Annonce

3F: Jensens Bøfhus begår løftebrud

Lockoutede medarbejdere blev skriftligt lovet at få samme ansættelsesvilkår som hidtil ved genansættelse, men det løfte er brudt, viser 3F-analyse
Jensens Bøfhus, der ligger i en langvarig faglig konflikt med fagforbundet 3F, begår klokkeklart løftebrud.

Det mener 3F Privat Service, Hotel og Restaurant.

Jensens Bøfhus lockoutede tilbage i marts medarbejdere, der var medlemmer af 3F. Det skete som led i bøfkædens bestræbelser på at frigøre sig for overenskomsten med 3F.

Jensens Bøfhus lovede op til lockouten, at lockoutede medarbejdere ville få samme ansættelsesvilkår som hidtil ved genansættelse. Men det løfte er brudt på en række punkter.

Der viser en analyse fra fagforbundet 3F. På den baggrund betegner forhandlingssekretær hos 3F Privat Service, Hotel og Restauration, Peter Lykke Nielsen, Jensens Bøfhus’ som “utroværdige”: 

Jensens Bøfhus er utroværdige når de lover genansatte medarbejdere samme vilkår, som de forlod før lockouten og nu ikke holder det

”Utroværdige. Jensens Bøfhus er utroværdige når de lover genansatte medarbejdere samme vilkår, som de forlod før lockouten og nu ikke holder det,” siger Peter Lykke Nielsen til Netavisen Pio.

Han understreger, at det ikke er småting, som de genansatte nu bliver snydt for:

“Det er ikke småting, vi taler om. At de f.eks. bare kan få inddraget en fridag eller en friweekend uden kompensation af nogen art hører ingen steder hjemme. Der tegner sig desværre et mønster af utroværdighed fra Jensens Bøfhus side og det gør, at en løsning kan synes meget langt væk nu,” siger Peter Lykke Nielsen.

 

Skriftligt løfte

Jensens Bøfhus’ direktion lovede skriftligt op til lockouten de nu genansatte medarbejdere, at de ville få samme ansættelsesvilkår som hidtil ved en eventuel genansættelse.

Løftet blev formuleret således:

Såfremt vi skulle genansætte de opsagte medarbejdere igen, vil de blive ansat på samme vilkår som de forlod

“Såfremt vi skulle genansætte de opsagte medarbejdere igen, vil de blive ansat på samme vilkår som de forlod.”

Det fremgår af et brev fra Jensens Bøfhus’ administrerende direktør, Anders Nikolaisen, til de lockoutede.

Men det løfte har Jensens Bøfhus, ifølge 3F, altså ikke holdt.

Netavisen Pio har set og læst brevet, hvor løftet nævnes.

Ingen regulering af løn

Ifølge 3F-analysen af de nye ansættelsesbeviser, har de tidligere lockoutede, nu genansatte medarbejdere fået deres vilkår forringet på mindst syv områder - i forhold til de hidtil gældende ansættelseskontrakter - kontrakter som byggede på overenskomsten mellem Jensens Bøfhus og 3F:

1: De garanterede antal timer på en daglig vagt er nedsat fra 4 til 3 timer.

2:  Ingen sundhedsordning (- 0,15 %).

3: Der henvises ikke til en overenskomst (Ingen ret til tillidsrepræsentant, intet tvistløsningssystem, ingen kollektive forhandlinger den ansatte skal selv forhandle sine vilkår oma.).

4: Ingen ret til vagtplan (ingen betaling ved ændring af vagtplan).

5:Ingen særlig betaling hvis Jensens Bøfhus inddrager en fridag eller friweekend.

6: Ingen regulering af løn (eller omtale af om lønnen reguleres og i givet fald, hvordan).

7: Alle lønsatser og fritvalgsprocenter er fra før 1. marts 2020.  

Netavisen Pio har forelagt Jensens Bøfhus 3F-analysen - og 3F’s opfattelse af at Jensens Bøfhus har begået omfattende løftebrud over for genansatte tidligere lockoutede.

Jensens Bøfhus kender ikke noget til en analyse fra 3F

“Jensens Bøfhus kender ikke noget til en analyse fra 3F, har ikke hørt fra 3F og kan ikke kommentere på de brudstykker og påstande Netavisen Pio har fremsendt dersom de tilsyneladende hviler på falske præmisser,” skriver bøfkædens presseansvarlige i en skriftlig kommentar.

Først lockout så blokade og strejke

Jensens Bøfhus meddelte 6. april, at at man efter en 14 dage lang lockout af medarbejdere, der var medlemmer af 3F, opfattede sig som frigjort fra overenskomsten med 3F.

Den melding fik 3F Privat Service, Hotel og Restaurant til omgående at varsle blokade mod bøf-kæden. Ingen 3F-medlemmer må tage arbejde på Jensens Bøfhus. Og jobcentre må ikke henvise ledige til arbejde på bøfrestauranten.

Fra 1. juni vil 3F iværksætte en strejke mod virksomheden. 3F forudser, at konflikten optrappes med en omfattende sympatikonflikt, hvor Jensens Bøfhus får mere end svært ved at få leverance af varer frem, få udført el-arbejde og meget andet.

I forbindelse med afgivelse af konfliktvarslet understregede Peter Lykke Nielsen over for Netavisen Pio, at 3F finder det skærpende, at Jensens Bøfhus i ly af corona-krisen forsøger at frigøre sig fra overenskomsten med 3F:

“Det er fejt. Vi kan i praksis ikke tage kampskridt overfor Jensens Bøfhus på grund af forsamlings-forbuddet og de særlige vilkår, der gælder under corona-krisen. At gøre det her i ly af corona-krisen, det er dybt usympatisk, og det er fejt. Men nu styrer vi efter en omfattende konflikt mod Jensens Bøfhus - vi går efter at presse ledelsen tilbage til forhandlingsbordet,” sagde Peter Lykke Nielsen.

14. april fyrede Jensens Bøfhus 250 af ca. 700 ansatte.   

Jensens Bøfhus har søgt om lønkompensation til hjemsendte medarbejdere. Men reglerne siger, at staten skal holde sig neutral i forhold til arbejdskonflikter. Og derfor kan staten fortsat ikke udbetale lønkompensation til Jensens Bøfhus.

Det meddelte Erhvervsstyrelsen Jensens Bøfhus 14. april.

Det fik i en pressemeddelelse Jensens Bøfhus til at beskylde regeringen og fagforbundet 3F for at være skyld i fyringerne.   

“Det er sørgeligt at gennemføre unødvendige fyringer alene på grund af fagbevægelsens og regeringens lokumsaftale,” udtalte bøfhus-direktør, Anders Nikolaisen.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Tumbethomas...lad dog være med at udtale dig om noget du intet aner om...
Og det vil naturligvis betyde at du helt skal holde dig fra at udtale dig...
Sikke dog en fred der ville blive på debatten !!!

Det er ikke illoyalt og usolidarisk, at bede om ordnede forhold. Det er derimod skræmmende at 625 ikke kan se det.

Hej FUP.Som sædvanlig har du ikke forstået et klap. Der er forskel på restauranternes koncept, og dermed forskel på overenskomsterne, og selvfølgelig er "man" stolt af de resultater der er opnået. Dem skal der ikke pisses på, prøv at forstå det, hr. FUP.