Selv om Enhedslisten måtte blive større end Socialdemokratiet og dermed kunne gøre krav på overborgmesterposten, vil de borgerlige partier lægge deres lod i Liste A’s vægtskål og dermed forhindre, at Liste Ø får posten. Hvis valget efter kommunalvalget står mellem en overborgmesterkandidat fra Socialdemokratiet og Enhedslisten, vil de ikke betænke sig et øjeblik, lyder det fra Venstre, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance (sidstnævnte parti er i dag ikke repræsenteret i Borgerrepræsentationen).
Beskrives som rendyrkede anarkister
”Venstre vil aldrig kunne drømme om at pege på en repræsentant for Enhedslisten,” siger Flemming Steen Munch, gruppeformand for Venstre i Borgerrepræsentationen, til Netavisen Pio. ”Med det kendskab vi har til Enhedslistens både nuværende – og kommende – medlemmer af Borgerrepræsentationen, så ligger det fjernt at pege på nogle, som bedst kan beskrives som rendyrkede anarkister.”
Spørgsmålet om de borgerlige partiers støtte er blevet aktuelt, efter Frank Jensens (S) farvel til overborgmesterposten har efterladt et magtvakuum i København forud for kommunalvalget i november 2021. Frank Jensen er nemlig abdiceret som bykonge uden at efterlade nogen kronprins, hvilket truer 117 års socialdemokratisk styre på Rådhuset.
I forvejen er de københavnske socialdemokrater udfordret af, at statsminister Mette Frederiksens (S) sejr ved folketingsvalget i 2019 ikke ligefrem skyldtes stemmer fra hovedstaden. Tværtimod. Den skyldtes stemmer fra provinsen.
Ved kommunalvalget i 2017 fik Socialdemokratiet 27,6 procent af stemmerne i København, mens Enhedslisten fik 18,4. Men ved folketingsvalget to år senere fik Socialdemokratiet 17,2 procent i Københavns Storkreds, mens Enhedslisten fik 16,8. Statsministeren står for en udflytning af statslige arbejdspladser til provinsen, en stram udlændingepolitik og en tidlig pension til bryggeriarbejderen fra Fjelstrup i Sønderjylland, Arne Juhl. Alt det, mange moderne storbyvælgere ikke står for.
Dansk Folkepartis spidskandidat ved kommunalvalget, Finn Rudaizky, kalder det ”fuldstændig urealistisk”, at Enhedslistens kan få overborgmesterposten. Finn Rudaizky var i flere år medlem af Borgerrepræsentationen for Socialdemokratiet, inden han i 2005 blev løsgænger og derefter meldte sig ind i Dansk Folkeparti.
Sikkert som amen i kirken
”Det skyldes for det første, at DF aldrig nogensinde vil pege på en fra Enhedslisten,” siger spidskandidaten til Netavisen Pio. ”Uanset hvad partiet måtte finde på at sige før kommunalvalget, så er det sikkert som amen i kirken, at DF peger på en socialdemokrat - og det uanset om partiet får et par færre mandater end Enhedslisten. Og den anden amen i kirken er, at Dansk Folkeparti ikke går med til at pege på en overborgmester fra Enhedslisten. Det er urealistisk. Fuldstændig.”
Liberal Alliances spidskandidat, tidligere transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen forsværger også, at det kommer til at ske. At Liberal Alliance – hvis partiet ellers bliver repræsenteret i Borgerrepræsentationen efter kommunalvalget – peger på en overborgmester fra Enhedslisten.
”Enhedslisten er ikke et parti, som man kan betro reel magt, uden at man vil være alt for letsindig med landet – og byens – fremtid,” siger Ole Birk Olesen til Netavisen Pio.
Ifølge spidskandidaten ønsker Enhedslisten at afskaffe ”nogle af grundpillerne i det danske samfund”, nemlig den private ejendomsret, markedsøkonomien og næringsfriheden.
”Det samme går igen i Enhedslistens tilgang til, hvordan København skal udvikle sig,” siger Ole Birk Olesen. Han fortsætter:
Derfor ligger det helt uden for min fantasi
”København er en by i udvikling, hvor der skal udvikles nye byområder og infrastruktur, men det siger Enhedslisten altid nej til, så der hverken kan blive plads til flere borgere eller virksomheder. Derfor ligger det helt uden for min fantasi at forestille mig, at Liberal Alliance kommer i en situation i Københavns Borgerrepræsentation, hvor vi indgår i en aftale, som gør en person fra Enhedslisten til overborgmester.”
Til gengæld holder Jakob Næsby, gruppeformand for De Konservative i Borgerrepræsentationen, døren på klem for at pege på en overborgmester fra Enhedslisten.
”Vi udelukker ingenting,” siger Jakob Næsby til Netavisen Pio. Han fortsætter:
Forære sine stemmer til Socialdemokratiet
”Vi har det ikke sådan, at Socialdemokraterne bare automatisk kan regne med vores stemme, hvis det skulle komme dertil. Vi diskuterer under konstitueringsforhandlingerne, hvor vi kan opnå størst mulig indflydelse, og hvis det for eksempel er med en radikal overborgmester, så lægger vi vores lod der - og hvis det er hos en socialdemokrat eller anden, så lægger vi det der. I politik gælder det om at maksimere sin indflydelse, og det gør man ikke ved på forhånd at forære sine stemmer til Socialdemokratiet.”
Ifølge Kasper Møller Hansen, professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, kan alt netop komme i spil i konstitueringsforhandlingerne, hvor der forhandles om borgmesterposterne – herunder posten som overborgmester – og formandsposterne for de stående udvalg (samt pladser i nævn og bestyrelser med videre).
”Hvis Enhedslisten bliver det største parti, så vil de givet gå efter overborgmesterposten,” siger Kasper Møller Hansen til Netavisen Pio. Han fortsætter:
Den har vi styr på
”Jeg tror også, at der ville være rigtige mange partier, som gerne så et brud på over 100 års socialdemokratisk styre i København om ikke andet for at drille Socialdemokratiet. Så det vil være farligt for Socialdemokratiet at hvile på laurbærbladene og håbe på, at nok kan det være, at de andre bliver en smule større, men den har vi styr på. Det er ikke lige så sikkert i kommunal- som landspolitik på grund af konstitueringsprocessen.”
Enhedslisten skal, ligesom Socialdemokratiet, også vælge en ny spidskandidat, fordi Københavns teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen ikke genopstiller ved kommunalvalget næste år.