Annonce

Vi skal uddanne – ikke importere arbejdskraft

Det er tudetosset at Venstre vil importere udenlandsk arbejdskraft, når vi har danske unge og ledige i arbejdsløshedskøen.
Danmark vil mangle faglært arbejdskraft i fremtiden. Blå blok vil importere billig udenlandsk arbejdskraft og give danske job til udlændinge. Jeg vil hellere uddanne danske unge og ledige, så de matcher virksomhedernes efterspørgsel.

Det går fremad i Danmark. Og kvalificeret arbejdskraft er en forudsætning for Danmarks fortsatte vækst og udvikling. Derfor skal vi se med stor alvor på den kommende mangel på faglært arbejdskraft. Ifølge eksperter kommer vi inden for 5-10 år til at mangle mange tusinde faglærte. Det er en katastrofe, hvis virksomhederne må sige nej til ordrer, fordi de mangler ansatte med de rette kompetencer.

Det er tudetosset at importere udenlandsk arbejdskraft, når vi har danske unge og ledige i arbejdsløshed.

Venstre vil åbne en ladeport til Danmark
I blå blok har de en løsning: man vil give de danske job til udlændinge. Venstre foreslår at sænke den såkaldte beløbsgrænse for, hvornår man kan komme til Danmark og arbejde. Med andre ord vil de løse problemet ved at importere udenlandsk arbejdskraft.

I dag kan man komme til Danmark, hvis man er garanteret et job på 375.000 kr. om året. Hvis det står til Løkke og co. skal denne grænse sænkes til bare 215.000 kr. for udlændinge fra en lang række lande. Det svarer til, at man tjener lidt under 18.000 kroner om måneden.

Venstres forslag vil ikke løse manglen på kvalificeret faglært arbejdskraft, men er snarere et led i partiets kamp for at dumpe de danske lønninger. Venstre vil åbne en ladeport til Danmark for titusinder af udlændinge. Jeg synes, det er tudetosset at importere udenlandsk arbejdskraft, når vi har danske unge og ledige i arbejdsløshedskøen. Vi skal sørge for, at flere danske unge tager en erhvervsuddannelse og får et svendebrev. Vi skal løfte langt flere ufaglærte til faglærte. Sådan sikrer vi, at virksomhederne har den nødvendige arbejdskraft.

Vi gør det lettere at blive faglært
Regeringen har allerede taget en lang række initiativer. Vi har lavet en ambitiøs reform af erhvervsskolerne, der træder i kraft 1. august og skal sikre, at flere unge tager en erhvervsuddannelse. Når eleverne møder ind efter sommerferien, vil de opleve en forbedret skole med mere og bedre undervisning og nyere maskiner og teknologi.

Med reformen har vi også særligt fokus på at løfte flere ufaglærte til faglært niveau. Vi laver en ny erhvervsuddannelse for voksne (EUV), der er en hurtigere og mere målrettet vej til uddannelse for voksne. Særligt vigtigt er muligheden for lettere at få merit for relevant erhvervserfaring, praktik eller AMU-kurser, så man hurtigere kan få papir på sine kompetencer.

Vi reducerer også den økonomiske barriere for at efteruddanne sig. Mange voksne har svært ved at få enderne til at mødes, hvis de i en periode skal leve af SU. Derfor har vi afsat en pulje på 150 mio. kr. årligt til voksne over 30 år, der enten er ufaglærte eller har en forældet uddannelse. Med penge fra puljen kan de påbegynde en erhvervsuddannelse på 80 procent af dagpengesatsen med muligheden for at låne de resterende 20 procent.

VKO og DI svigter uddannelse af flere faglærte
VK-regeringen svigtede fatalt kampen for at uddanne flere ufaglærte til faglærte. I flere omgange forringede de med støtte fra Dansk Folkeparti muligheden for at arbejdsløse kunne uddanne sig, og de sparede på uddannelsesindsatsen. Vi har vendt 10 års fejlslagen politik og har samlet investeret mere end 1 mia. kroner i voksen- og efteruddannelse.

Hvis vi skal have nok faglærte til fremtiden skal flere unge have et svendebrev. En af de store barrierer har været manglen på praktikpladser til de unge. Her har virksomhederne, der i dag efterspørger faglært arbejdskraft, et stort medansvar. De har simpelthen ikke løftet deres ansvar for at tage de unge i praktik. Med Dansk Industri har endelig indset, at deres medlemsvirksomheder har et stort ansvar for, at tage vores unge i praktik. DI har iværksat ”Operation Praktikplads”, der sammen med regeringens praktikpladsinitiativer skal sikre, at vi får praktikpladser til alle unge.

Der er brug for en ambitiøs indsats for at sikre fremtidens arbejdskraft. Løsningen er ikke at importere endnu flere udlændinge, men at uddanne vores egne folk. Sådan sikrer vi, at flere danskere kommer i beskæftigelse, at flere unge får en uddannelse, og at virksomhederne får de medarbejdere, de efterspørger.

 
Ane Halsboe-Jørgensen ( f. 1983) er folketingsmedlem for Socialdemokratiet og partiets ordfører vedr. social dumping og ungdomsuddannelser. Ane er uddannet cand.scient.pol og har siden 2011 været næstformand for den socialdemokratiske folketingsgruppe. kommentarer
‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Børneordfører og formand for Udenrigsudvalget


Flere artikler om emnet