Annonce

Arbejdspligt indføres i kontanthjælpssystemet - Fagbevægelsens Hovedorganisation: “Helt skævt”

FH er “stærkt kritisk” over for en udvidelse af nytteindsatsen, understreger næstformand Nanna Højlund
Foto: unsplash.com
Fra 1. januar 2025 bliver arbejdspligten en del af kontanthjælpssystemet.

Det betyder, at alle borgere, som ikke opfylder et krav om ophold i Danmark i mindst 9 ud af de seneste 10 år (opholdskravet) og et krav om fuldtidsbeskæftigelse i mindst 2½ år ud af de seneste 10 år (beskæftigelseskravet), skal deltage i arbejdspligten for at modtage sin fulde kontanthjælp.

Aftalen om en arbejdspligt er indgået mellem SVM-regeringen og Danmarksdemokraterne og Dansk Folkeparti.

Aftalen ligger i forlængelse af to andre aftaler, som SVM-regeringen har indgået med to forskellige kredse af forligspartier sent torsdag aften.

Især rettet mod indvandrer-kvinder med ikke-vestlig baggrund

Indsatsen i arbejdspligten kan, ifølge aftalen, bestå af forskellige beskæftigelsesrettede indsatser. Det vil primært være nytteindsats, men kan også være virksomhedspraktik og job med løntilskud.

Kommunen skal dog altid sammensætte indsatsen ud fra en konkret og individuel vurdering af den enkelte borgers forudsætninger og helbred.

Hvis borgeren har ordinære løntimer, så vil det nedsætte det antal timer, som borgeren skal være i arbejdspligt. Derudover kan danskundervisning, forberedelsestid, jobsøgning og transport mellem aktiviteterne også nedsætte antallet af timer, som borgeren skal have beskæftigelsesindsats i arbejdspligten.

Hvis borgere i arbejdspligten har fravær uden en rimelig grund, vil vedkommende blive trukket i kontanthjælp.

"I Danmark skal alle, der kan, arbejde og forsørge sig selv. Det er både rimeligt - og mest værdigt for den enkelte. Det drejer sig om ret og pligt,” siger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) 

Hun føjer til, at arbejdspligten ikke mindst retter sig mod kvinder med ikke-vestlig baggrund:

kvinder med ikke-vestlig baggrund, skal opleve, at de har noget at bidrage med

“Indvandrere, især kvinder med ikke-vestlig baggrund, skal opleve, at de har noget at bidrage med og gør en forskel. At de har noget at stå op til om morgenen. Det sikrer vi nu med en arbejdspligt."

Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) nævner som eksempler på nyttejobs, at man kan hjælpe med at smøre madder på plejehjem eller samle skrald på stranden. Han tror ikke, det bliver et problem for kommunerne at finde passende nyttejob. Han henviser til erfaringer fra Aarhus og Greve:

"De steder, hvor man har lavet det, har det vist sig, at man sagtens kan håndtere sådan en opgave. Kommunerne er dygtige til at få folk ud," siger ministeren på et pressemøde.

FH: Værst af alt afskaffer man rimelighedskravet

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er “stærkt kritisk” over for en udvidelse af nytteindsatsen:

“Beskæftigelsessystemet står over for store sparekrav på flere milliarder, og derfor er det oplagt, at kommunerne vil bruge mere nytteindsats, da det er en billig aktiveringsform,” siger FH’s næstformand Nanna Højlund og føjer til:

“I dén situation udvider man så målgruppen for nytteindsats, fjerner varighedsbegrænsningen - og værst af alt afskaffer man rimelighedskravet, der har til formål at værne mod fortrængning af ordinært ansatte. Det er helt skævt.”

Samtidig advarer FH om, at arbejdspligten bliver en bureaukratisk ordning med risiko for fejlsanktionering, der står i modsætning til ambitionen om afbureaukratisering:

Det bliver et omstændigt pindetælleri

”Kommunerne skal nu fuldtidsaktivere en meget stor gruppe ledige og løbende skære i ydelsen ved manglende aktivitet. Det bliver et omstændigt pindetælleri, og henset til kommunernes meget store vanskeligheder med at administrere sanktioner og fradrag korrekt, er vi bekymrede for den praktiske forvaltning, der bliver ressourcekrævende og indebærer stor risiko for fejlsanktionering,” siger næstformand for FH, Nanna Højlund.

Opdateret

Nytteindsats og rimelighedskrav

I forbindelse med aftalen mellem SVM-regeringen, Danmarksdemokraterne og Dansk Folkeparti fyger det i luften med begreber som nytteindsats, rimelighedskrav og fortrængning.

Nedenfor forklarer vi begreberne nærmere: 

  • Nytteindsats er en aktiveringsform i beskæftigelsesindsatsen. Når en ledig kommer i nytteindsats, skal vedkommende arbejde for sin ydelse ved at udføre en samfundsnyttig opgave i op til 13 uger. Nytteindsats kan alene etableres på en offentlig arbejdsplads.

  • Når en ledig kommer i nytteindsats, er der en risiko for, at den lediges arbejde kan erstatte allerede eksisterende arbejde, der udføres af ordinært ansatte, som dermed kan miste deres job. Det kaldes fortrængning.

  • For at værne mod fortrængning, har man indført en regel kaldet ’rimelighedskravet’. Reglen indebærer, at der skal være et rimeligt forhold på arbejdspladsen mellem ledige i aktivering og ordinært ansatte.

  • Konkret må der være 1 person på nytteindsats for hver 5 ordinært ansatte, hvis virksomheden har 0-50 ansatte - dog altid 1 person – og herudover 1 person for hver 10 ordinært ansatte.

Kilde: Fagbevægelsens Hovedorganisation

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Man kan jo se på de partier uden for regeringen, der støtter dette forslag, at de jo "bare" er indvandrerkvinder, der er møntet på.
Det er en svinsk ordning, der lugter af strafarbejde og nedværdigende behandling. Det kan kun opfattes som statsautoriseret løndumping, der modvirker genopretning af ordentlige lønforhold i det offentlige, og som hører hjemme ude på højrefløjen, hvor man har svært ved at tale om andet end skattelettelser og "udbudsreformer", læs markedsmanipulation af løndannelsen på arbejdsmarkedet.
Går man på arbejde, bør man naturligvis have overenskomstmæssig løn.

+1

Poul Boie Pedersen, Indvandrekvinder har da muligheden for selv at finde et arbejde hvor de får overenskomstmæssig løn, så hvad er problemet? Det burde ikke være et problem for de kvinder der har opholdt sig i Danmark i mange år, for selvfølgeligt har de læet at gøre sig forståelig på Dansk, hvad ellers? De danskere der emigrerede til USA og Canada måtte også lære at forstå og tale Engelsk uanset om de havde lært det i skolen hvis de ville blive i landet.

Boye Pedersen -
Man kan også spørge om -Hvad finder du er en rimelig betaling fra samfundet til en person der har været flere år på kontanthjælpsydelsen - Men som ikke ønsker at søge et job ?
Kontanthjælpen er en midlertidig ydelse - indtil man har mulighed for at forsørge sig selv - Og den mulighed findes i dag - hvor der er mangel på arbejdskraft mange steder -

Kære Poul
De fremmede kan bare rejse hjem til deres egne lande og søge deres egne ydelser der.

Nu bliver bunden af det danske arbejdsmarkede slået ud. Men det nye kontanthjælpssystem vil lavlønsarbejde gå markat ned i løn over de kommende år. Præcis som indførelse af HARTZ IV i Tyskland gjode det for 20 år siden og sendte over 20% af den tyske befolkning ud i fattigdom, hvor de fortsat befinder sig her 20 år senere.

Det er kun rimeligt at ændre på kontanthjælpssystemet, der er alt for mange der ikke er interesseret
i at tage et job i det nuværende system. Det er iøvrigt underligt så lidt pensionisterne skal klare sig
for i forhold til dem der får kontanthjælp.

Det kommer vel ikke bag på nogen Mette Frederiksen nu vil copy/paste amerikanske konkurence forhold direkte ind i stuerne på danskerne. Nu skal det ikke bare betale sig at arbejde i retserne af velfærdsstaten Danmark. Nu skal udsatte mennesker sultes på plads. Og igen bliver udlændinge benyttet som syndebuk. Hvem havd troet Danmark er racistisk og bygger udformningen af politikken på aparthedt? Og det bare så Mette Frederiksen kan køre sig selv i position til en international toppost i en vestlig kontrolleret institution.

Danmark er blvet et ynkeligt land. Godt jeg nåede ud i tide.

Nå, nu er det igen tid til en aftendrink på min penthouse terrassa på 200 kvadratmeter i Singapore med udsigt ud over Singapore Strædet mellem Singapore og Indonesien. Har lige måttet betale en årlig miljøafgift for et SUV B certificat på ca. 800.000 kr. for min Mercedes-Maybach GLS 600. Kvali koster nu en gang. Men med en økonomisk plads bladt den ene procent har det ingen betydning. Slet ingen. En promille af min årlige arbejdsfrie indtægter.

God fornøjelse. Den får I danskere og europærer nu mere end brug for.

PS. Maybachen er så lækker, at selv min kvindelige thailandske chauffør ikke kan få nok at køre riúndt med mig og tiltider fruen.

At være mega rig er bare herligt. En nydelse 24/7, som stort set resten af verdens 99% arbejder for at jeg kan nyde. Og I gør det helt frivilligt. Kapitalismen er bare herligt. For mig og mine 1%.

Og I gør det hele muligt gennem Jeres arbejdsindsats til I bæiver 74 år. Det har jeg hørt pensionsalderen fremover vil være i Danmark for mennesker uden arbejdsfrie indtægter. Men Danmark er et demokrati. Så det må jo være det I vil og have stemt på.

Ingen kvinder i Danmark må krænkes. Undtagen muslimske kvinder, som nu skal tvinges til atblotte sig uden deres for dem vigtige hovedbeklædning og tvinges i 37 timers arbejde til 40 kr. i timen uden pensionsopsparing. Men det er jo noget helt andet. Ikke.

Sådan er facismen og rascismen. De kommer sigende stille og roligt helt ubemærket indtil det er for sent.

Jeg skammer mig over at være dansker i dag.

“Kom til Norge min far “ Nærmere bestemt Rællingen kommune her bliver flygtninge/ indvandrere mødt af et krav om arbejdspligt/uddannelse på 37 timer ugentlig hvis de skal have udbetalt kontanthjælp - Vel at bemærke fra dag 1
Egentlig et meget rimeligt krav , også i processen med at blive en integreret del af samfundet -

Både Tesfay og Hummelgård har da heller ikke tidligere lagt skjul på at de har hentet inspiration i Norge med at fastlægge den kurs - som den nuværende regering ønsker fortsætte -