Annonce

Demokratiet ramte nyt lavpunkt til præsidentdebat

Analyse: Der var tre tabere af nattens debat mellem de to amerikanske præsidentkandidater. Hillary Clinton tabte. Donald Trump tabte. Og demokratiet tabte.
Her er et godt lille tip. Hvis du en dag skal bevise over for en anti-demokrat, at demokratiet er alle andre styreformer overlegne, skal du ikke bruge gårsdagens debat mellem Hillary Clinton og Donald Trump som bevis. Debatten markerede et nyt lavpunkt for en valgkamp, der i forvejen har været præget af smuds og mudderkastning i et omfang, der får dansk politik til at virke som lanciers-dans til en gallafest på et provinsgymnasium i sammenligning.

Der var på forhånd lagt op til, at debatten, der blev afholdt på et universitet i byen St. Louis, blandt andet ville komme til at handle om de to kandidaters holdninger til racerelationer og forholdet mellem politiet og den sorte befolkning. Men sådan skulle det ikke gå. De to kandidater valgte i stedet, i et uset historisk omfang for præsidentkandidater, at gå benhårdt efter modpartens karakter

Det første lavpunkt blev nået allerede inden, debatten var gået i gang. Den republikanske kvindebeundrer Donald Trump valgte at holde et pressemøde kort før debattens start, hvor han var flankeret af tre kvinder, der anklagede den tidligere præsident Bill Clinton for at have forulempet dem seksuelt. Med på pressemødet var også en fjerde kvinde, der var udsat for en voldtægt som 12-årig, og hvor Hillary Clinton havde været forsvarsadvokat for den mistænkte, der endte med at blive frifundet. Så var scenen for debatten ligesom sat.

Hvem er den værste seksuelle krænker?
Da debatten gik i gang, stod det dog klart, at Hillary Clinton ikke havde tænkt sig at stå tilbage for Trumps perifiditeter. Med henvisning til en lækket 11-år gammel båndoptagelse, hvor Trump fortæller om at gribe fat i kvinders underliv mod deres vilje, sagde Hillary Clinton. ”Det vi alle sammen så og hørte i fredags var, at Donald talte om kvinder, hvad han synes om kvinder, hvad han gør ved kvinder, og han siger at videoen ikke viser, hvem han er. Men jeg tror, det står klart for alle, der hørte det, at det her viser præcis, hvordan han er.” Derefter kaldte hun Donald Trump ”uegnet” til at være præsident i USA.

Særligt absurd blev teateret, da Hillary Clinton efter at have gjort sig til dommer over Donald Trumps person citerede førstedame Michelle Obama for at sige ”når de går lavt, går vi højt” som et argument for, at Hillary Clinton ikke skulle forfalde til at få debatten til at handle om personer.

Efterfølgende undskyldte Trump for sine bemærkninger i videoen, som han dog også kaldte ”locker room talk” eller direkte oversat ”omklædningsrumssnak” – der bedst lader sig oversætte som en slags mandehørm. Trump understregede også, at det ”bare var ord”, og at han aldrig havde gjort de ting, han sagde i klippet, i virkeligheden. Til gengæld hævdede han, at Bill Clinton havde voldtaget og seksuelt forulempet kvinder – med Hillarys velsignelse, forstås.

I sit stille sind kunne man så håbe på, at nu var de færdige med den efterhånden rituelle bagvaskelse af hinanden. Men nej. Vi skulle længere ned.

”Jeg smider dig i fængsel”
”Donald Trump skylder præsidenten og det amerikanske folk en undskyldning”, sagde Hillary Clinton. Det gjorde han, fordi han havde betvivlet, om præsident Obama overhovedet var født i USA, og fordi han havde hånet en død muslimsk soldat.

Donald Trump kvitterede med at kalde Hillary Clinton en løgner og sige, at han ville smide hende i fængsel, hvis han blev præsident. Donald Trump ville have Hillary Clinton fængslet, fordi hun i sin tid som udenrigsminister havde gemt fortrolige oplysninger på en privat server og ifølge Donald Trump havde slettet dem, da hun fik en stævning for at have været for lemfældig med at omgås fortrolige oplysninger.

Hillary Clinton erkendte, at hun havde begået en fejl ved ikke at passe godt nok på de fortrolige emails. Men understregede samtidig, at hun havde været meget omhyggelig med at passe på de fortrolige oplysninger. Samtidig sagde hun, at selvom de lå på en ubeskyttet server, var der ikke kendskab til, at nogen havde fundet dem på serveren.

Hillary Clinton sagde efterfølgende, at Trump var desperat, fordi hans kampagne ”var sprunget i stykker.”, hvorefter Donald Trump sagde, at Hillary Clinton var ”djævlen”.

Trump svarede tilbage med, at Hillary havde en dårlig dømmekraft og derfor ikke skulle være præsident i USA. Og så sagde Hillary Clinton, at Donald Trump befandt sig i en ”alternativ virkelighed”.

Hillary Clinton anklagede Donald Trump for at være Putin-venlig, fordi han ville lave business i Rusland. Trump anklagede Hillary for at tale med to tunger om sine holdninger til finanssektoren på baggrund af nogle hackede taler fra et arrangement for nogle finansfolk fra Wall Street.

Debatten gjorde ikke seerne klogere på de to kandidaters politik. Det ville også være underligt, al den stund debatten overhovedet ikke handlede om politisk indhold. Til gengæld var den et 90 minutter langt skoleeksempel på, hvorfor vælgerne er godt og grundigt træt af politikere i al almindelighed og de to præsidentkandidater i særdeleshed.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet