Børnerådet advarer mod betalingskort til børn

Young Money: Betalingskort til 7-12-årige børn griber om sig
Flere og flere banker tilbyder betalingskort til børn helt ned til syv-års-alderen.

Danske Bank, Nordea, Spar Nord og Sydbank er blandt de banker, der tilbyder 7-12-årige betalingskort.

Men Børnerådet advarer:

”Vi mener grundlæggende, at det er utrolig sundt, at børn får et forhold til penge. Fysiske penge. At de får en forståelse for, hvad penge kan – og ikke kan. Og her tror jeg ikke, man får den samme fornemmelse af, hvad penge er for en størrelse, hvis man udstyres med et betalingskort som syv-årig,” siger formanden for Børnerådet, Per Larsen, til Netavisen Pio.

”Vi mener det er utrolig vigtigt, at forældre har en dialog med børnene om, hvad penge er, og hvad de kan bruges til, inden børnene slippes løs på betalingskort. Det er også vigtigt, at skolerne har fokus på penge, så børnene er klædt på til at håndtere betalingskort, når den tid kommer.”
”Ro på – der er ikke noget, der haster”

”Hvordan skal syv-årige styre det med pin-kode? Børnene risikerer, at der måske er nogen, der vil forsøge at presse dem på forskellige måder. Så jeg synes, det er dumt at løbe den risiko så tidligt.  Er det børnene selv, der efterspørger et betalingskort? Jeg tror snarere, det er forældrene – og så nogen banker, der ser en potentiel kundemulighed.”

Men jeg er modstander af, at man overvåger børn

Du mener forældrene er med til at presse på for betalingskort?

”Ja, fordi, de synes det er smart. Så kan de bedre følge med i, hvordan børnene bruger deres penge. Men jeg er modstander af, at man overvåger børn. Man skal vise børn tillid. Det gør man ved at snakke med børnene om tingene. Ro på – der er ikke noget, der haster i denne her sammenhæng,” mener Per Larsen.
Go' fra Forbrugerrådet

Modsat Børnerådet er Forbrugerrådet ikke modstandere af betalingskort til børn:

”Vi har ingen principiel modstand mod betalingskort til børn – forudsat at forældrekontrollen er i orden. At forældre kan få push-beskeder, når der hæves på kortene, at forældrene kan sætte en grænse for, hvor store beløb, der hæves på kortet og så videre,” siger vicedirektør hos Forbrugerrådet, Vagn Jelsøe, til Netavisen Pio.

Vi har ingen principiel modstand mod betalingskort til børn – forudsat at forældrekontrollen er i orden

Han understreger, at Forbrugerrådet har rykket sig på spørgsmålet - på grund af den teknologiske udvikling, og fordi der er langt færre, der løber rundt med kontanter i dag end tidligere.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce

Annonce