Autentiske politikere på slap linje: de bedste valgvideoer

Det er absolut sidste chance for at score stemmer på en god valgvideo. Vi har fundet de fem bedste i kategorien.
Foto: Screenshot fra Jacob Bundsgaards valgvideo

Valgvideoen er et værktøj i valgkampen, som kan vise politikeren som autentisk eller på slap line, eller måske understrege mærkesagerne endnu engang.

Typisk findes de i tre kategorier:

  1. den sjove og finurlige video, der skal vise dig, at politikeren bare er menneske ligesom dig – og har humor!
  2. den seriøse - og nogle gange lidt kedelige - opremsning af mærkesagerne med eventuel opfordring fra en ’meningsdanner’: det kan være et parti-koryfæ eller et kendt ansigt fra lokalområdet.
  3. den store, patos-ladede produktion. Her har den fået fuld smæk på følelser, panoramabilleder, glade børn og en følelsesladet voice-over om alle de ting, kandidaten har kæmpet for/vil kæmpe for i næste valgperiode.

Denne valgkamp, som nu lakker mod enden, har selvfølgelig også set sin del af valgvideoer - de gode og de mindre vellykkede.

Vi har fundet de fem bedste valgvideoer til dig.

1. Prøliåhørher!
Jacob Bundsgaard, socialdemokratisk borgmester i Aarhus, har vendt sig mod et velkendt – men ikke desto mindre gedigent format: hvad siger de almindelig borgere om politikeren, når han ikke er til stede? Og hvad ville de sige til ham, hvis han var der?

Det er altid godt at vise, hvor tæt man er på den almindelige borger, og hvor meget man lytter. Og så lyder ’prøliåhørher’ jo bare skønt på aarhusiansk.

2. Historien om Alternativet
Alternativet har taget et velkendt format og puttet deres eget indhold ind i, med videoen ’Historien om Danmark’. Vi kender Lars Mikkelsen, som går ned gennem historien med sort rullekrave og blazer, men nu er det Uffe Elbæk, som er hoppet i den populære tv-værts uniform og fortæller historien om det Danmark, vi kan få, hvis vi stemmer alternativt tirsdag.

3. Snore-klipperen fra Næstved
Carsten Rasmussen er socialdemokratisk borgmester i Næstved, og en mand, der ikke er bange for at angribe kritik med en god portion ironi. Derfor har han brugt sin valgvideo til at adressere en løbende kritik af, at han bare har brugt valgperioden på at klippe røde snore over.

¨

4. Alt det vi har sammen
Jacob Bundsgaard optræder igen her på en delt 4. plads med Frank Jensen, som er socialdemokratisk overborgmester i København. De har nemlig begge fået produceret flotte, veludførte patos-produktioner om deres storbyer, hvor de speakende fortæller om det særlige, der gør lige netop Aarhus og København til de bedste byer i Danmark.

5. Mere LEGO i valgkampen
Radikale Venstres unge kandidat i København, Christopher Røhl Andersen, fortæller det med LEGO. Det fungerer godt, for brugen af LEGO er en god måde at visualisere ens mærkesager på en nye og sjov måde.

Vi har også fundet er par ekstra videoer, som ikke nåede top fem. Men dem skal i alligevel ikke snydes for.

Så vender vi kajakken
Der bliver ikke sagt et ord i hele videoen, men alligevel så lykkes det Niels Tønnesen, nr. 4 på Socialdemokratiets liste i Vallensbæk, at indprente sig i vores hukommelse, når han sejler rundt i Vallensbæk i sin kajak – både i vand og på land.

Jokeren
Nogle gange, så ser man også formater, hvor det er ubegribeligt, hvordan de har fundet vej til de sociale medier: SoMe humlebien. Nedenstående video er i denne kategori, hvor økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) i en 12-minutter lang video remser samtlige spidskandidater for Liberal Alliance op. Se den, hvis du har mod på det.

Line Sofie Gluud er student på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce