Annonce

Arbejdernes Internationale Kampdag Special

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang på Arbejdernes Interationale Kampdag.
I dag er det 1. maj, Arbejdernes Internationale Kampdag, og i den anledning handler vores nyhedsoverblik Aktuelt udelukkende om det. God læselyst og god kampdag.

 

Mette Frederiksen: Tid til at genoprette generationskontrakt

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen vil have genforhandlet samfundskontrakten mellem generationerne, så de bredeste skuldre igen bærer de tungeste byrder. Det var et af budskaberne i hendes første maj-tale.

Henvendt til de voksne sagde Mette Frederiksen, at omprioriteringsbidraget på uddannelser bør afskaffes og at man tager klimaudfordringen alvorligt:

”Skal vi ikke afskaffe omprioriteringsbidraget på de unges uddannelser? Vise de unge, at vi handler, når det gælder klimaet? Sikre at der er pædagoger nok til vores børn?”

Henvendt til de unge spurgte S-formanden, om det ikke er på tide at indføre en ret til tidligere pension for de nedslidte og sikre flere penge til de ældre:

”En opfordring til de unge: Skal vi ikke indføre en ret til tidlig folkepension til dem, der er nedslidte? Sikre en ordentlig velfærdsøkonomi. Så der bliver flere medarbejdere til at tage sig af vores syge og ældre. Det er jo dem, der har bygget det her samfund op”.

Hendes tale handlede desuden om klima og pensionsreform.

Læs mere om talen her.

 

SF: En ny, rød regering skal kunne mærkes

Det skal kunne mærkes, hvis Danmark får en ny - og rød - regering efter det kommende folketingsvalg, sagde SF's formand, Pia Olsen Dyhr, i sin tale 1. maj hos 3F Storkøbenhavn.

”Det må være en ny rød regerings vigtigste opgave at reparere fællesskabet, hvor det i dag slår sprækker. Fjerne kontanthjælpsloftet, sikre mulighed for pension inden man er slidt helt ned, investere i hinanden. I velfærden,” sagde hun.

I sin tale sagde Pia Olsen Dyhr, at SF også har stor fokus på at straffe banker, der medvirker til hvidvask.

”Det må være en ny rød regerings vigtigste opgave at sørge for, at dem, der lader hånt om fællesskabet, ikke bare får en løftet pegefinger eller en formaning med på vejen. Nej, de skal have en kæp i hjulet. De skal have en bøde, der kan mærkes”.

Pia Olsen Dyhr sagde også, at hun ønsker at Moderniseringsstyrelsen skal afskaffes.

Læs mere her.

 

Enhedslisten: 'Drop velfærdsforlig og lav pensionsaftale med os'

Enhedslistens politiske leder, Pernille Skipper, opfordrede i sin 1. maj-tale Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, til helt at opgive velfærdsforliget med de borgerlige partier fra 2006.

En aftale, der betød, at pensionsalderen stiger i takt med den højere gennemsnitslevealder.

”Kære Mette. Vi kan sammen stoppe den stigende pensionsalder og sikre en værdig alderdom til alle efter et valg. Vi er enige,” lød det fra Pernille Skipper, da hun talte i 3F's lokaler i Kastrup.

Hun brugte også sin tale til at advare mod de nye islamkritiske partier - såsom Nye Borgerlige og Stram Kurs.

”De har glemt, at vores oldeforældre, bedsteforældre og forældre byggede Velfærdsdanmark på et fundament af demokrati og lige rettigheder til alle. De lod ikke nogen slå en kile ned mellem murere og tømrere, mellem dem i arbejde og dem uden. Eller mellem dem, der har den ene eller den anden religion”.

Læs hele talen her.

 

3F-formand: Højere skat må ikke være et tabu

Vi må bryde tabuet om, at vi ikke må investere i fællesskabet, sagde formand for landets største fagforbund, 3F, Per Christensen i sin 1. maj tale.

