Annonce

Vi har brug for en europæisk patentdomstol

En europæisk patentdomstol er ren styrkelse af det europæiske samarbejde. Derfor kan det undre, at Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten er imod.
I Danmark er diskussionen om en europæisk patentdomstol dukket op flere gange i løbet af foråret, men i Bruxelles har patentaftalen været på tegnebrættet i flere år. I dag er det nemlig sådan, at når en dansk virksomhed ønsker patent for et produkt, skal virksomheden søge i samtlige europæiske medlemslande.

Idéen med en europæisk patentdomstol er ganske enkelt at gøre det lettere og mindre omkostningsfuldt for virksomheder at søge om patenter i Europa.

Aftalen om den europæiske patentdomstol består af to forordninger. Den ene omhandler enhedspatentbeskyttelse. Det vil sige, patentdomstolen skal sikre, at virksomheder kun skal søge om patent et sted, nemlig gennem EU’s patentkontor. På den måde får virksomheden patent i alle de europæiske lande, som har tilsluttet sig aftalen. Samtidig indeholder aftalen også en oversættelsesordning, som betyder, at patentbeviserne bliver udformet på både engelsk, tysk og fransk.

Svært at finde argumenter imod
I Bruxelles er politikerne nået til enighed. Nu er det medlemslandenes tur til at tage stilling til, om de ønsker at tilslutte sig.
Justitsministeriet slog i maj måned fast, at en europæisk patentdomstol betyder dansk suverænitetsafgivelse, og i Danmark er det sådan, at når der er tale om suverænitetsafgivelse, skal femsjettedele af Folketingets medlemmer stemme for. Hvis Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten bliver ved med at være imod, skal vi ud i en folkeafstemning.

Det er svært at finde gode argumenter for, hvorfor Danmark ikke skal tilslutte sig aftalen. En europæisk patentdomstol vil være godt for dansk erhvervsliv, fordi det betyder, at danske virksomheder kun skal søge et sted for at få et patentbevis i 25 europæiske lande. Det vil både give en stor økonomisk gevinst, men også administrativt vil der være tale om en lettelse. Særligt for små- og mellemstore virksomheder.

Fagbevægelsen, DI og Dansk Erhverv er varme fortalere for et ”ja”. Og denne sag er et tydeligt eksempel på, i hvilke politiske sager Socialdemokraterne og Venstre er enige. Den danske interesse i dette spørgsmål er simpelthen for stor til, at man kan være imod.

DF, LA og Ø vægter principper højere end vækst
Det kan derfor undre, at Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Enhedslisten stiller sig på bagben. Argumentet imod er, at suverænitetsafgivelse ikke er godt for Danmark. Men de tre partier tager ikke stilling til, om denne suverænitetsafgivelse faktisk fører noget bedre med sig.

Fælles for alle tre partier er i stedet en overordnet EU-kritisk linje, og det er ærgerligt, at denne vægter højere end hensynet til de danske virksomheder. Særligt i en tid, hvor konkurrenceevne er en ”hot potato” i dansk politik.

En europæisk patentdomstol er en kernesocialdemokratisk sag. Aftalen vil minimere de danske virksomheders omkostninger og kan potentielt have betydning for antallet af arbejdspladser. Ikke kun i Danmark, men i hele Europa. Derfor var det danske formandskab i foråret 2012 også meget optaget af at få landet netop denne aftale. Grundlæggende handler det europæiske samarbejde nemlig om, at vi kan stille os selv langt bedre ved at arbejde sammen end hver for sig. Og dette er i høj grad en sag, hvor det europæiske samarbejde kommer til sin ret!


Flere artikler om emnet