Uligheden vil eksplodere med Dansk Industris klimaplan

Finansministeriets beregninger viser, at DI’s klimaplan vil skabe historisk stor ulighed. Særligt top 1 procent vil vinde stort.
De rigeste vil få mere. Og regningen vil lande hos dem, der i forvejen har mindst.

Det vil blive resultatet, hvis man gennemførte Dansk Industris (DI) klimaplan. Det skriver Information.

Gennemføres klimaplanen fra industriens arbejdsgiverorganisation, vil det skabe et massivt ulige Danmark. Det viser beregninger i et svar fra Finansministeriet til Folketinget.

DI’s samlede pakke medfører efter danske standarder en kraftig stigning i uligheden

Ifølge flere økonomer, som Information har talt med, vil der være tale om et historisk hop i uligheden.

“DI’s samlede pakke medfører efter danske standarder en kraftig stigning i uligheden, som vil være større end effekten af samtlige af de seneste 20 års skattereformer tilsammen,” siger Jakob Egholt Søgaard, der er postdoc i økonomi og forsker i ulighed på eliteuniversitetet Princeton og Københavns Universitet, til mediet.

DI’s klimaplan blev præsenteret i september 2019, hvor erhvervsorganisationen samtidig tilsluttede sig målet om en CO2-reduktion på 70 procent i 2030. Allerede dengang kaldte FH-formand Lizette Risgaard planens finansiering for “helt skæv”.

placeholder

Væk med den grønne check og topskatten

Når klimaplanen vil give et mere ulige Danmark, skyldes det især, at planen indeholder en lang række forslag til finansiering. Forslag, der umiddelbart ikke har meget at gøre med klimaet, men til gengæld har været liberale drømme i årevis.

DI’s plan gavner særligt dem i toppen af indkomstskalaen, fordi man blandt andet vil fjerne topskatten, sænke beskatninger på aktier og fjerne loftet for beskæftigelsesfradraget.

Mens planen rammer de fattigste på pengepungen ved at afskaffe aktivitetstillæg til kontanthjælpsmodtagere, omlægge SU på kandidatuddannelser til lån og slette den grønne check, der kompenserer særligt lavtlønsgrupper for grønne afgifter.  

I den absolutte top, den berømte top 1 procent, vil DI’s plan skaffe hele 17 procent mere i disponible indkomst

Kæmpe gevinst til top 1 procent 

De ti procent fattigste vil opleve, at deres disponible indkomst vil falde med godt tre procent. Mens de ti procent rigeste målt på indkomst vil få en indkomstfremgang på ni procent.

I den absolutte top, den berømte top 1 procent, vil DI’s plan skaffe hele 17 procent mere i disponible indkomst.

Omsætter man den stigende ulighed til det kendte ulighedsmål Gini-koefficienten, vil klimaplanen betyde et hop på 1,8 procentpoint.
 

DI: Anerkender stigende ulighed 

DI-direktør Kent Damsgaard anerkender over for Information, at uligheden vil stige markant med planen.

Han tilføjer dog, at planen vil skabe over 100.000 arbejdspladser, og at alle borgere vil opleve en indkomstfremgang - altså lige med undtagelse af de allerfattigste.

Indkomstfremgangen er “undtagen den tiendedel, der tjener mindst”, står der i DI’s eget notatet, som bakkes op af Finansministeriets beregninger.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det var forventeligt at når man snakker klima så er det stadigvæk grådigheden der er afgørende for om dem der har mest vil være med..men det er alså sådan at vi alle sammen må bide smerten i os i den nærmeste fremtid...for gør vi ikke snart noget ved den forurening som vi alle har snakket om siden 70erne men intet gjordt..vil den smerte vi dermed giver os selv i fremtiden blive meget være, og coronaen vil til den tid fremstå som en mild influensa.
Corona-virusen er også en Klima-virus som Moder Jord prøver at vise os at vi ødelægger denne ene planet vi kan leve på..Se i luften ingen fly luften er blevet rener, og der er også fære biler på vejene og krydstogtskibene ligger i havn..Så når det drejer sig om luftforurenigen er det de fossile brændstoffer vi skal holde op med at bruge..Lad olien blive i jorden og omstil til VIND-energi,SOL-energi,og brint..og det er kun en begyndelse for vi skal også gøre noget ved havforurnigen og det samme gælder på jordens overflade hvor det flyder med skrald
og det er ikke noget danmark kan alene,,for det er hele verden der skal være med...Så danmark skal til det kommene KLIMA-TOP-MØDE ( COP 26 ) meget gerne have en plan der kan vise hele verden...AT DETTE ER EN KLIMA-VIRUS

Og husk i 2009 blev der brugt CA 50.000 milliarder kr på finanskrisen,og nu 2020 krisen bliver der nok også brugt 50.000 milliarder kr..Så sig ikke at der ingen penge er, det kun et spørgsmål om at de rigeste og de grådigeste kommer til lommerne og det gælder os alle!!! Eller omvendt sagt vi må alle undvære så vi kan blive ved med at beboe denne planet..måske bla færre flyrejser og mere lokalt ferie..altså til vi har fundet forurenings-fri fly osv.. DETTE ER EN KLIMA-VIRUS

Annonce

Annonce