3F: Historier om manglende arbejdskraft holder ikke

Arbejdsgivere mangler kun arbejdskraft i medierne. Når fagforeningerne ringer med ledige, er der pludselig ansættelsesstop, lyder det fra 3F
”Ingen ledige stillinger. Vi hyrer ikke alligevel.”

Det er svaret som igen og igen møder fagforbundet 3Fs lokale afdelinger, når de kontakter virksomheder og organisationer, der i medierne hævder at mangle arbejdskraft.

”I langt de fleste tilfælde er det enten direkte usandt, at virksomheden mangler arbejdskraft. Eller også er der ofte tale om virksomheder, der end ikke har gjort sig den umage at slå deres stillinger op,” udtaler Søren Heisel, forbundssekretær i 3F i en pressemeddelelse.

I langt de fleste tilfælde er det enten direkte usandt, at virksomheden mangler arbejdskraft

Han undrer sig over, at medierne gentagne gange kører stort ud med historier, som efterfølgende viser sig ikke at holde vand.

”Der er næsten ingen grænser for, hvor mange mennesker de her virksomheder påstår at kunne ansætte. Men eksemplerne holder næsten aldrig vand, når vores lokalformænd eller ledige 3Fere tager kontakt. I mine øjne er det et rent mediestunt, hvor man forsøger at tegne et skræmmebillede,” siger Søren Heisel, der kan opregne flere konkrete eksempler:

”Onsdag kunne man læse i Børsen, at en murermester med 10 ansatte ’sagtens kunne beskæftige 10 ansatte mere’. Formanden for 3F Vejle satte straks ledige svende til at kontakte virksomheden. Nu manglede virksomheden pludselig ikke arbejdskraft og havde ingen interesse i at tage folk til samtale.”
Murermesteren fra Horsens

Her hentyder Søren Heisel til murermester Jesper Sørensen fra Horsens Murerservice, som onsdag i Børsens lod forstå, at han stod og manglede ti murersvende. Men da Netavisen Pio gik ham på klingen, havde han netop ansat en ny murersvend. Murernes fagforening i Horsens havde tilbudt ham to ledige svende, men den henvendelse havde Jesper Sørensen ikke fulgt op på, og Murernes Brancheklub i København havde tilbudt ham ti ledige svende:

”Jo, de tilbød mig ti ledige murersvende fra København. Men hvis de er ledige, så er de næppe kvalificerede murersvende. Det er jo heller ikke realistisk med ti svende fra København,” sagde murermesteren til Netavisen Pio.

Jesper Sørensen understregede samtidig, at han faktisk slet ikke var interesseret i at ansætte flere murersvende:

”Men altså, jeg siger jo også bare, at jeg sagtens kunne beskæftige ti murersvende mere, hvis jeg ville. Men det vil jeg ikke. Jeg vil hellere holde firmaet på nuværende niveau.”

Søren Heisel finder de mange eksempler påfaldende:

”I juni klagede en svineavler fra Nordjylland sin nød i TV-Avisen. Han påstod at mangle arbejdskraft. Det viste sig, at han ikke manglede arbejdskraft, men en lærling. 3F Frederikshavn skaffede ham dernæst en lærling, som han dog ikke var interesseret i.”

”Der var også ventilationsfirmaet fra Sønderjylland, der i foråret trak spalteplads på historien om, at der ikke var ledige, der ville arbejde for dem. Få dage efter havde virksomheden fået over 200 henvendelser på telefon og mail fra ledige, der søgte job. De havde altså ikke gjort opmærksom på, at de søgte folk.”

”Og det er blot nogle blandt en række eksempler om påstået arbejdskraftmangel, der forsvinder som dug for solen, når 3F tager fat i dem,” påpeger Søren Heisel.

”Et personligt højdepunkt – eller lavpunkt alt efter smag – var, da jeg under dette års folkemøde debatterede med en tidligere direktør fra Dansk Arbejdsgiverforening, der påstod, at en konkret virksomhed sagde nej til ordrer, fordi de ikke kunne skaffe arbejdskraft. Debatten sluttede hurtigt, da jeg viste ham virksomhedens egen hjemmeside, hvor der stod ’Ingen ledige stillinger pt.’ Der er jo helt ude i hampen,” fortæller Søren Heisel.

3F henviser i øvrigt til den store halvårlige rekrutteringsundersøgelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR). Den seneste er fra foråret 2018. Her meldte kun seks procent af alle landets virksomheder om rekrutteringsproblemer.

skræmmekampagnerne er blæst helt ud af proportion

”Vi anerkender selvfølgelig, at det bliver sværere for virksomhederne at finde arbejdskraft med 110 procent toptunede kvalifikationer i takt med, at det går bedre og bedre på det danske arbejdsmarked. Men skræmmekampagnerne er blæst helt ud af proportion,” slutter Søren Heisel.
Flaskehalspakke på vej

Regeringen er ikke enig med 3F i at manglen på arbejdskraft kun udgør et mindre problem. Tværtimod. Af samme grund arbejder regeringen på et udspil, der skal gøre det lettere og mindre bureaukratisk for danske virksomheder at hente kvalificeret arbejdskraft til Danmark.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) oplyser i en pressemeddelelse, at han efter drøftelser med arbejdsmarkedets parter fredag er på vej med en flaskehals-pakke:

”Virksomhederne skal kunne få de hænder, der er brug for, ellers koster det arbejdspladser og går ud over væksten og dermed vores velfærd. Regeringen forhandler lige nu endnu en flaskehalse-pakke, så ledige kan få de kompetencer, der er bud efter. Det er vigtigt, at vi får ledige i job, men det kan ikke stå alene. Vi vil derfor lancere et udspil, der skal gøre det lettere for virksomhederne at få kvalificeret arbejdskraft fra udlandet. Det er afgørende, fordi konkurrencen om arbejdskraften er skærpet i hele Europa.”

 

 

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce