Annonce

Bakkens Hvile – Knaldfrække og kønspolitiske tekster

Bakkens Hvile serverer 146 års dansk kulturhistorie og nostalgi i årets forrygende forestilling. Lars Vestergaard anmelder.
Foto: Lars Vestergaard
Bakkens Hvile har budt på fællessang i 146 år.
Bakkens Hvile (nu 146 år på scenen) er mere levende end nogensinde. Og selv om syngepigerne stadig nok mest tror på to køn, så synger de gerne om forlystelser til både den ene og den anden side.

Underfundige hentydninger og også mere klare henvisninger får latteren frem. Og den store fest er, at Tina Grunwald har fyrre års jubilæum i år – det er næsten en tredjedel af Bakkens Hviles alder. Det er da imponerende.

Bakkens Hvile hviler ikke, hverken på laurbær eller kreativitet. Teksterne fyger over scenen, både frække og kække, pikante, politiske og polemiske. Ingen emner er tabu.

Det er frisind og vid med lidt mere end et blink i øjet.

Syngepigerne optræder i to sæt. Og de smittende melodier har alle lette og fængende omkvæd. Snart synger du med. Fællessang er sagen.

Overbevisende koreografi og instruktion af Susanne Breuning. Og ikke mindst flotte kjoler. Se, det er sgu’ da rigtige damer.

I første sang starter de på gulvet og kommer både ind på Ukraine og Irma. Og det er ikke tilfældigt, at de starter på gulvet. Dot farer frem og tilbage med sin mobiltelefon og er på både Facebook og instagram.

Hun er ikke HELT til stede, og det synger hun så efter åbningsnummeret en vise om, hvor hun kommer omkring alle SoMe-kanalerne, også nogen jeg ikke kendte.

Irritationen er dog at mærke hos de andre syngepiger – og det er også budskabet. Vær nærværende. Det er de så alle sammen under resten af showet.

Flemming Jensen har en tekst mere om kønspolitikken

Tina Grunwald synger så Karen-Marie Lillelunds sang ’Skru op’, som handler om livsglæde. Det skal vi da bare have noget mere af. Men i sidste vers skal vi skrue ned. Nu skal vi jo heller ikke blive stressede.

Som en fornyelse kom kapelmesteren Kenneth Sichlau på scenen i et a cappella nummer, suppleret af tromme, hvor han sidder mellem de smukke damer.

Et sjovt atypisk nummer af Flemming Jensen. Sangen ’Billigt tilbud’ handler om billige flyrejser, som ender med at blive ret dyre.

Flemming Jensen har en tekst mere om kønspolitikken ’Store sko’, som ridser historien op med, hvordan det hele begyndte forsigtigt med M/K-betegnelsen, og nu er brudt ud i lys lue, hvor folk råber ad hinanden.

Budskabet er ’PYT’. Tag det hele lidt mindre alvorligt.

Kærligt og næsvist – og personlig, så er stilen lagt

Ann har en højaktuel vise ’Jeg er sur’ om nationalfolkesporten: at være sur – bare for en sikkerheds skyld. Det dér med Ja-hatten, det du’r ikke lige dér og slet ikke på SoMe, hvor IT-vreden blomstrer.

Så kommer sangen ’Bakkesangerinden’. Ren nostalgi. Syng med.

Første sæt slutter med en tillykke-hilsen til Tina Grunwald. Kærligt og næsvist – og personlig, så er stilen lagt.

Men de har det sjovt med det. Tina får lov at synge sin selv-tak iført omklædningskåbe med teksten 40-års jubilar på ryggen.

Den helt store publikumssucces

2. sæt begynder med et ungdomsindslag om cheerleader-piger. Et falden-på-hale nummer med indøvede fejl og sjov koreografi.

Så kommer der en morsom omskrivning af ’Hvad skal vi med kvinder?’, som med rim og fagter var hylende morsom. Sangen hed ’Hvad skal vi med mandfolk?’. Genialt.

