Annonce

Vil se på om indsatsen mod vanvidsbilisme kan skærpes og forbrugerorganisationer advarer om fly-fup

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Justitsministeren vil se på, om indsatsen mod vanvidsbilisme kan skærpes endnu mere.

Otte danskere ombord på en sejlbåd i Stillehavet stødte mod en stor hval og kæntrede. Alle otte er i god behold.

22 forbrugerorganisationer advarer om, at greenwashing og vildledning er udbredt i flybranchen. Forbrugerne bør ikke tro på diverse påstande om, at det er muligt at klimakompensere for den enkelte flyrejse.

Dermed velkommen til dagens Aktuelt.

 

Minister vil se på, om indsatsen mod vanvidsbilisme kan skærpes yderligere

straffen for reglerne I sagen om den formodede vanvidsbilist fra Langebro har det meget høj prioritet at få udleveret de formodede gerningsmænd til Danmark fra De Arabiske Emirater. På samme måde som myndighederne gør alt for at få den formodede bagmand i udbyttesagen udleveret fra emiraterne.

Det oplyste justitsminister Peter Hummelgaard (S), da han i et åbent samråd torsdag formiddag skulle redegøre nærmere for sagen om den formodede vanvidsbilist fra Langebro, hvis hasarderede kørsel, ifølge politiet, var årsag til den 35-årige betjent, Magnus Buhl Hansens, død.

Mikkel Bjørn fra Dansk Folkeparti havde indkaldt justitsministeren til samrådet for at få svar på, hvordan det kan ske, at den tiltalte blev løsladt efter ulykken. Da manden skulle møde for retten, mødte han ikke op, men flygtede i stedet til London.

Da sagen er versende var justitsminister Peter Hummelgaard tilbageholdende med oplysninger. Han vil dog overveje, om lovgivningen i forhold til vanvidsbilisme kan strammes yderligere:

“Vi skal ikke finde os i, at de skaber utryghed på vores veje. De skal stilles for en domstol, og det må ikke være muligt at slippe for strafforfølgelse ved at flygte til udlandet. Vi vil se på muligheden for at skærpe indsatsen mod vanvidskørsel yderligere,” lød det blandt andet fra ministeren.

Vanvidsbilisten kørte 107 kilometer i timen over Langebro midt i København City.

 

Otte danskere reddet i Stillehavet efter kollision med hval

Joint Rescue Coordination Center (JRCC) i Karup fik onsdag morgen melding om at en dansk sejlbåd var kæntret i Stillehavet.

Alle 8 danskere ombord er nu reddet og på vej mod Tahiti.

“Klokken 06:30 onsdag morgen blev JRCC i Karup kontaktet af dansk far til en gast ombord på den danske sejlbåd. Faren var blevet ringet op af sin datter fra en iridium-telefon (Satelittelefon), hvor hun kunne fortælle at den 51 fod store sejlbåd var kæntret efter kollision med en eller to hvaler, men alle otte danske var sikkert i redningsflåden,” skriver Forsvaret på sin hjemmeside og fortsætter:

“Iridium-telefonen angav redningsflådens position til et sted i Stillehavet mellem Peru og Fransk Polynesien.”

“Den danske JRCC alarmerede derefter JRCC Honululu, som iværksatte en såkaldt SAR, search and rescue.” 

“Midt på onsdagen meldte rederiet Maersk, at de havde kontakt til et andet selskab, der havde containerskibet Mathilde Schulte ca. 10 timers sejlads fra kollisionsstedet og at Mathilde Schulte ville ændre kurs mod sejlskibets sidst kendte position.” 

“Over midnat blev de otte danskere taget ombord på et fiskefartøj, men da fiskefartøjet var planlagt til at blive til søs i en måned fortsatte containerskibet Mathilde Schulte mod fiskeskibets position. Da Mathilde Schulte nåede frem klokken 07:00 i morges blev de nødstedte overført og kursen er nu sat mod Tahitis hovedstad Papeete, fortæller vagthavende officer i JOC, major Steffen Lunn.”

 

Organisationer advarer: Flybranchen står bag udbredt vildledning af forbrugerne

Forbrugerrådet Tænk og 21 andre forbrugerorganisationer advarer nu om, hvad de anser som værende udbredt greenwashing og vildledning af forbrugerne i flybranchen.

“De giver forbrugerne indtryk af, at man kan klimakompensere for sin flybillet eller for den enkelte flyvetur. Det er simpelthen ikke rigtigt, og det er ikke muligt,” siger formand i Forbrugerrådet Tænk, Anja Philip, ifølge DR Nyheder.

Organisationerne advarer mod 17 flyselskaber, som de mener på forskellig måde vildleder forbrugerne til at tro, at deres flyrejser er grøn og klimaneutral.

Læs mere her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet