Anklager Rusland for cyberangreb og mand får fængselsstraf for at true Mette F.

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til tirsdagens udgave af Netavisen Pios korte nyhedsoverblik Aktuelt.

Til at starte med vil vi gerne lige gøre lidt reklame for de EU-debatter om forbeholdsafstemningen, som Netavisen Pio har arrangeret og som starter i dag i Asnæs i kulturhuset Aksen. I morgen er der debat hos FOA Odense og torsdag hos 3F i Hillerød.

Se debattører og tidspunkter her. Vi håber du har lyst eller mulighed for at deltage i et af dem.

Tilbage til nyhedsoverblikket, som bl.a. handler om et russisk cyberangreb.

Tak fordi du læser med.
 

Ministre: Rusland stod bag cyber-angreb

Rusland står bag et cyberangreb på det amerikanske satellitfirma Viasat, som fandt sted 24. februar - samme dag Rusland invaderede Ukraine.

Det vurderer de danske myndigheder sammen med EU og "en række nære allierede", skriver Udenrigsministeriet og Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

”Det her angreb udstiller endnu engang Ruslands totale mangel på respekt for internationale regler og normer. Og det understreger med al tydelighed, hvorfor vi skal styrke det internationale samarbejde om at bekæmpe cybertruslen. Angrebet havde betydelige konsekvenser, ikke bare i Ukraine, men også i flere EU-lande. Det er komplet uacceptabelt,” siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Angrebet var rettet mod udstyr forbundet med en såkaldt KA-SAT satellit og skulle ramme de ukrainske væbnede styrkers kommunikationskanaler, lyder det fra ministerierne.

Læs mere her.

 

Seks måneders fængsel for at true statsminister

En 43-årig mand er ved Retten i Esbjerg blevet idømt seks måneders ubetinget fængsel for trusler mod statsminister Mette Frederiksen (S) på Facebook samt for overtrædelse af våbenloven.

Det oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Den 43-årige mand blev dømt for i alt fem gange at have overtrådt straffelovens paragraf 119. Den omfatter trusler om vold mod personer i offentlig tjeneste.

Tre af truslerne blev rettet mod statsministeren i 2022, hvilket er efter lovgivningen på området blev skærpet.

Manden blev desuden dømt for at have overtrådt våbenloven ved at være i besiddelse af fem magasiner til en riffel.

Han erkendte at have overtrådt våbenlovgivningen, men har derudover nægtet sig skyldig. Manden blev fængslet efter dom og sagen er kæret til Vestre Landsret.

Læs hele nyheden her.

 

Tesfaye genbruger rådgivere

Den nye justitsminister Mattias Tesfaye (S) får følgeskab af to kendte ansigter i sit nye job.

Som justitsminister har han mulighed for at ansætte to særlige rådgivere og det bliver en som kender ministeren og en som kender ministeriet, særdeles godt.

Kristian Gladbo Platz flytter nemlig sammen med Mattias Tesfaye fra Udlændinge- og Integrationsministeriet til Justitsministeriet. Kristian Gladbo Platz har været særlig rådgiver for Tesfaye, siden regeringsskiftet i 2019.

Samtidig genansætter han Michael Baunsgaard Schreiber, der indtil sidste søndag arbejdede som særlig rådgiver for Nick Hækkerup, som sin anden særlige rådgiver.

Baunsgaard Schreiber har også været særlig rådgiver siden regeringsskiftet.

Læs mere om dem her.

 

FH-næstformand genopstiller ikke: Vil have luft under vingerne

Når Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) senere på året holder kongres, så genopstiller den ene af organisationens seks næstformænd, Majbrit Berlau, ikke.

Det skriver hun selv på Twitter.

“Jeg har i dag meddelt  FH, at jeg ikke genopstiller til kongressen i efteråret. Det har været en svær beslutning. Jeg har stor kærlighed til fagbevægelsen. Men jeg har brug for at få luft under vingerne på en ny måde. Jeg har ikke et nyt job, så fremtiden er åben,” skriver hun.

Inden 45-årige Majbrit Berlau blev valgt til næstformand, var hun formand for Socialrådgiverne og hun har også siddet en kort periode i Folketinget for Enhedslisten.

placeholder

 

Fagforeninger slås om slogan: Vi sagde det først!

Finansforbundet kunne genkende sig selv i Djøfs nye kampagne, da fagforeningen i april lancerede en ny brandstrategi.

Det skriver Mediet Markedsføring ifølge Journalisten.dk.

Ifølge områdechef for kommunikation og markedsføring i Finansforbundet, Rasmus Breum Mariegaard, har Finansforbundet nemlig brugt sloganet – ”Et arbejdsliv i bevægelse” – til alt fra mailsignaturer til outdoorreklamer siden september 2020.

”Det er bare lidt kikset – ligesom hvis man dukker op i det samme tøj til en fest,” siger han til Dansk Markedsføring.

Djøf afviser kritikken og siger, at de ikke bruger det som slogan, men at det i stedet er en overskrift for et tema, som fagforeningen ønsker at sætte fokus på, gennem et nyt “eventformat”.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce