Annonce

Konservativ topminister overvågede sin socialdemokratiske forgængers mails

Bendt Bendtsen indrømmer, at han i et halvt år kiggede med i sin forgængers mails. På den måde kunne han følge med i, hvordan socialdemokraterne ville angribe ham.
Foto: Synergiorg.dk
Tidligere minister og partiformand, Bendt Bendtsen (K)
Den tidligere konservative partileder Bendt Bendtsen havde i 2001 i et halvt år adgang til mails, som var sendt til Bendtsens forgænger på posten som økonomiminister - socialdemokraten Ole Stavad. Og Bendtsen læste ivrigt med.

Det fortæller den tidligere toppolitiker i radioprogrammet 'Ministertid' på 24syv.

Bendt Bendtsen fortæller i programmet, at han ikke fortalte sine embedsmænd i ministeriet om adgangen, af frygt for at det blev stoppet, men at han ikke kan se problemer i sin opførsel.

Hvilke spørgsmål som Socialdemokratiet ville stille til ham

“Jeg ville ikke engang fortælle det til min egen departementschef, for så havde han jo fået det stoppet,” forklarede Bendt Bendtsen til programmets vært, den tidligere indenrigs- og økonomiminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Oplysningerne som Bendt Bendtsen havde adgang til, handlede blandt andet om hvilke spørgsmål som Socialdemokratiet ville stille til ham i folketingssalen. Og Bendt Bendtsen brugte oplysningerne til at forberede sig.

Bendt Bendtsen forklarer til Berlingske, at der ikke var tale om Ole Stavads personlige e-mailadresse, men en mailboks knyttet til den siddende minister.

Næppe ulovligt

Professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing, vurderer overfor Netavisen Pio, at Bendt Bendtsen næppe har foretaget sig noget ulovligt ved at åbne og læse de mails, som var rettet til hans forgænger.

“Jeg er ikke sikker på, at man ville sige, at det her er fortrolige oplysninger. Hvis det kommer fra partifæller eller partikontor, så er det eksempelvis ikke oplysninger, der er omfattet af regler om tavshedspligt,” siger Sten Bønsing til Netavisen Pio.

Han peger på, at det ifølge Forvaltningsloven er ulovligt for en medarbejder at skaffe oplysninger uden at have en faglig begrundelse for det.

Det er svært ikke at åbne mails, der bliver sendt ind

“Men det kan man ikke bruge på situationer, hvor noget bliver sendt ind til myndigheden,” siger Sten Bønsing.

“Det er svært ikke at åbne mails, der bliver sendt ind. I princippet kunne det jo være socialdemokratiske partifolk eller et partikontor, der skriver en mail til den nye minister. Så han (Bendt Bendtsen, red.) kan ikke vide, at det er noget, han ikke skal åbne og læse,” siger han.

“Så umiddelbart er det svært for mig at, se at der er noget ulovligt i det. Men det er med alle mulige forbehold,” lyder det fra Sten Bønsing.

En anden vurdering kommer fra Martin von Haller Grønbæk, der er en af landets førende it-advokater og partner i advokatfirmaet Bird & Bird. Han mener ifølge dagbladet Information, at Bendt Bendtsen har overtrådt loven.

“Jeg er ret sikker på, at det ikke er lovligt. Det svarer til, at du kommer ud til et hus og ser, at nøglen sidder i døren, og så går du ind alligevel. Der kan være noget kvalifikation af, hvor slemt det er, men hvis du ved, at det er omfattet af brevhemmeligheden, og at det ligger på et informationssystem, så mener jeg faktisk, at det er ulovligt,” siger Martin von Haller Grønbæk til Information.

Ikke i orden

Ole Stavad selv er ikke voldsomt ophidset over oplysningerne om, at hans efterfølger i Økonomiministeriet har udnyttet sin adgang til mails, der var stilet til Stavad.

Han siger dog til Information, at han ikke synes Bendtsens mail-overvågning er i orden.

Fred være med det

“Det er ikke i orden. Jeg kender ellers kun Bendt Bendtsen som en ordentlig mand og ville da have forventet, at han stoppede sådan noget,” siger Ole Stavad.

“Hvis han har haft glæde af at læse med i mine mails et halvt års tid, så fred være med det,” siger Ole Stavad.

Bendt Bendtsen var frem til 2009 minister i Anders Fogh Rasmussens regeringer . Han forlod dansk politik i 2019 efter 10 år i Europa-Parlamentet.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvilken mail-adresse er der tale om? En personlig eller en 'fælles- / funktionspostkasse tilhørende ministeriet?
Hvorfra havde Bentsen password? Lå det 'frit' fremme?
.

Han vidste godt at det han gjorde ikke var i orden, så meget har han indrømmet, men lad os grave dybt og se om vi ikke kan få denne borgerlige politiker frikendt, selv om han er skyldig som ind i he.......