”Det må være muligt at tale om skat igen. Vi skal ikke brandbeskatte folk. Men sætter man skatten op med for eksempel 79 kroner om måneden, svarende til et abonnement på Netflix, giver det 2,5 milliarder kroner om året til samfundet,” sagde han.

Det svarer til 4.900 ekstra arbejdspladser til specialarbejdere til for eksempel det grønne område og miljøet, eller til 4.900 flere pædagoger, 5.000 flere sosu-assistenter, 4.300 flere sygeplejersker – eller 4.000 flere skolelærere.

”Vi må bryde tabuet om, at man ikke skal kunne investere i fællesskabet. Man skal også huske, at hver gang man bruger én milliard i det offentlige, skaber det hundreder af private arbejdspladser oveni,” siger ham.

Per Christensens 1. maj-tale fokuserede også på den voksende ulighed.

Læs hele historien her.

 

S er igen det største arbejderparti

Dansk Folkeparti må afgive førstepladsen til Socialdemokratiet som de faglærte og ufaglærte arbejderes foretrukne parti. Det viser en ny analyse af partiernes vælgerprofiler, som professor Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

Ifølge analysen vil hele 26,1 procent af arbejdervælgerne stemme socialdemokratisk, og dermed overhaler partiet sidste års indehaver af førstepladsen: Dansk Folkeparti.

Om målingen siger Altingets politiske kommentator følgende:

"De tal er en ren gave til Mette Frederiksen på en 1. maj. Rent psykologisk har det stor betydning for socialdemokraterne at kunne genindtage den position som det største arbejderparti, som de kunne bryste sig af i over 100 år," siger han og tilføjer:

"De tal spiller godt ind i fortællingen om et socialdemokrati, der er kommet tilbage til sine folkelige rødder. Det er den fortælling, Mette Frederiksen gerne vil skabe sammen med folk som Henrik Sass, Mattias Tesfaye og Kaare Dybvad."

Selvom det sikkert er godt for selvforståelse at være det største arbejderparti, så er det ikke længere afgørende for hvem der vinder valget. Andelen af arbejdervælgere udgør ifølge analysen nemlig kun 12,5 procent af det samlede vælgerkorps.

Læs hele artiklen her.

 

Antifascister i kamp med politiet

Det var ikke alle der kunne nøjes med at høre politiske taler og nyde vejret. På Nørrebro kom det til optøjer, da en gruppe med tilknytning til det autonome miljø kom i slagsmålet med politiet. Det skriver Berlingske.

”Urolighederne der tidligere startede efter en demonstration ved Israels Plads har nu udviklet sig på Nørrebro. Konfrontationer mellem Antifacistisk Aktion og politiet har resulteret i fysiske sammenstød.

Politiet har på Nørrebro trukket knipler og Berlingskes journalist på stedet fortæller, at der er voldsomme optøjer mellem politiet og demonstranter.

Urolighederne tiltog på Indre Nørrebro, da politiet anholdt en demonstrant og placerede ham i en politibil ved Dronning Louises Bro, mens flere andre forsøgte at hive ham ud igen,” skriver avisen.

Antifascistisk Aktion mødte op ved Torvehallerne, hvor Liberal Alliances Ungdom og Venstres Ungdom afholdte en demonstration. I skrivende stund er der otte anholdte.

Læs mere her.

 

Arbejderen kommer sidste gang på tryk

Det var ikke kun sejre som arbejderbevægelsen kunne fejre på kampdagen. Tirsdag eftermiddag blev det socialistiske dagblad Arbejderen lagt i trykken for sidste gang for at udkomme på print på arbejdernes internationale kampdag, 1. maj. Det skriver Mediawatch.

Papiravisen Arbejderen, der er ejet af Kommunistisk Parti, er udkommet siden 1982, men en trængt økonomi har fået avisen til at lukke ned på print.

Fremover vil udgivelsen eksistere som netavis, hvor man vil skrue op for den digitale udgivelse og udkomme med daglige nyhedsbreve fra 2. maj.

Ifølge mediet selv har man dog også overvejelser om at udkomme med et magasin 4-6 om året.

Læs hele historien her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet