Annonce

Tyrkiets præsident vinder stort - i Danmark

“Skræmmende at man kan bo i et frit, demokratisk land og så støtte Erdogan,” mener politisk ordfører.
Foto: Erdogans officielle FB-profil
Erdogan - fik ikke over 50 procent af stemmerne ved søndagens valg
Godt 57 procent af herboende tyrkere, der har deltaget i det tyrkiske valg, har - med 44 procent af stemmerne optalt - stemt på den tyrkiske præsident Erdogan.

Mens oppositionskandidaten, Kemal Kılıçdaroğlu fra det socialdemokratiske parti CHP, kun har fået godt 40 procent af stemmerne.

Det resultat ærgrer og undrer en række danske politikere.

En af dem er Venstres politiske ordfører, Morten Dahlin.

Hvordan kan man dog stemme på Erdogan, når man bor i et frit og demokratisk land, lyder det retorisk fra Venstre-politikeren:

Hvis han er så god, kan man jo bare flytte til Tyrkiet igen

“Skræmmende at man kan bo i et frit, demokratisk land og så støtte Erdogan. Hvis han er så god, kan man jo bare flytte til Tyrkiet igen? Det er hyklerisk at nyde frihedsrettighederne her, men stemme for deres begrænsning i Tyrkiet,” skriver han på Twitter.

SF’eren Serdal Benli, der er statsrevisor og viceborgmester i Gladsaxe og som har kurdiske rødder, erklærer sig i den tilhørende debattråd enig:

“Det et skræmmende og enig.”

Også folketingsmedlem Frederik Vad (S), er helt på samme linje med Dahlin og Benli:

“Tænkte det samme,” skriver han således i samme debattråd.

Kılıçdaroğlu vinder stort i Sverige

Det fremgår i øvrigt af de officielle, tyrkiske stemmetal, at tyrkerne i Norge, som har deltaget i søndagens valg, også overvejende har stemt Erdogan.

Med godt 76 procent af stemmerne optalt, har godt 51 procent  af tyrkerne i Norge stemt på Erdogan, og godt 45 procent har stemt på Kılıçdaroğlu.

Derimod står Erdogans udfordrer, Kılıçdaroğlu, til at vinde stort blandt tyrkerne i Sverige.

står Erdogans udfordrer, Kılıçdaroğlu, til at vinde stort blandt tyrkerne i Sverige

Her viser valgresultatet - med godt 70 procent af stemmerne optalt - at Kılıçdaroğlu får 53 procent af stemmerne, mens Erdogan må nøjes med 44,5 procent af stemmerne.

I Tyskland, hvor der bor omkring fire millioner tyrkere, er opbakningen til Erdogan meget stor.

Med godt 78,5 procent af stemmerne optalt står Erdogan således til næsten 65 procent af stemmerne, mens Kılıçdaroğlu kun opnår knap 33 procent af stemmerne.

Omkring 15.500 herboende tyrkere har stemt

Der bor omkring 66.000 tyrkere og tyrkiske efterkommere i Danmark pr. 1. januar 2023. Af dem har omkring 37.800 ret til at deltage i tyrkiske valg. Af dem har godt 41 procent  deltaget i søndagens valg i Tyrkiet. Svarende til omkring 15.500 herboende tyrkiske vælgere.

Søndagens valg i Tyrkiet gav - i skrivende stund - sejr til Erdogan, men hverken Erdogan eller udfordreren Kılıçdaroğlu fik over 50 procent af stemmerne. Det betyder, at tyrkerne skal ud i en anden valgrunde den 28. maj, hvor vælgerne skal vælge mellem Erdogan eller Kılıçdaroğlu.,

Det er første gang nogensinde, at tyrkerne kastes ud i en anden valgrunde i forbindelse med et præsidentvalg.  

Opdateret med et mere præcist tal for antal herboende tyrkiske vælgere, som har deltaget i søndagens valg i Tyrkiet

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Og taber endnu større i Sverige.

Det mest besynderlige her er, at Morten Dahlin og alle de andre nærmest virker som om, de er overraskede .. men det kan da ikke passe. Vel?

Morten Dahlin er en nar. At nogle mennesker stemmer på narrehatte som Morten Dahlin er det virkelige politiske problem i Danmark. Erdogan er autoritær, men hans modstander er i lommen på de neoliberale i USA og EU, folk som Morten dahlin. Tyrkerne er bedre tjent med Erdogan.

Hold da op nogle "Rasmus modsat" kommentarer der er herinde.
De lyder mest som nogle umodne teenagere, der er imod alt bestående, og roser personer som Putin, Lukasjenko, Erdogan og Xi Jinping m.fl. USA og EU er skyld i hele verdens problemer, mens disse ærlige ledere er på rette spor, og i gang med at redde os alle.

Sagen skal nok ses lidt oppefra. Den virkelighed som Tyrkiets præsident oplever får nok SVM regeringens til at se ret rimelig ud. Den tyrkiske virkelighed er at der er kurdere, kristne, muslimer, rabiate udgaver af alle 3, syriske oprørere og dem der er imod. At holde de forskellige fra at ryge i totterne på hinanden og regeringen, kræver mere end at sige: vil I ikke nok prøve at være søde. Det kræver nok mere kontante holdninger end vi i DK er vant til. Da Tito gik bort i Jugoslavien brød helvede løs. Et fredeligt Tyrkiet kræver givetvis en fast hånd.Samtidig at holde øst fra vest er heller ikke uden udfordringer. Det kan så forveksles med diktatur men det er svært at gøre alle tilfredse. En eftergivende og ubeslutsom regering er nok ikke vejen frem lige nu, forhåbentlig engang.

Så er det nok derfor at de regeringsvenlige stats-medier giver Erdogan 32 timers sendetid, mens oppositionens kandidat får 32 MINUTTER. Se DET er jo et rigtigt demokrati, ikke ? Og den økonomiske politik der har rod i den muslimske tro, er direkte katastrofal for befolkningen. Disse ting har jo intet med Kurdere eller Syrere at gøre.

Erdogan har ikke det letteste job, det er jo lidt af en krudttønde han han står i spidsen for.
Forskellige folkeslag og religioner, tilsat lidt korruption og diktatur ,svært at se andre kan
gøre det bedre.