Annonce

Voldtægten der satte Delhi på afskyelighedens verdenskort

Netflix-serien ’Delhi Crime’ sætter spot på Indiens skyggesider. Serien tegner et stærkt, modigt og uhyggeligt portræt samfund i højhastig forvandling.
Vi er langt fra Midsomer, hvor Barnaby opklarer mordgåder blandt naboerne, det pænere London hvor udspekulerede Sherlock Holmes jagter Moriaty eller den amerikanske serie CSI, hvor avanceret retsmedicinsk udstyr afslører morderen.

Vi er ankommet til den indiske hovedstad New Delhi i 2012, hvor den kvindelige vicepolitikommissær, Vartika Chaturvedi, står overfor sit livs udfordring med en uhørt brutal gruppevoldtægt på en 23-årig kvinde.

placeholder

I bestræbelserne på at opklare og finde forbrydere må hun gennem et bureaukratisk helvede, gå på barrikaderne for en udpint politistyrke, holde medierne stangen og tage kampen en lynching-begejstrede pøbel.

Historien om ’Rape Capital of the World’

Den nye Netflix-serie Delhi Crime er blevet udgivet, netop nu hvor 900 millioner indere fra 11. april til 19. maj 2019 skal vælge deres 543 medlemmer af parlamentet.

Historien giver os et skræmmende, lærerigt og velfortalt portræt af et samfund under opbrud. Fremtid og tradition brydes, vest og øst konkurrerer og de korrumperede står overfor de ukuelige hverdags-helte.

Seks indiske mænd voldtog den unge kvinde Jyoti Singh Pandey med et metalrør

Delhi Crime er - selvom vi faktisk ikke har lyst til at vide det - baseret på virkelig hændelser. I 2012 blev en 23-årig kvinde tævet, voldtaget og tortureret af seks mænd under en bustur gennem New Delhi. Det gør serien til fiktionsbaseret ”true crime” som man vil kalde det på moderne seriesprog.

Historien blev verdenskendt for ni år siden og gav den indiske hovedstad øgenavnet ‘Rape Capital of the World’.

Igennem serien bliver man alt for bekendt med det engelske ”heinous”, som på dansk oversættes med ”afskyelig”. Der findes bare ikke ord, der kan beskrive hvad der foregik den aften, hvor de seks indiske mænd voldtog den unge kvinde Jyoti Singh Pandey med et metalrør og efterlod hende i en grøft.

Infernalsk forbryderjagt set fra politiets perspektiv

Netflix-serien følger i et realtime-spor vicepolitikommissær Vartika Chaturvedi, der står midt i den infernalske indiske hovedstad, som tæller 26 millioner mennesker, og skal opklare en horribel forbrydelse.

Frygter for det hele bryder sammen lurer konstant i den gigantiske storby

Serien følger opklaring og følgende forbryderjagt set fra politiets perspektiv. Den er dermed karakterdreven som den danske serie ”Forbrydelsen”, realtime a la Jack Bauer (Kiefer Sutherland) i serien ’24 Timer’ og procesfokuseret som serien ”The Wire”.

Og på grund af politikere, pøbel og presse har Vartika og hendes folk ekstremt travlt. Presset stiger konstant. Og frygter for at det hele bryder sammen lurer konstant i den gigantiske storby, hvor betjente efter adskillige søvnløse døgn kæmper for at holde sig vågne og hvor de enorme geografiske afstande viser, hvor let det er at forsvinde i Indien.

Særligt billederne fra politiets interne bureaukrati vækker minder om netop den amerikanske serie ’The Wire’, hvor man følger politiets forbryderjagt i Baltimore. Også selvom Delhi Crime nøjes med at bruge syv afsnit på det som The Wire brugte 60 på.

Indisk filmkunst uden Bollywood musical

Det hele bliver blændende formidlet af især Shefali Shah i hovedrollen som Vartika. Men også de mindre roller i serien med tavse macho-betjente, de skam-ramte forbryder-forældre og de unge studerende i politi-protest, gør det både overbevisende og interessant.

Der ingen glædesdans, ingen sukkersøde helte og ingen romantiske kærlighedssange i Delhi Crime. Det Bollywood, som er det billede af Indien som vesten normalt bliver præsenteret for, er for en gang skyld helt udeladt. Og tak for det.  

Delhi Crime gør kun én mere sulten efter mere indisk krimidrama.

Serien viser at indisk film har ambitioner, og at de sagtens kan konkurrere med de amerikanske standardfortællinger. Delhi Crime gør kun én mere sulten efter mere indisk krimidrama.

Serien er gennemført uhyggelig, højdramatisk og sætter samtidig perspektiv på udviklingen i det moderne Indien, der forsøger at finde sine ben.

Delhi Crime kan ses på Netflix

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet