump kategorisk har nægtet at offentliggøre sine skattepapirer: Nemlig, at han umiddelbart ikke betaler ret meget i skat, og at Trump ikke er så rig, som har givet offentligheden indtryk af, at han var.

Det ville jo normalt være dødsstødet til enhver præsidentkandidat, hvis det viser sig at vedkommende både laver skatte-fifleri og lyver.

Men historien viser, at den slags tvivlsom moralsk habitus og let omgang med sandt og falsk, ikke rigtigt er noget der bider på Trumps vælgere. Så det er nok tvivlsomt, hvor meget effekt afsløringerne vil have på præsidentvalget.

Mere interessant er beskyldningerne om, at den dårlige forretningsmand Trump - for at holde sin forretninger kørende - har måtte bevæge sig ud på de sorte lånemarked, fordi de almindelige banker har sagt nej.

Det har efterladt Trump med gældsbeviser til alle mulige tvivlsomme russere og arabere og risikoen for at være involveret i hvidvask. Alt sammen meget kulørt.

Holder på kernevælgerne

Det helt store spørgsmål er naturligvis, om de lækkede skattepapirer vil få indflydelse på præsidentvalget og i så fald, hvor meget.

Demokraterne vil naturligvis svælge i alle detaljerne og har allerede lavet flere kampagner på de sociale medier, hvor man kan sammenligne sine egne skatteindbetalinger med Trumps.

placeholder

Afsløringerne kommer med blot 35 dage tilbage til valget og for mange demokratiske vælgere vil det bekræfte deres syn på Trump som en gemen løgner og svindler.

For mange af præsidentens vælgere, vil det blot være endnu et bevis på, at de venstreorienterede medier, endnu en gang fortæller usandheder, fordi de hader præsidenten, Amerika, frihed, og alt hvad der er  godt her i livet.

Men hvad med de uafklarede vælgere i midten af det hele? Dem, som lige nu står og vipper mellem Biden, Trump og sofaen. Hvordan vil de reagere på det her?

Selv om måling efter måling har vist, at antallet af vælgere som endnu ikke har besluttet sig er historisk lavt, så er der stadigvæk et par procent, som er i tvivl. Og da valget forventes at blive ganske tæt i en 5-6 afgørende stater, så kan det måske rykke noget.

Men tiden går...

Ser man helt kynisk på det, så er det vigtigste for Joe Bidens kampagne, at skattepapirerne endnu engang retter et kritisk blik på Trump, som dermed skal bruge sin taletid på dels at forsvare sig selv, dels på at angribe medierne.

Det begrænser den tid som Trump har brug for til at fokusere på Biden. Og tid er - åbenbart ligesom penge - ved at være en ressource, som Trump er ved at løbe tør for.

For selvom meningsmålingerne i den seneste måned er blevet bedre for Trump, så har Joe Biden fortsat en pæn føring - både i de nationale målinger, men også i målingerne i de afgørende sving-stater som Florida, Pennsylvania og Ohio.

Med de lækkede skattepapirer går der endnu et par dage, hvor Biden går under radaren - en opskrift der hidtil har været en succes.

Biden kan dog ikke blive ved med at gemme sig, for de to præsidentkandidater mødes tirsdag nat til den første af i alt tre debatter på Case Western Reserve University i Cleveland, Ohio. Det sker klokken 03.00 dansk tid.

Valget er den 3. november, men i flere delstater er der allerede mange, der har stemt.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet