Annonce

Umage alliance vil sende Store Bededag til folkeafstemning og Mette F. indrømmer: Ikke godt nok

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Velkommen til fredagens udgave af Netavisen Pios nyhedsoverblik Aktuelt. Det sidste i denne historiske uge, hvor Danmark fik en ny regering.

Med det på plads, så er dansk politik tilbage i sin gamle gænge og det præger også nyhedsbilledet.

Vi har samlet en lille håndfuld af døgnets vigtigste nyheder og takker for at du læser med.

 

Højre og venstrefløj går sammen: Vil sende bededag til folkeafstemning

Man kan ikke komme meget længere fra hinanden i dansk politik end Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Enhedslisten.

Men nu er der fælles fodslag mellem de tre partier og spørgsmålet om at afskaffe Store Bededag som helligdag, som den nye regering lægger op til.

De tre partier er enige om, at et kommende lovforslag om at spørgsmålet skal sættes til folkeafstemning.

placeholder

Det kan et mindretal på en tredjedel af folketingets medlemmerne nemlig begære.

Men de tre partier har tilsammen 19 mandater og det altså ikke helt nok til at få forslaget til folkeafstemning. Det kræver opbakning fra 60 mandater.

Læs hele historien her.

 

SF hiver ny minister i samråd

Den nye beskæftigelsesminister Ane Halsboe Jørgensen (S) skal redegøre for, hvorfor regeringen vil nedlægge den populære seniorpension til fordel for en 'udhulet' Arne-model.

Det skriver Ekstra Bladet.

Det er SF’s Karsten Hønge, der har indkaldt til samrådet.

Men det er et decideret fupnummer, at markedsføre ændringen som ‘Arne Plus’ for der er tværtimod tale om en klar forringelse af vilkårene for nedslidte, mener han.

Forslaget om at afskaffe seniorpension har også fået fagbevægelsen til at rejse kritik.

Læs hele historien her.

 

Mette Frederiksen om få kvindelige ministre: Ikke godt nok

Statsminister Mette Frederiksen (S) erkender, at kønsbalancen med 35 procent kvinder i den nye regering ikke er optimal.

Det skriver Berlingske.

“Jeg er ikke selv helt tilfreds. Men det ligger på nogenlunde samme niveau som den tidligere regering. Det var så også mig, der var ansvarlig for den. Så det er heldigvis ikke blevet værre,” siger hun til avisen.

Blandt S-ministrene er det kun 27,2 procent, der kvinder. Moderaterne klarer sig lidt bedre med 40 procent kvinder, mens Venstre har den mest lige kønsbalance med 42,9 procent kvinder.

Læs hele historien her.

 

Penge på vej til sociale organisationer

Bevillinger fra finansloven og den sociale reserve, som udløber til nytår, bliver forlænget.

Efter adskillige ugers usikkerhed på grund af udløbende økonomiske bevillinger fra finanslov og den sociale reserve står det nu klart, at alle bevillinger, der udløber ved årsskiftet, bliver forlænget.

Det skriver A4.

Det indgår i det regeringsgrundlag, som Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne præsenterede onsdag.

"Flere organisationer, som hver dag hjælper de mest sårbare og udsatte borgere i vores samfund, risikerer at lukke ned eller lukke for centrale funktioner, da deres bevilling udløber i 2023, fordi der ikke er en ny finanslov. Regeringen vil derfor tage initiativ til at straksudmønte bevillinger til disse organisationer i starten af 2023," står der.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

TAK til SF / Karsten Hønge for bemærkningerne til seniorpensionen - og for at indkalde ministeren i samråd!

Arne-Plus.... Kan da kun være tale om et plus i antal bogstaver og et plus i forringelser

Nu bliver det med kønsfordelingen i regeringen bragt op, ligesom folketingets kønsfordeling også blev det, og det virker lige så ugennemtænkt, som det plejer.

Til alt det vil jeg bare sige, at hvis regeringens kønsfordeling bare nogenlunde afspejler folketingets (selvom de 2 ret beset ikke har noget med hinanden at gøre), er der ikke noget at komme efter der.

Og hvis folketingets kønsfordeling bare nogenlunde afspejler fordelingen blandt folketingskandidaterne, er der heller ikke noget at komme efter der (og der er det i øvrigt op til vælgerne).

Og hvis folketingskandidaternes kønsfordeling bare nogenlunde afspejler fordelingen blandt dem, som forsøger at opnå kandidatstatus, er der heller ikke noget at komme efter der.

Og hvis der ikke er noget at komme efter i de ovenstående punkter (og det aner jeg ikke, om der er), står der kun 1 ting tilbage: nemlig at få flere kvinder til at melde sig. Vel at mærke den tvang, pres eller lignende.

Uden tvang, pres eller lignende, skulle der have stået til sidst.

Kan I huske dengang en tidligere regering ville have os til at arbejde en time mere om ugen - helt gratis? Det gik hurtigt i sig selv igen. Nu vil denne regering have os til at droppe en fridag, uden forhandlinger om kompensation. God fornøjelse med det!

Glimrende ide med en folkeafstemning. Ellers risikerer regeringen bare, at Store Bededag fremover vil komme til at hedde Store Strejkedag.

Du glemmer - bekvemt - at forslaget aldrig blev ført ud i livet, fordi tilbagetrækningsreformen blev gennemført og dermed var behovet borte.
Ligeledes ser du bort fra fakta: Regeringen har jo allerede meldt ud, at der skal gives kompensation.
Men at du kolporterer Inger Støjbergs tidligere propaganda ("løftebrud") og Enfoldighedslistens løgn om ingen kompensation er jo forventeligt fra minoriteten på de 19 mandater - der er langt til, at staten skal spilde millioner på en folkeafstemning, men at EL går i alliance med NB og DF viser jo noget om, hvor desperate de er...hahaha
Spådom: Der bliver i øvrigt ingen general-eller storstrejke i 2023. Men da du jo ikke er på arbejdsmarkedet, så kan du jo være ligeglad, da ingen tager dine fridage fra dig!

At regeringen overhovedet kan få den tanke at sløjfe en helligdag uden løn, er et tydeligt tegn på at de fleste af regeringens topfolk aldrig har haft et alm. job, eller overhovedet aner ret meget om arbejdsmarkedet.
At gøre St. Bededag til en arbejdsdag, bliver en stor rodebutik. Nogle får løn, andre må arbejde gratis. Det er slet ikke gennemtænkt.

At en regering med deltagelse af Soc.dem. vil fjerne en hævdbunden helligdag, fortæller alt om hvor partiet hører hjemme må efterhånden være klar for alle, menn det er jo ikke første gang i historien de glemmer at de bryster sig af den røde farve.
I 1983 lavede de et rent mord på Dansk Typograf Forbund sammen med Lo, hvor Thomas Nielsen hadede DTF af et godt hjerte, og penneføreren i denne svinestreg var Poul Nyrup der på daværende tiodspunkt vbar ansat i LO, og han fik oven i købet en ekstra månedsløn for svinestregen, hvor der endvidere deltog flere ministre fra Anker Jørgensens regering.
Ovenstående fortæller med al tydelighed at Soc.dem. kan arbejderne ikke regne med.

Anker Jørgensen var ikke statsminister i 1983, det var Poul Schlüter som blev statsminister i 1982, så hvilke ministre fra Anker Jørgensens regering var det som deltog ???