Hvis det havde været en Socialdemokrat der havde forbrudt sig på Søren Pape Poulsens brevhemmelighed i 6 måneder var der allerede store artikler på Berlingske Tidende og Jyllandsposten, samt ekstra TVA på DR.

Men det er det jo ikke. Det er den ordentlige og Konservative Bendt Bendtsen, den pæne mand, som har gjort det mod en Socialdemokratisk Justitsminister Ole Stavad. Og det er Stavad da selv skyld i.

Det ordentlige Blå Svindlerhold i de fine saloner mine damer og herre.

-

Den danske Grundlov angiver i paragraf 72, at der ikke må ske brud på "post-, telegraf- og telefonhemmeligheden" uden en retskendelse.

Var det ikke også den pæne Konservative politiker, som fik sig en gratis og splinter ny stor og kostbar BMW motorcykel under mystiske omstændigheder.

Jeppe, de var ikke spor mystiske:

Kurt Jensen - 11 december, 2021 - 19:18 - #17787

... og EU parlamentarikerne (husk sidstnævnte får over 30.000kr. pr. måned skattefrit som de IKKE skal gøre rede for, de såkaldte blyantspenge). Da Bent Hvemsen (K) stoppede som EU parlamentariker ville han til at køre rundt i Europa, på sin spritnye BMW motorcykel. Jeg ved godt hvor penge kom fra, og jeg er stadig pissed over EU vederlag.
.

Det ordentlige Blå Svindlerhold <<<<< ny variant!

Jeppe, kan vi ikke få at vide hvad du står for, ikke kun i ord men også i handling???

Jeppe Lindholm, som det gode menneske du er (?) og samtidig er et pragteksemplar af en socialdemokrat, går jeg ud fra at du udfører frivilligt arbejde til overflod, at du ikke 'rager til dig' men at du naturligvis deler rundhåndet ud af dine materielle gode og din økonomiske formåen.
Har jeg ikke ret i det?

Og nedenstående er vel fortid, eller løgn eller er du skabs-blå.

Jeppe Lindholm - 18 juni, 2022 - 20:11 - #25113

"... Jeg har lige været et par dage i Kuala Lumpur. Et per flyvetimer fra Thailand. Lige nu nyder jeg livet på min kones og mit sommerresidens i Krabi provisen i det sydlige Thailand med udsigt til den Thailandske Gulf. Storslået. Det er ren og skær paradis. Hvis man har råd".

Jeppe Lindholm - 28 august, 2022 - 18:31 - #27348
Lige nu er jeg i Singapore Kurt. Har lige været ude at gå en tur i 27 grader i regnvejr med torden ud over Singapore Strædet kl. 00.31. En fantastisk by.

Hvis det havde været en rød minister, så ville de blå allerede nu være igang med at råbe, "Rigsret..."

Om det er lovligt eller ej er flintrende ligegyldigt, det er dårlig opførsel og det vidste han godt, hvorfor han heller ikke informerede sin departementschef af frygt for at denne skulle få det stoppet. Det er under al kritik, sig mig har BB ikke fået nogen opdragelse?

Det troede jeg ikke om Bendt Bendsen, det er skuffende, og han kommer fra et parti, der kalder sig et lov og ordens parti. Jeg synes, det er både flovt og pinligt for hans eftermæle. Virkelig flovt.

Var det ikke også Bendt Bendsen der lod sin ministerbil køre hjem for at hente jagtriflen? Jo, det var det da. Så hr. Bendsen er bestemt ikke fin i kanten.

Jeg synes ellers nok, han kunne skrue bissen på her, uden at nogen kunne klandre ham for det.

Men helt ærligt: Kunne nogen mon forestille sig bare en af topfolkene hos K være lige så overbærende og tilgivende i samme situation?

PIO kan vi svar på følgende:

1) Hvilken mail-adresse er der tale om? En personlig eller en 'fælles- / funktionspostkasse tilhørende ministeriet?
2) Hvorfra havde Bentsen password? Lå det 'frit' fremme?
.

Kurt:
Det er fuldstændig underordnet, man læser ikke andre folks E mail, og man kan allerede se når man åbner den, at den ikke er til ham, og så sletter man den - hvis man altså er et ordentligt menneske - det skulle lige have været Mette Frederiksen der havde gjort det, så havde man råbt rigsret - så drop det.

Hvis det var en personlig postkasse, hvorfra havde BB så password?
(“Jeg ville ikke engang fortælle det til min egen departementschef, for så havde han jo fået det stoppet,”) altså PW er IKKE udleveret af dep.chefen - hvorfra skulle han også kende det

Hvis det var en funktionspostkasse, så har flere (lovlig) adgang til den.

Kom så Pape - Pape - Pape, eller skal der råbes højere

Bendsen en lov og ordensmand ??? Godt nok er han så vidt vides politiassistent, men en lille forespørgsel på wikopedia vidner om det modsatte, en mand der ikke skyr til den anden side for at rage til sig.

Ole Stavad kalder Bent B for "en ordentlig mand". Jeg vil ikke remse hans synderegister op.