Valgkampbidrag til V op til 2019-valget: Det vrimler med hemmelige donationer

Venstres praksis med brug af indsamlingsklubber, der anonymiserer større bidragydere, er mere udbredt end hidtil kendt
Det er ikke kun Venstre i Region Midtjylland, der i udstrakt grad gør brug af indsamlingsklubber, når der samles penge ind til Venstres folketingskandidater. Også Venstre i Region Hovedstaden og Venstre i Region Sjælland gør i stor stil brug af indsamlingsklubber.

Det fremgår af  Venstres erklæringer  om “private og anonyme tilskud til kandidatlisten og opstillede kandidater for kalenderåret 2019” til de tre regioner, som Netavisen Pio har gennemgået.

Gennemgangen viser, at ud af 65 valgkampbidrag er identiteten på 21 bidrag til V-kandidater reelt ukendte - selv om reglerne siger, at det skal offentliggøres, hvem der står bag bidrag på over 20.900 kroner.

Venstres finte

Hemmeligholdelsen kan lade sig gøre, fordi Venstre i stort omfang lader bidragydere indsende deres bidrag til en mellemstation, f.eks. en erhvervsklub eller et debatforum. Det er så klubben eller fora’et, der lægger navn til det samlede bidrag. På den måde får offentligheden ikke indsigt i, hvem der oprindeligt står bag valgkampbidraget.

Hemmeligholdelsen kan lade sig gøre, fordi Venstre i stort omfang lader bidragydere indsende deres bidrag til en mellemstation

Modellen er fuldt lovlig, sådan som reglerne er nu. Også andre partier benytter i et vist omfang metoden, men Venstre i Region Midtjylland, Region Hovedstaden og Region Sjælland benytter metoden i et omfang, som ikke er set tidligere.

Således er 12 valgkampbidrag ud af 34 til V-kandidater i Region Midtjylland indsamlet via indsamlingsklubber. I Region Hovedstaden ved offentligheden reelt ikke, hvem der står bag syv af 23 valgkampbidrag. I Region Sjælland ved man fortsat ikke, hvem der reelt står bag to af otte valgkampbidrag.

I alt er giverne bag 21 ud af 65 store valgkampbidrag til Venstres folketingskandidater dermed reelt ukendte, fordi indsamlingsklubber står som donor.

Venstre i Region Syddanmark og Venstre i Region Nordjylland har endnu ikke indsendt erklæringer om større valgkampbidrag modtaget i 2019 til regionerne.

Professor: I strid med lovens ånd

Juraprofessor ved Aarhus Universitet, medlem af Regeringens Partistøtteudvalg, der blev nedsat i Helle Thorning-Schmidts regeringstid, Jørgen Albæk Jensen, betegnede i maj Venstres udbredte finte som fuldt lovlig, men han mener ikke metoden er i lovens ånd:

Nej, det er ikke i lovens ånd, men det er i overensstemmelse med lovens bogstav

“Nej, det er ikke i lovens ånd, men det er i overensstemmelse med lovens bogstav. Der er ikke noget ulovligt i den måde at gøre det på. Og det skal jeg være den første til at beklage, for det var jo et af de forslag, vi kom med fra Partistøtteudvalget, at den mulighed skulle lukkes,” sagde Jørgen Albæk Jensen til Netavisen Pio og fortsatte:

“Meningen med reglerne om åbenhed i Partistøtteloven var jo netop, at man skulle vide, hvor pengene rent faktisk kommer fra - og ikke bare sådan et eller andet fiktivt.”

Lysten til at kaste lys over hvem, der reelt står bag de store valgkampbidrag - og hvor store beløb, der er tale om, er behersket blandt V-folketingskandidater, der har fået del i støtten. De ansvarlige bag Venstres indsamlingsklubber har om muligt endnu mindre lyst til at udtale sig.

Ordknap Jan E. Jørgensen

V-medlem af Folketinget, Jan E. Jørgensen, er en af dem, der har modtaget støtte til sin valgkamp. Det bekræfter han i en sms over for Netavisen Pio, men han vil ikke oplyse hvor stort et bidrag han blandt andet har fået fra Hovedstadens Liberale Erhvervsklub:

“Jeg har ferie, men jeg kan oplyse, at vi fik mere end 20.900 kroner, og at det fremgår af regnskabet, hvis medlemmer af klubben har givet mere end 20.900 kroner.”

Jan E. Jørgensen forholder sig i sit sms-svar ikke til professor Jørgen Albæk Jensens kritik.

Den ansvarlige bag valgkamp-indsamlingen i Hovedstadens Liberale Erhvervsklub, Frank Stjerne, har ikke reageret på Netavisen Pio’s henvendelser.

Netavisen Pio har derimod talt med manden bag indsamlingsklubben “”Erhvervsforeningen for Jacob Jensen”, administrerende direktør hos Schultz Shipping, Gustav Jacobsen.

Jeg holder ferie nede i Schweiz. Tal dog med Jacob Jensen

“Det kan jeg ikke sige noget om på stående fod. Jeg holder ferie nede i Schweiz. Tal dog med Jacob Jensen (Medlem af Folketinget for Venstre, red.).”

Er du enig med professor Jørgen Albæk Jensen i, at Venstre med sine mange indsamlingsklubber omgår den åbenhed, der ellers ligger i reglerne om offentliggørelse af større bidrag til partier og kandidater?

“Det har jeg sgu’ ikke nogen kommentarer til. Jeg er på ferie, mand.”

Jacob Jensen er ikke vendt tilbage på Ekstra Bladets henvendelser.

Kristian Phil Lorentzen: “Alle regler er fulgt”

Kristian Phil Lorentzen, som har modtaget valgkampbidrag fra Viborg Egnens Liberale Erhvervslaug, har tidligere over for Netavisen Pio erkendt, at bidragyderne fra lauget er ukendte for offentligheden, alligevel synes han, at Venstres fremgangsmåde er “demokratisk”:

Vi har fulgt spillereglerne til punkt og prikke. Der er ingen hokuspokus i det

“Jo, det synes jeg, det er. Vi har fulgt spillereglerne til punkt og prikke. Der er ingen hokuspokus i det. Viborgs Liberale Erhvervslaug er - som navnet antyder - sat i verden med en erhvervsvenlig politik. Og så har lauget besluttet at yde mig et bidrag, og det er jeg selvfølgelig meget glad for,” sagde han til Netavisen Pio tilbage i maj.

Hvor stort et valgkampbidrag fik du så fra lauget?

“Det har jeg ingen kommentarer til - blot at det er på over 20.900 kroner.”

Det er det eneste du vil fortælle mig?

“Ja, det er det.”

Og du vil ikke fortælle mig, hvem bidragyderne er?

“Nej. Det er erhvervslaugets medlemmer. Det er en bred medlemsskare. Det er små bidrag de betaler. De betaler et beskedent årligt bidrag, men det løber jo op sådan over tre-fire år.”

Ellemann fik valgstøtte fra to indsamlingsklubber

Blandt dem, der har modtaget store valgkampbidrag fra indsamlingsklubber op til folketingsvalget sidste år er også Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Således har både Erhvervspolitisk Debatforum Aarhus og Debatselskabet Gl. Skovridergaard. givet ukendte, store beløb på over 20.900 kroner til Jakob Ellemann.

Netavisen Pio afventer reaktion fra Venstres partisekretær Christian Hüttemeier

Her er bidragyderen ukendt

Her er de 21 valgkampbidrag, hvor giveren reelt er ukendt - selv om reglerne egentlig siger, at navnet på bidragyderen skal offentliggøres:

 • Viborg Egnens Liberale Erhvervslaug: Har givet et ukendt stort beløb på over 20.900 kroner til Kristian Phil Lorentzen.
 • Debatselskabet Velstand og Virkelyst. Har givet et ukendt stort beløb på over 20.900 kroner til Inger Støjberg.
 • Erhvervsforum II. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til Inger Støjberg.
 • Debatselskabet Velstand og Virkelyst. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til Kristian Jensen.
 • Arnfeldt & Co Aps. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til Kristian Jensen.
 • Erhvervspolitisk Debatforum Aarhus. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til Jakob Ellemann.
 • Debatselskabet Gl. Skovridergaard. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til Jakob Ellemann.
 • Arnfeldt & Co. Aps. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til Troels Lund Poulsen.
 • Liberal Erhvervsklub Nordvestjylland. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til Thomas Danielsen.
 • Erhvervspolitisk Debatforum. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til Heidi Bank.
 • Djurslands Borgerlige Liberale Erhvervsklub. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til Britt Bager.
 • Erhvervspolitisk Debatforum. Har givet et ukendt stort beløb på over 20.900 kroner til Britt Bager.
 • Hovedstadens Liberale Erhvervsklub. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til Jan E. Jørgensen.
 • Hovedstadens Liberal Erhvervsklub. Har givet endnu et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til V-folketingskandidat.
 • Erhvervsklubben Danmarks Fremtid. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til V-folketingskandidat.
 • Københavns Fremtid. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til V-folketingskandidat.
 • Debatselskabet Velstand og Virkelyst. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til V-folketingskandidat.
 • Liberal Erhvervsklub. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til V-folketingskandidat.
 • Erhvervsforum. Har givet et ukendt, stort beløb på over 20.900 kroner til V-folketingskandidat.
 • Erhvervsklub Lolland-Falster og Sydsjælland. Har givet et ukendt, men stort beløb på over 20.900 kroner til tidl. medlem af V-folketingsgruppen, Marcus Knuth.
 • Erhvervsforeningen for Jacob Jensen. Har givet et ukendt, men stort beløb på over 20.900 kroner til Jacob Jensen.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Fuld åbenhed om alle bidrag under og over de 20.000 kr. LA fik 1,5 million, og at Venstre snyder er lam kendt, men alle partier skal og bør lægge det åbent frem Alle.

Ja jeg kunne godt tænke mig at vide hvor meget fagbevægelsen har givet!
Også værdien af lånte lokaler og forplejning!.

Men Socialdemokraterne ønsker jo ikke åbenhed!

Alle bidrag kan du finde på Folketingets hjemmeside. Det er kun de borgerlige, som skjuler deres bidrag. Men godt forsøg på fokusflyt.

Og sådan køber industri, landbrug og banker deres håndlangere, til at forblænde og holde pøbelen i skak. Med demokrati har det intet at gøre. Og beløbene er fradragsberettigede, dermed skal pøbelen betale lidt mere i skat. Korruption er ikke korrekt , det bør hedde bestikkelse

Jess fagbevægelsen gør nøjagtigt det samme, men fagbevægelsen er jo også bund korrupt!

Stop nu dig selv og dine løgne. Latterlige fokusflytter.

Stop nu dig selv og dine løgne. Latterlige fokusflytter.

Jack din reaktion siger vist det hele 🤭

Jess fagbevægelsen gør nøjagtigt det samme, men fagbevægelsen er jo også bund korrupt!

Annonce