Annonce

Arbejdsmiljøaftale: Arbejdsgiverne jubler - 3F kalder det uambitiøst

Arbejdsmarkedets parter ser vidt forskelligt på den nye aftale om Arbejdstilsynets bevillinger frem mod 2022
Et bredt politisk flertal på Christiansborg er blevet enige om en aftale, der tilfører Arbejdstilsynet godt 460 millioner kroner frem mod 2022.

Aftalen er indgået mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Alternativet og SF.  

Men mens regeringen og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) mener, at jobbet er gjort med den nye aftale, så er Socialdemokratiet og fagforbundet 3F anderledes kritisk.

75 mio. kr. om året til Arbejdstilsynet, som er øremærket indsatsen i mod social dumping, er helt utilstrækkeligt

3F mener, at aftalen er “uambitiøs” og forbundssekretær Henning Overgaard er langt fra imponeret:

“Regeringen har nu haft fire år til at finde en løsning for den samlede indsats mod social dumping, men har konsekvent svækket myndighedsindsatsen, på trods af at der i samme periode er kommet ca. 50 pct. flere udlændinge på det danske arbejdsmarked. 75 mio. kr. om året til Arbejdstilsynet, som er øremærket indsatsen i mod social dumping, er helt utilstrækkeligt,” siger han ifølge en pressemeddelelse.

På Facebook kalder Henning Overgaard aftalen for en “utilstrækkelig lappeløsning” fra regeringen, og sammenligner det med at give livsforlængende medicin til en patient, der har brug for en operation, der kan kurere sygdommen.

placeholder

 

DA: Aftale gør visioner til virkelighed

I Dansk Arbejdsgiverforening ser man anderledes positivt på aftalen. I en pressemeddelelse med overskriften “Ny arbejdsmiljøaftale gør visioner til virkelighed”, udtaler viceadministrerende direktør, Pernille Knudsen, at DA bifalder, at der nu er ro om tilsynets økonomi.

“Vi er meget tilfredse med, at der har været opbakning til at omsætte ekspertudvalgets anbefalinger i en politisk aftale. Vi bifalder også, at der nu er ro om Arbejdstilsynets økonomi. Men vi havde gerne set, at der også blev tilført yderligere midler til parternes arbejdsmiljøindsats, sådan som vi foreslog i ekspertudvalget,” lyder det fra Pernille Knudsen.

Derudover er vi meget optagede af, at det nye initiativ om betaling for tilsyn ikke bliver en pengemaskine

Vicedirektøren understreger videre, at man er optaget af, at de nye skærpede sanktioner og bøder ikke bliver “en pengemaskine”:

“Derudover er vi meget optagede af, at det nye initiativ om betaling for tilsyn ikke bliver en pengemaskine. Gebyrer kan godt føre til en uhensigtsmæssig incitamentsstruktur, og derfor skal vi være varsomme med, hvordan ordningen skrues sammen,” lyder bekymringen fra vicedirektøren.
 

S og SF: Kun et skridt på vejen

Både SF og Socialdemokratiet er af samme opfattelse som 3F: Aftalen er kun et skridt på vejen.  

“Vi er rigtig glade for, at vi nu efter fire år med massive besparelser på Arbejdstilsynet og arbejdsmiljøindsatsen, har fået regeringen med på, at vi nu tager første skridt i genopretningen af Arbejdstilsynet og arbejdsmiljøindsatsen (...),” siger Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører Leif Lahn ifølge en pressemeddelelse.

Modsat fagforbundet 3F, Socialdemokratiet og SF, mener beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) ikke, at der er behov for en yderligere indsats på området - udover det som allerede ligger i den nye aftale.

Nu er der sat handling bag ordene

“Hvis der havde været behov for yderligere, så havde vi jo gjort noget mere med den aftale, som vi har indgået. 460 millioner kroner ekstra til Arbejdstilsynet er jo et markant stort løft. Jeg har de seneste to år som beskæftigelsesminister sagt, at der er behov for at styrke vores arbejdsmiljøindsats. Nu er der sat handling bag ordene,” siger Venstre-ministeren til DR Nyheder.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet