Annonce

Anmeldelse: Par nummer 7 er tilbage

Fjerde sæson af den populære Netflix-serie House of Cards har netop haft præmiere. Denne gang er det ikke politiske modstandere eller udenlandske statsoverhoveder, som Underwood-parret går i krig mod. Det er hinanden.
Billede: Netflix

Til en reception for Svend Auken og Ritt Bjerregaard i 1991, mens Auken endnu var partiformand og Bjerregaard gruppeformand, sammenlignende partifælden Karl Hjortnæs de to med Kay Werner og Evan Klamer, det berømte ’Par nummer 7’ fra de københavnske seksdagsløb.

I pressen blev der skrevet meget om, at Par nummer 7 var præget af dybe uenigheder, og at et brud var nært forestående. ”Men par nummer syv holdt altid sammen, fordi de vidste, at uden hinanden kunne de ikke vinde”, sagde Hjortnæs profetisk ifølge Hans Mortensens De fantastiske fire.

Hvis Karl Hjortnæs engang bliver indbudt til en reception hos præsidentparat Frank og Claire Underwood, vil han fint kunne genbruge sit ’Par nummer 7’-billede. I fredags havde 4. sæson af den populære Netflix-serie House of Cards præmiere, og den altoverskyggende fortælling handler netop om de store konsekvenser ved præsidentparrets op- og nedture.

Frank Underwood under pres
Meget aktuelt, så starter serien med primærvalgene, hvor den siddende præsident Underwood er udfordret af advokaten Heather Dunbar i kampen om at blive Demokraternes præsidentkandidat. Hun vil gøre op med Underwoods magtfuldkommenhed og har succes ved de første primærvalg.

Frank Underwood presses også af stigende oliepriser, en Islamisk Stat-lignende organisation på fremmarch i Mellemøsten og en ny konflikt med Ruslands præsident, Putin-klonen Viktor Petrov (spillet af danske Lars Mikkelsen), der er under opsejling. Samtidig genoptager journalisten Lucas Goodwin, der er overbevist om at Underwood har myrdet en journalist og en politikker, sin egen private efterforskning.

 

 

Alt dette er dog primært bagtæppe for den egentlige historie i 4. sæson, nemlig forholdet mellem Frank og Claire Underwood. House of Cards er blevet kaldt en serie om politisk. Det er den ikke. Det er en serie om magtrelationer, som foregår i et politisk miljø. De to første sæsoner var det især Frank Underwoods succesfulde udmanøvrering af de politiske med- og modspillere, der stod i vejen for hans egne magtambitioner.

Det kulminerede i slutningen af anden sæson, hvor Underwoods intriger presser den siddende præsident Walker til at trækker sig, og Frank Underwood selv kan rykke ind i Det Hvide hus. I begyndelsen af 3. sæson var det relationen til den russiske præsident Petrov der var i fokus, men den blev i stigende grad overskygget af Franks modsætningsforhold til sin egen hustru, Claire. Hun har ambitioner på egne vegne, og de flugter ikke altid med Franks.

Spænder ben for hinanden
I fjerde sæson er det relationen mellem Frank og Claire, som er den altdominerende. Når de to står sammen, kan de udmanøvrere modstanderne og løse både de indenrigs- og udenrigspolitiske knaster. Men når de kæmper mod hinanden, er det altødelæggende, fordi de trækker hinanden ned i dyndet. Hun ødelægger hans chancer ved de første primærvalg, og han forpurrer til gengæld hendes ønsker om en plads kongressen. Imens lugtes der blod hos deres fælles modstandere – og dem er der mange af!

Til tide kammer det næsten over i sæbeoperaens ægteskabelige trakasserier, men heldigvis formår serien at fastholde meget af den intense atmosfærer fra de første sæsoner.

Dele af historien virker ikke helt sandsynlig, eksempelvis når en præsidentkandidat lystigt kan fortælle, at han indsamler metadata fra søgemaskiner for at ”lære sine vælgere bedre at kende”. Helt langt ude er tanken om, at mand og kone skal stille op sammen som præsident og vicepræsident. Det virker også lidt for karikeret, når såvel Frank Underwoods vicepræsident som kongresmedlemmerne gang på gang fremstilles som en flok gumpetunge æsler uden selvstændig tankevirksomhed og uden evne til at gennemskue Franks motiver.

De seneste sæsoner er ikke nået op på samme niveau som den første sæson. Det gør den fjerde sæson heller ikke. For fans af de tre første sæsoner er der dog masser af drama at komme efter. Makkerparret Auken og Bjerregaard endte som bekendt med at gå til grunde og ødelagde hinandens chancer, om end de begge senere fik et comeback. Tiden, og måske en femte sæson, må vise hvordan det ender med ægteparret Frank og Claire Underwood.

Alle fire sæsoner af House of Cards kan ses på Netflix.


Flere artikler om emnet