Den helt store publikumssucces var ’Vi elsker refræner’ efter idé af Susanne Breuning.

Under afsyngning sammen med publikum af de bedste refræner gennem tiden nævner syngepigerne mange af de skønne tidligere syngepiger, bare her et par stykker: Cleo, Inger-Lise Gaarde, Dagmar Hansen, Beate, Else Herholdt – og naturligvis Liva Weel med sangen kendt fra filmen Odds 777 ’Glemmer du, så husker jeg’.

Her skal du huske sedler til strømpebåndene

Og i ligestillingens navn nævner de søde syngepiger også de mandlige ’syngepiger’, Hardy Dræby (Mona Lisa) og Lille Palle. En herlig rejse gennem de bedste refræner.

Og så kommer klassikeren ’Køb blomster, køb blomster’, på en tragisk baggrund, da det tidligt blev forbudt at smide penge på scenen til pigerne, så måtte de jo sælge noget.

Her skal du huske sedler til strømpebåndene. Tag en halvtredser eller en hund med hjemmefra. Syngepigerne kommer ned i salen. Så får du en rose.

Formandsfruen

I 2022 debuterede Flemming Jensen med ’Formandsfruen’ sunget af Dot om Morten Messerschmidt. Den kom i en version 2023 også, opdateret på fornemste vis med den politiske udvikling og den nuværende fremgang.

Nu hedder sangen ’Min bartender’, som causerer over sammenholdet mellem de to i modgang og medgang. Den spidder og går tæt på med stor kærlighed og humor.

En sød og nærgående tekst på den provokerende og kærlige måde. Stor underholdningsværdi.

Sus har en sang om sig selv og sin ægtemand kaptajnen, som på langfart ikke går af vejen for en tur med messedrengen. ’Min mand og jeg’ kommer langt omkring på kombinationer og variationer.

I klassisk revystil er omkvædet knyttet til forskellige historier, som alle kan misforstås

Og naturligvis skulle vi ha’ en sang om store bededag, hvorunder Ann anbefaler en socialdemokratisk maler, da så kommer der ingen helligdage.

Lige efter klassikeren ’Gå med i Lunden’ kommer Nils Olsens ’Den skal være s…, eller går jeg sgu’ hen og bliver ret så negativ’.

I klassisk revystil er omkvædet knyttet til forskellige historier, som alle kan misforstås. For den rene er alting rent.

146 års dansk kulturhistorie

Afslutningssangen var gengangeren ’Vi siger godnat, men ikke farvel’ med tekst af Sune Gylling Æbelø og musik af Mickey Pless. Gensyn til alle. Vi kommer igen.

Dot Wessman står i spidsen for de fire syngepiger i den dygtige trup. Kulturarven er umistelig. Se dem og nyd dem.

Du får på denne aften 146 års dansk kulturhistorie og nostalgi

Stor ros til instruktør og koreograf Susanne Breuning, som med sikker hånd har sat det hele op. Og for musikken står dygtige Kenneth Sichlau, som improviserer sammen med og spiller flot op til syngepigerne.

Sikke en forrygende fantastisk aften. Du får på denne aften 146 års dansk kulturhistorie og nostalgi. Og så er der som altid servering ved bordene med skønne, skøre drinks til ligeledes nostalgiske priser.

Tillykke til Tina Grunwald og vi ses på Bakken. Der ER noget om snakken, der er sjovere på Bakken.


Bakkens Hvile. Instruktion og koreografi Susanne Breuning / Kapelmester Kenneth Sichlau / Syngepiger Ann Farholt, Tina Grunwald, Sus Mathiasen og Dot Wessman / Kostumer ved Tine Grunwald, Kent Fredin og Henrik Hviid / Sidste opførelse 2. september 2023.

Uddannet arkitekt og arbejder som bystrategisk rådgiver. I sin fritid er han have- og havinteresseret og virker for miljøorganisationen Rent Hav som næstformand.


Flere artikler om emnet