Annonce

Jensens Bøfhus har aldrig reageret på 3F-forslag om faglig voldgift

Fagforbundet har for fem uger siden foreslået at lade en voldgift afgøre om serveringsarbejdet i bøfkæden er tjener-arbejde eller ikke
Jensens Bøfhus, der ligger i konflikt med fagforbundet 3F, har aldrig reageret på et forslag fra 3F om at lade tvisten mellem parterne afgøre via en faglig voldgift.

3F foreslog således 10. marts at lade en faglig voldgift afgøre parternes “forskellige opfattelser af det serveringsarbejde, der foregår på Jensens Bøfhus-restauranterne i dag.”

3F foreslår konkret at lade en højesteretsdommer afgøre spørgsmålet om serveringsarbejdets karakter

3F foreslår konkret at lade en højesteretsdommer afgøre spørgsmålet om serveringsarbejdets karakter - og også at både Jensens Bøfhus og 3F forpligter sig til at rette sig efter afgørelsen fra den uvildige opmand.

Men Jensens Bøfhus’ ledelse har aldrig reageret på forslaget fra 3F. Forslaget blev sendt skriftligt til Jensens Bøfhus’ ledelse 10. marts. Altså for fem uger siden.

Forslaget fra 3F

Forslaget fra 3F lyder sådan her:

Vi forstår det sådan, at vores uenighed om en overenskomst for Jensens Bøfhus bunder i, at vi har forskellige opfattelser af det serveringsarbejde der foregår på Jensens Bøfhus-restauranterne i dag.

Vi foreslår, at vi lade en højesteretsdommer afgøre dette spørgsmål.

Arbejdsretsloven giver os mulighed for at afholde en faglig voldgift om spørgsmålet og lade en højesteretsdommer/dommer i Arbejdsretten være opmand for denne voldgift.

Begge parter forpligter sig til at følge voldgiftens resultat og vi kan eventuelt aftale, at når der ligger en afgørelse fra den faglige voldgift så går vi sammen ud med en pressemeddelelse, uanset udfaldet.

Måtte 3F tabe voldgiften, vil vi være indstillet på at optage forhandling med udgangspunkt i voldgiftens resultat.”

Ikke-svar fra Jensens Bøfhus

Netavisen Pio har gennem flere uger forgæves bedt Jensens Bøfhus’ svare på, hvordan man forholder sig til forslaget fra 3F om en faglig voldgift.  

Tirsdag har Netavisen Pio modtaget følgende reaktion på spørgsmålet fra Jensens Bøfhus’ presseansvarlige, Peter Arnfeldt:

Givet situationen finder Jensens Bøfhus det ikke betimeligt at deltage i interview eller lignende med fagbevægelsens egne fagblade og medier

“Givet situationen finder Jensens Bøfhus det ikke betimeligt at deltage i interview eller lignende med fagbevægelsens egne fagblade og medier.

Jensens Bøfhus følger fremadrettet 3Fs overenskomst som indgået med Jensens største konkurrent Restaurant Flammen.”

Baggrunden for bøf-konflikten

Baggrunden for den langstrakte konflikt mellem 3F og Jensens Bøfhus’ er forskellig opfattelse af karakteren af det serveringsarbejde, der foregår på bøfkædens restauranter.

3F mener, at serveringsarbejdet i Jensens Bøfhus er tjener-arbejder - og derfor bør lønnes som tjenerarbejde.

3F mener, at serveringsarbejdet i Jensens Bøfhus er tjener-arbejder - og derfor bør lønnes som tjenerarbejde

Jensens Bøfhus mener derimod, at serveringen kan sidestilles med det arbejde, der udføres af medarbejdere på buffet-kæden Flammens restauranter, hvor der ikke foregår servering ved bordene, men hvor gæsterne selv fylder deres tallerkener fra en fælles buffet. Jensens Bøfhus har også sammenlignet serveringsarbejdet i bøfkæden med det arbejde, man udfører som ansat på Mcdonalds.

Jensen Bøfhus meddelte før påske, at man efter endt lockout betragter sig som frigjort fra overenskomsten med 3F.

Jensens Bøfhus har genansat lockoutede ansatte, der er medlemmer af 3F - dog ikke to tillidsmænd. Jensens Bøfhus hidtidige omkring 700 ansatte vil blive lønnet som hidtil efter 3F-overenskomsten. Derimod vil bøfkæden fremadrettet lønne efter Flammens enhedsoverenskomst.

Det betyder, at nye tjenere på Jensens Bøfhus vil gå omkring tyve kroner ned i timeløn.

3F varslede som modtræk 8. april en omfattende blokade mod bøf-kæden:

“(....-) Det betyder, at 3F’ere ikke må tage arbejde hos Jensens Bøfhus. Det betyder, at vi efter udløb af konfliktvarslet tager vores medlemmer ud af virksomheden. Og så står den på omfattende sympatikonflikt, hvor Jensens Bøfhus vil få mere end svært ved at få vareleverancer frem” sagde forhandlingssekretær hos 3F Privat Service, Hotel  og Restaurant (3F PSHR), Peter Lykke Nielsen, til Netavisen Pio 7. april.

Blokaden betyder også, at jobcentre ikke må formidle arbejde til Jensens Bøfhus’ restauranter

Blokaden betyder også, at jobcentre ikke må formidle arbejde til Jensens Bøfhus’ restauranter. Fra 1. juni varsler 3F yderligere en strejke mod Jensens Bøfhus. Og senere vil konflikten kunne udvides til at omfatte sympatikonflikter.

3F har ingen kommentarer til sagen.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hej med jer
Håber så at vi der betaler til fælleskabet finder et andet sted at spise hvor de er overenskomst dækket
Med venlig hilsen
Jimmy