Det er uforsvarligt over for de mange danskere, vi har bedt om at arbejde videre under corona-krisen
Nedgangen svarer til, at tilsynet kun har gennemført fire procent af det normale antal kontroller sammenlignet med 2019.
Den drastiske nedgang vækker undren hos arbejdsmarkedsekspert, fordi byggeriet, industrien, supermarkederne og landbruget ikke er sat i stå på grund af corona.
Tværtimod har corona-situationen har stillet helt nye krav og retningslinjer i forhold til arbejdsmiljø og hygiejne. Der burde derfor være flere kontroller end normalt, ikke færre, siger Jens Arnholtz, arbejdsmarkedsforsker hos FAOS under Københavns Universitet, til Fagbladet 3F.
Det chokerer beskæftigelsesordfører i SF, Karsten Hønge, at Arbejdstilsynet næsten har været som sunket i jorden.
“Det er uforsvarligt over for de mange danskere, vi har bedt om at arbejde videre under corona-krisen, at vi ikke også tager det alvorligt at sikre at deres arbejdsforhold overholder loven,” siger Karsten Hønge til Fagbladet 3F.
Han vil nu tage Arbejdstilsynets manglende kontrol under coronakrisen op med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), og sendt ministeren en række spørgsmål.
Så byggearbejderne kan godt gå på arbejde, men Arbejdstilsynet kan ikke føre tilsyn
I byggeriet er man ærgerlig over, at tilsynet bliver hjemme, mens byggearbejderne arbejder ufortrødent videre trods smitterisiko.
“Det er rigtig ærgerligt. Det er sådan med byggeriet, at det næsten fortsatte, som intet var hændt. Så byggearbejderne kan godt gå på arbejde, men Arbejdstilsynet kan ikke føre tilsyn. Man kan næsten sige, der er større grund til, at arbejdstilsynet er på besøg nu end tidligere – nu er der jo bare en yderligere trussel i form af corona-smitten,” siger Palle Bisgaard, der er næstformand i 3F Byggegruppen, til Fagbladet 3F.
Arbejdstilsynet erkender, at det er blevet langt færre tilsyn efter corona. Det har ifølge et skriftligt svar til Fagbladet 3F været tale om bevidst begrænsning af aktiviteten, hvor man kun har ud kørt til alvorlig ulykker eller klager.
Palle Bisgaard fortæller, at medlemmer har oplevet ikke at kunne få hjælp fra Arbejdstilsynet i perioden, men at tilsynet i stedet har henvist til politiet, som efterfølgende har sendt bolden tilbage til Arbejdstilsynet.
Fra 14. april har Arbejdstilsynet igen skruet op for kontrollen. Indsatsen er særligt målrettet brancher som byggeri, landbrug og transport med fokus på smittespredning og alvorlige ulykker.