Annonce

Fagforening om faldende ledighed: “Det kræver praktikpladser nok”

Ledigheden blandt unge faglærte er næsten halveret de sidste seks år, viser ny økonomisk analyse. Det kræver flere praktikpladser, mener fagforeningen 3F
“Hvis du som ung vil have høj jobsikkerhed, så tag en erhvervsuddannelse."

Sådan lyder opfordringen fra Søren Heisel, der er forbundssekretær i 3F, i et tweet.

placeholder

 

Den opfordring har fagforeningen 3F anvendt de seneste mange år, og nu er der også kommet dokumentation for den.

Ledigheden blandt unge faglærte er nemlig faldende, viser en ny økonomiske analyse fra 3F. Det skriver Fagbladet 3F.

Fra 2013 til 2019 er ledigheden blandt de 25-29-årige med en erhvervsuddannelse faldet fra ni procent til fem procent. Analysen baserer sig på officielle ledighedstal fra Danmarks Statistik.

Kræver praktikpladser nok

Men faldende ledighed kan ikke stå alene. Det er også vigtigt, at der er praktikpladser til alle de elever, der er i gang med - eller ønsker at tage - en erhvervsfaglig uddannelse, lyder det fra Søren Heisel.

“Det kræver dog praktikpladser nok, og det er, hvad vi skal sikre med de igangværende trepartsforhandlinger,” skriver Søren Heisel i et tweet.

Det er, hvad vi skal sikre med de igangværende trepartsforhandlinger

Hvis man sammenligner de unge med erhvervsuddannelse med de unge med en lang videregående uddannelse, kan man se, at ledigheden er mere end dobbelt så høj blandt unge med en lang videregående uddannelse end blandt unge med en erhvervsfaglig uddannelse som for eksempel tømrer-, murer- eller kokkeuddannelsen.

Fra 2013 til 2019 har ledigheden for nyuddannede unge med en lang videregående uddannelse været stabil omkring 12 procent.

Stigende efterspørgsel efter unge faglærte

Den faldende ledighed er ifølge 3F udtryk for en generel tendens, som har været undervejs længe og ikke derfor skyldes coronakrisen.

Tallene tyder på, at der er stor efterspørgsel efter unge med en erhvervsfaglig uddannelse

“Tallene tyder på, at der er stor efterspørgsel efter unge med en erhvervsfaglig uddannelse. Samtidig ser vi gennem en årrække, at mens antallet af unge, der vælger en lang videregående uddannelse er steget, så falder antallet, der vælger en erhvervsuddannelse,” siger Jesper Grunnet-Lauridsen til Fagbladet 3F.

Ifølge analysen er antallet af unge, der hvert år tager en lang videregående uddannelse, steget fra 17.000 i 2013 til knap 24.000 i 2019. For erhvervsuddannelserne er antallet faldet fra 32.000 til 26.000 i samme periode.

“Et pudsigt paradoks”

Samtidig med ledigheden er næsten halveret, er antallet af nyuddannede faldende.

“Det er et pudsigt paradoks, at beskæftigelsen relativt bliver bedre og bedre inden for erhvervsuddannelser, samtidig med at antallet af nyuddannede falder. Ledigheden blandt længere videregående uddannelser er jo forholdsvis høj, mens ledigheden er lille inden for erhvervsuddannelser, hvilket burde udgøre et trækplaster. Men det kan vi jo se på analysen, at det ikke er." 

"Det kommer vi til at gøre noget ved, for lige nu går det nedad. I 2013 havde vi 32.000 nyuddannede, og nu er vi nede på 26.000,” siger Søren Heisel til Netavisen Pio og fortsætter: 

Det kommer vi til at gøre noget ved, for lige nu går det nedad

“Samtidig er der en lav ledighed, og der bliver råbt på kvalificeret arbejdskraft. Vi ved, at der skal bruges mellem 50-70.000 faglærte, så vi skal gøre et eller andet for at gøre det mere attraktivt at tage en erhvervsuddannelse.” 

Ordentlige incitamenter sikrer flere lærepladser

Ifølge Søren Heisel kan et af problemerne være, folk ikke ønsker at tage en erhvervsuddannelse, hvis man bliver ved med at tale om mangel på praktikpladser. Selvom de kan se, at beskæftigelsen efterfølgende pt. er rigtig god.

“Jeg har en begrundet formodning om, at man kan gøre noget for at gøre fagene til et bedre trækplaster, og det er jo derfor, at man hele tiden gør noget. Hvis incitamenterne er i orden, så kommer der også flere lærepladser,” lyder det fra Søren Heisel, som tilføjer:

Hvis folk gerne vil i beskæftigelse, så er det en god ting at tage en erhvervsuddannelse

“Som det ser ud lige nu, er der rigtig god beskæftigelse efterfølgende, så hvis folk gerne vil i beskæftigelse, så er det en god ting at tage en erhvervsuddannelse.”

Mere attraktive erhvervsuddannelser

Der kommer til at mangle faglærte fremover, fordi der er nogle, der forlader arbejdsmarkedet på grund af pension eller noget andet. Det betyder med andre ord, at der er behov for, at flere tager en erhvervsuddannelse.

For Søren Heisel gælder det både om at gøre erhvervsuddannelserne mere attraktive for de unge og sørge for, at de færdiggør uddannelserne.

Det handler om at gøre sig mere attraktiv

“Vi skal bare sikre, at de vælger en erhvervsuddannelse og bliver der, når de først har valgt det. Det handler om at gøre sig mere attraktiv og komme ud og fortælle om, hvor fantastisk det er, og at man ikke er færdig med at uddanne sig, fordi man tager en erhvervsuddannelse, men at man godt kan læse videre til andet også,” siger han.

 

Opdateret klokken 14:53 med kommentarer fra Søren Heisel

Tim Tørnqvist Jensen er journaliststuderende på Roskilde Universitet og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Og hvordan vil fagbevægelsen bidrage til at der kommer flere praktikpladser?
Lempelser af overenskomster på området?
Måske mere fleksibelt til arbejdsgiverene?

Eller er det som altid de andre som skal betale, og 3F som ikke ønsker at bidrage til løsninger?

Det er virkelig sørgeligt at man som maskinarbejder ikke kan være medlem af FH, på grund af deres mærkelige holdninger!

Annonce