Udlændinge har overtaget næsten al transport over danske grænser

Mere end 8 ud af 10 lastbiler, der kører ind over den danske grænse, er udenlandske. Det er højeste antal i 10 år og ny rekord
Foto: Flickr
Nye tal fra Vejdirektoratet viser, at 16 procent af de lastbiler, der i 2018 kørte over grænsen og ind i Danmark, var danske. Hele 84 procent var udenlandske.

Det er ny rekord med det henholdsvis laveste og højeste tal i 10 år.

Det underminerer den danske transportbranche, at danske chauffører fravælges

”Det underminerer den danske transportbranche, at danske chauffører fravælges. Hvis der ikke sættes en stopper for dén udvikling, risikerer vi, at der en dag ikke er flere danske chauffører tilbage,” siger professor Flemming Ibsen, Center for Arbejdsmarkedsforskning, Aalborg Universitet til Fagbladet 3F.

Deler man op på Vest- og Østeuropa, sætter tallene flere rekorder. 47 procent af lastbilerne var fra Østeuropa, og det tal er det højeste i 10 år. I 2008 var kun 18 procent af lastbilerne fra Øst.

53 procent var fra Vesteuropa - det laveste tal i 10 år. I 2008 var 82 procent af lastbilerne fra Vesteuropa, skriver Fagbladet 3F.

”Det er vanskeligt at dæmme op for. Man kan jo ikke forhindre lastbilerne i at køre over grænsen, da der er fri bevægelighed. Skal der gøres noget, skal det ske på EU-niveau,” siger Flemming Ibsen.

Stikprøve: 1 ud af 102 lastbiler dansk 

Vejdirektoratets tal viser, at der i 2018 dagligt i snit kørte 5.916 lastbiler ind over den danske grænse - de 2.805 fra Østeuropa.

Det afspejler sig tydeligt på tre rastepladser langs Køge Bugt Motorvejen, som Fagbladet 3F tjekkede en tilfældig lørdag eftermiddag. Ud af 102 lastbiler var de 101 med udenlandske nummerplader:

På rastepladsen Karlslunde Vest var 32 ud af 32 lastbiler udenlandske

På rastepladsen Karlslunde Vest var 32 ud af 32 lastbiler udenlandske. På Skandinavisk Transportcenter var der 40 lastbiler med udenlandske nummerplade og blot en enkelt med dansk. På rastepladsen Karlslunde Øst var 29 ud af 29 lastbiler med udenlandsk nummerplade.

Vognmænd: Vi har råbt op i årevis

Administrerende direktør Erik Østergaard i DTL, Dansk Transport og Logistik, der er brancheorganisation for transporterhvervet, pointerer, at udviklingen presser den danske transportbranche ekstremt meget:

”Vi har råbt op om det her i årevis. Det er fuldstændig horribelt at se, hvordan antallet af lastbiler fra Østeuropa med lavtlønnede chauffører bare stiger og stiger. Det giver en fuldstændig urimelig skævvridning for de danske vognmænd, der skal betale løn efter dansk overenskomst,” siger Erik Østergaard til Fagbladet 3F.

Han håber på, at EU’s Vejpakke træder i kraft og dæmmer op for den skæve udvikling med flere og flere lavtlønnede chauffører, der kører i højtlønsområder.

Men der er også brug for, at regeringen griber ind nationalt her og nu

”Men der er også brug for, at regeringen griber ind nationalt her og nu,” siger Erik Østergaard.

3F: Konkurrencen er ikke fair

Næstformand i 3F’s Transportgruppe, Flemming Overgaard, understreger, at danske lastbilchauffører er ramt hårdt på deres levebrød.

”Konkurrencen er jo ikke fair på nogen måde. Danske chauffører kan se deres job forsvinde, og det går hurtigt. Der skal sættes en stopper for det, siger han til Fagbladet 3F.

Han peger på, at flere udenlandske og østeuropæiske chauffører også betyder, at der er øget risiko for misbrug.

”Den værste sag i 2018 var vognmand Kurt Beier Transports udnyttelse af filippinske chauffører, der levede i slum i Padborg og havde lange arbejdsdage med en timeløn på ned til 15 kroner i timen. Sagen er desværre ikke enestående. Vi ser elendige forhold andre steder også - dog knap så grove som i Padborg,” siger Flemming Overgaard.

EU skal håndhæve regler

Han håber på, at EU’s Vejpakke slår igennem, og at den kan være med til at afhjælpe problemerne i den danske transportbranche.

”Men vi skal have EU bundet op på, at reglerne også skal håndhæves. Ellers nytter det hele ingenting,” siger han.

Vejpakken, der for nylig blev vedtaget af EU-parlamentet, skal forhindre social dumping på landevejene.

Den betyder blandt andet, at udenlandske chauffører skal have dansk løn, når de kører i Danmark. Ligesom det for eksempel bliver sværere for arbejdsgivere at etablere selskaber i andre lande og hyre arbejdskraft på f.eks. rumænske eller polske vilkår.

Men vi skal have EU bundet op på, at reglerne også skal håndhæves

Vejpakken er ikke endeligt vedtaget. Der resterer de såkaldte triolog-forhandlinger, hvor EU-Parlamentet, Ministerrådet og Kommissionen skal blive enige om den endelige lovtekst.

Vognmand har helt droppet eksportkørsel

Vognmand Jan Åkerman fortæller, at han og hans firma helt har droppet de lange eksportkørsel-ture:

"Det har vi helt droppet. Der er simpelthen ikke noget marked for at køre lange ture, når det skal foregå på danske vilkår," siger vognmand Jan Åkerman til TV2., da TV 2 kører med ham mod Næstved.

Åkerman skal hente en enkelt palle i Næstved, som skal transporteres til Slagelse.

Tidligere havde vi mindst én bil, som kørte til Sverige og Norge, men det er helt slut

"Det er det, vi kan i vores firma nu. Tidligere havde vi mindst én bil, som kørte til Sverige og Norge, men det er helt slut. Når vi er oppe mod chauffører, som skal have mellem 7.000 og 10.000 kroner i løn om måneden, er der jo ingen chance for at konkurrere. Så må vi nøjes med det, der er tilbage, siger Jan Åkerman til TV 2 Nyhederne tirsdag aften.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Kommentarer

Ja fagbevægelsen har snart også dræbt dette erhverv!
Men 3F er jo også kendt for at være ligeglade med deres medlemmer.

Ja fagbevægelsen har snart også dræbt dette erhverv!
Men 3F er jo også kendt for at være ligeglade med deres medlemmer.