Annonce

Venstre får historisk bøde for at skjule valgkampsbidrag

Hemmelige valgdonationer til en stribe Venstre-profiler, herunder partiets næstformand, udløser en bøde til Venstre i Region Midtjylland.
Venstre i Region Midtjylland bliver nu straffet for at tilbageholde oplysninger om pengedonationer til en række af Venstres topfolk. Det viser en aktindsigt, som Politiken har fået hos politiet.

Bøden er et resultat af et års efterforskning hos Midt- og Vestjyllands Politi, efter at en stribe artikler i Politiken havde afdækket, hvordan penge fra flere af de omstridte erhvervsklubber til V-profilers valgkampe ikke var blevet oplyst til myndighederne.

En intern undersøgelse i Venstre viser, at i alt 16 pengebeløb på over 20.000 kroner ikke blev indberettet til regionen i perioden 2013 til 2016.

Langt de fleste penge blev givet til profilerede Venstre-folk i forbindelse med det seneste folketingsvalg.

Det drejer sig om støtte til Venstres næstformand Kristian Jensen og udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs valgkamp. Desuden er valgkampsbidrag til energiordfører Thomas Danielsen og til transportordfører Kristian Pihl Lorentzen heller ikke blevet indberettet efter reglerne.

En historisk bøde

Efterforskningen har nu fået politiet til at konkludere, at Venstre i regionen har "afgivet urigtige eller mangelfulde oplysninger" og har dermed overtrådt partistøtteloven.

Politiet har takseret forseelsen til 10.000 kroner.

”Det er en usædvanlig sag, som vi ikke har set tidligere. Vi forventer, at de oplysninger, vi får fra partierne om partistøtte, er rigtige, så det bygger på tillid. Men i denne sag kunne vi ikke stole fuldt ud på de oplysninger, vi fik,” siger kontorchef Poul Carstensen fra juridisk kontor i Region Midtjylland, der håndterer partistøtten regionalt, til Politiken.

Bøden til Venstre er den første i danmarkshistorien, fortæller partistøtteekspert og juraprofessor Jørgen Albæk Jensen fra Aarhus Universitet.

”Det sender et signal om, at de meget beskedne regler om åbenhed vedrørende partiernes økonomi, vi har, skal overholdes,” siger han til avisen.

Skal også betale partistøtte tilbage

Udover bøden for de mangelfulde indberetninger, skal Venstre i Region Midtjylland også betale mere end 200.000 kroner tilbage til Region Midtjylland, som partiet har fået i uberettiget partistøtte.

Venstre har uberettiget brugt partistøttemidler på at afdrage på et gældsbrev og på at betale et depositum, selv om de offentlige penge kun må bruges til politisk arbejde.

Sagen har fået den tidligere formand og kasserer i Venstre i Region Midtjylland til at trække sig.

Nu vil partiet i stedet "kigge fremad".

”Vi har fået et bødeforlæg, og det har vi valgt at betale. Dermed anser vi sagen for afsluttet,” siger den nuværende formand, Jens Nicolai Vejlgaard, til Politiken.

Danske regler har modtaget international kritik

De danske partistøtteregler har i årevis modtaget kritik fra blandt andet Europarådets antikorruptionsenhed, Greco, for at være alt for slappe.

Det er særligt reglerne om privat partistøtte, som kritiseres af Greco-enheden (Group of States against Corruption).

"Det er en ret høj pengegrænse, som skaber uklarhed om, hvem donationerne kommer fra," siger lederen af Greco, Gianluca Esposito, som også efterspørger en uafhængig kontrolinstans, der skal se partiernes regnskaber og donationer efter i sømmene.

Derudover er Greco skuffet over, at de danske regler om partistøtte ikke gælder individuelle kandidater.

 

Fakta: Sådan er partistøttereglerne

Private donationer til politikere og partier på over 20.000 kroner skal hvert år indberettes til myndighederne.

 

De politiske partier modtager hvert år flere millioner kroner i offentlig partistøtte på nationalt og lokalt plan. Pengene er baseret på hvor mange stemmer partiet har fået ved det seneste valg. Støtten skal bruges til politisk arbejde i samme kalenderår, som støtten vedrører.

 

Systemet bygger på tillid til, at partierne indgiver rigtige oplysninger, da der ikke er nogen kontrol. Straframmen for at bryde reglerne er bøde eller op til fire måneders fængsel.

Kilde: Politiken

 

De 16 bidragydere, som har givet mere end 20.000 kroner i 2013-2016

  • Lars Seier Christensen, Schwartzenbach, Schweiz.
  • R2 Group, Hedensted.
  • Hanssen Holding, Daugaard.
  • FK Distribution, Taastrup.
  • Carta Finans, Odense.
  • Carsten Mai, København.
  • CBH, c/o Domis, Aarhus.
  • S Marketing og Event, Risskov.
  • Erhvervspolitisk Debatforum Aarhus, Højbjerg.
  • Danish Stevedore Holding, Randers.
  • Erhvervsforum 2, Gilleleje (Støtter især Inger Støjberg).
  • Liberal Erhvervsklub Nordvestjylland, Lemvig (Støtter især Thomas Danielsen).
  • Hans Vilhelm Møller, Harboøre.
  • Motorcykel Importør Foreningen, Fredericia.
  • Viborgegnens Liberale Erhvervslaug, Viborg (Støtter især Kristian Phil Lorentzen).
  • Meyco, Risskov.

Kilde: Politiken

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet