Annonce

VVS-lærling: Udvid retten til tidlig pension

Også for lærlinge er pensionsalder et emne, der betyder noget, mener formand for Blik og Rør Ungdom, Nicolai Krølbøll.
Foto: Noah Thilemann
Nicolai Krølbøll, formand for Blik og Rør Ungdom
Tidligere på ugen – helt nøjagtig den 22. januar – var det præcis fem år siden, at et helt særligt  emne kom øverst på den politiske dagsorden! 

I mandags var det nemlig fem år siden, at Socialdemokratiet fremlagde sit udspil om en ny ret til  tidlig pension for dem, der er startet tidligt på arbejdsmarkedet og ofte har fysisk hårde jobs.

Det blev et stort emne både før, under og efter valgkampen til folketingsvalget i 2019. Og sikke en  debat, det affødte. Modstanden og kritikken var stor fra starten.

Mange sagde, at det ikke kunne lade sig gøre – især borgerlige politikere samt arbejdsgiver- og  erhvervsorganisationer. Men i efteråret 2020 lykkedes det den daværende socialdemokratiske regering at lande en politisk aftale om en ny ret til tidlig pension.

En reform, der for en gangs skyld ikke betød nedskæringer og forringelser af sikkerhedsnettet – men tværtimod den første udvidelse af velfærdssamfundet i min levetid.

Fysisk hårdt at være håndværker

Indførelsen af retten til tidlig pension var også en stor sejr for fagbevægelsen (særligt mange af de  gamle LO-forbund), som igennem mange år havde råbt op om behovet for en differentieret  pensionsalder.

Der var også fire fagforeninger, der gik sammen i ”Alliancen for en Værdig Tilbagetrækning”, som  bestod af Blik- og Rørarbejderforbundet, Fødevareforbundet NNF, Malerforbundet og Dansk El Forbund.

Til daglig er jeg i lære som VVS-installationstekniker. Både VVS-faget og andre håndværksfag har (heldigvis) udviklet sig meget gennem årene. Der er kommet mere fokus på det fysiske  arbejdsmiljø, og der er langt flere tekniske hjælpemidler, så det ikke er lige så nedslidende som tidligere.

Der er fart på den teknologiske udvikling i VVS-branchen, og der er generelt en stigende  digitalisering i bygge- og installationsbranchen.

Men… når alt kommer til alt, kan vi altså ikke komme uden om det faktum, at dét at være  håndværker – f.eks. VVS'er – er et fysisk hårdt arbejde. Det kan jeg selv mærke på egen krop, og jeg kan se det på svendene og mine ældre kollegaer.

Derfor kommer jeg heller aldrig til at forstå, at der er politikere og arbejdsgiverforeninger, der er imod retten til tidlig pension.

Vigtigt at have ret til tidlig pension

Well, måske er jeg farvet. Men jeg mener simpelthen, at der er noget grundlæggende retfærdigt i, at når du starter i lære som teenager eller ung voksen – og dermed er en af dem, der starter tidligst på arbejdsmarkedet – så skal du også have mulighed for at trække dig lidt tidligere tilbage.

Du skal have RET til en værdig tilbagetrækning! 

Du skal have RET til en værdig tilbagetrækning! 

Retten til tidlig pension er vigtig. Men vi er ikke i mål endnu. Der er stadig brug for at sikre tryghed for lønmodtagerne. Og jeg ved fra mine lærlingekammerater, at pensionsalder faktisk er noget, der fylder hos dem allerede som lærlinge.

Der er brug for at styrke og udvide retten til tidlig pension. Det mener jeg dels som formand for Blik og Rør Ungdom og de lærlingemedlemmer, jeg repræsenterer. Men jeg mener det først og  fremmest som VVS-lærling og kommende faglært.

Nicolai Krølbøll er i lære som VVS-installationstekniker og er formand for Blik og Rør Ungdom.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Glæd dig Nicolai. Du skal kravle rundt på dine knæ og reparer rør for de velhavende og rige til du bliver 74 år. I unge vil jo ikke velværdsstaten. I vil have frihed. Ha ha ha

God fornøjelse.

Nu er det vist ikke kun velhavende og rige, der har VVS-installationer.

Så vågn dog OP socialdemokrater. Gør dog OPRØR. Socialdemokratiet var SELV med til at smadre efterlønnen. I stedet kom en slags afart med almisser. Hvad er det med jer parti-medlemmer ? Hvis I vil, kan tingene stadig rettes op, men IKKE med Mette Frederiksen i spidsen for en nærmest borgerlig regering. Altså .... kom nu ...

Fakta på bordet - Tilbagetrækningsreformen fra 2011 blev aftalt med den daværende VK regering samt DF og Radikale den omfattede både efterløn og dagpengeområdet -
Det blev derfor en bunden opgave for Thorning regeringen at gennemføre den reform som de Radikale havde skrevet under på til ikrafttræden efter valget 2011 -

Men det er jo som altid en gratis omgang at klandre andre for hvad de burde gøre - I øvrigt kan jeg da huske et billede af en Thulesen Dahl og Johanne Schmidt Nielsen ( EL ) hvor man ser dem sidde sammen i en sofa på Chr borg og klandre Thorning regeringen for indførelse af dagpengeforringelserne -
Patetisk når man ved at DF selv havde forslaget med til forhandlingerne on tilbagetrækningsreformen hos Hjort Frederiksen ( Jeg vidste ikke at det blev så slemt flæbede Thulesen Dahl da konsekvenserne af hans dagpengeforslag blev tydeliggjort )

Efterfølgende har S ledede regeringer indført Arne pension som erstatning for den gamle og efterhånden amputerede efterlønsreform - samt fået indført forbedringer på dagpengeområdet ( Maj 23 forhøjelse af dagpengesatsen i de 3 første måneder ved ledighed ) -

Lige en tiltøjelse til ovenstående - i sin nytårstale 1/1 2011 lagde daværende statsminister Løkke Rasmussen op til helt at afskaffe eller ændre radikalt i efterlønsordningen hvis der kunne opnåes flertal hertil -
Hvilket lykkedes ham og Hjort Frederiksen da de fik de Radikale og DF med på lovforslaget -

Så kan man jo tænke over hvordan det havde set ud med retten til tidlig pension - hvis det havde været en borgerlig ledet regering også efter valget i sept 2011 -
Gætter på at det også må have været de overvejelser de har gjort sig i EL - siden de bakkede op om S SF R regeringen dengang -