Annonce

Debat: Gør folketingsvalget til ”børnenes valg” – investér i indeklimaet

Dårligt indeklima har store konsekvenser for børnenes indlæringsevne, koncentration og trivsel. Bedre indeklima bør derfor være en mærkesag for alle partier i den kommende valgkamp, mener formændene for Blik og Rør Ungdom og SF Ungdom.
Valgtrommerne buldrer for alvor. Alle venter på, at statsminister Mette Frederiksen trykker på knappen og udskriver folketingsvalg. Hvis man skulle være i tvivl, kan man bare se på de mange busreklamer, store outdoor-reklamer og annoncer på de sociale medier, som partier på tværs af det politiske spektrum har smidt penge efter.

Også SF har rullet den store valgkampagne ud – blandt andet med outdoor-reklamer (især på togstationerne) med sloganet om, at næste folketingsvalg skal være "børnenes valg".

Nu tager vi SF på ordet

Et sympatisk og naturligvis vigtigt budskab, som det i udgangspunktet er svært at være uenig i. Men nu tager vi SF på ordet.

For hvis næste folketingsvalg skal være børnenes valg, så er der især ét emne, der bør stå meget højt på den politiske dagsorden – nemlig indeklimaet i folkeskolen.

Under al kritik

CO2-niveauet i klasselokalerne på landets folkeskoler er ikke blevet bedre siden 2009. Vi ved, at det dårlige indeklima har store konsekvenser for børnenes indlæringsevne, koncentration og trivsel.

Det er simpelthen under al kritik, at luften i klasselokalerne har en lige så høj CO2-koncentration som for 13 år siden.

Vi har en særlig forhåbning – men også forventning – til SF og de røde partier

I Blik og Rør Ungdom og SF Ungdom håber vi naturligvis, at et bedre indeklima vil være en mærkesag for alle partierne. Når det er sagt, har vi dog en særlig forhåbning – men også forventning – til SF og de røde partier i det såkaldte centrum-venstre, der vil "sætte velfærden først".

For kampen for et sundt indeklima handler netop om velfærd. Det handler om en af de vigtigste fællesskabsinstitutioner i vores velfærdssamfund – nemlig folkeskolen, hvor børnene tilbringer langt størstedelen af deres hverdag.

Dårligt indeklima ødelægger koncentrationen

Vi ved, at elever, der opholder sig i klasselokaler med dårligt indeklima, klarer sig ni procent dårligere i tests. Det svarer til, at de kommer et helt år bagud på indlæring fordelt på et helt skoleliv.

Det her lyder ret vildt – men der er faktisk flere krav til indeklimaet i de danske grisestalde end i vores skoler.

Det er desuden dokumenteret, at det især er de ressourcesvage børn, der påvirkes af det dårlige indeklima.

Kampen for et sundt indeklima er en kamp mod ulighed

Hvorfor accepterer vi i 2022, at børns muligheder, trivsel og fremtid defineres af, om de går på en skole med et godt eller dårligt indeklima? Her har politikernes sociale kompas svigtet. For kampen for et sundt indeklima er også en kamp mod ulighed.

Hvis vi for alvor skal gøre noget ved det dybt kritisable indeklima i folkeskolen, som vi udsætter både børn og lærere for, så kræver det politisk handling i form af lovgivning fra Christiansborg.

I Blik og Rør Ungdom og SF Ungdom mener vi, at Folketinget bør indføre lovkrav om maksimalt CO2-indhold i luften i klasselokalerne samt regelmæssig rensning af ventilationsanlæg og -kanaler.

Hvis det næste folketingsvalg skal være børnenes valg, så bør indeklimaet i fællesskabets skole være en vigtig prioritet for alle partier, der hævder at kære sig om vores børn og velfærden. Kom så, Christiansborg!

Daniel Arildslund er udlært blikkenslager og tidligere formand for Blik og Rør Ungdom.

Alexander Blavnsfeldt er landsformand for SF Ungdom.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Nå ja. Indeklimaet. Hvorfor har ingen dog tænkt på det noget før. For højt CO2 niveau i børnehaverne. Og det hjælper desværre ikke engang at åbne vinduet og lufte ud. For udenfor er CO2 niveauet endnu højere. Tendens stærkt stikende. Måske der kan tilføres kunstig ilt til lokalerne?

Dårligt INDEKLIMA rammer vel ALLE der udsættes for det. Og ikke kun børn.
Og så er der jo også det rent psykologiske aspekt der drejer sig om hvordan en bolig også kan påvirke
mennesker. Og have indflydelse på hvordan de trives og har det. Og på dette område er der sandelig STORE FORSKELLE mennesker imellem. Der er forskel på ,om man bor på "stenbroen" i byen,med bilos og støj,eller om man bor i en parcel eller palæ på "strandvejen",eller ejendom på landet.Med luft og vidder omkring sig.

Det er selvfølgelig en velkommen kommentar fra Blik og Rør Ungdom, for der er en hulens masse blik og rør i moderne ventilationssystemer.
Blandt årsagerne til det dårlige indeklima nævnes sjovt nok aldrig CO2-indholdet i luften, da det er ret uinteressant for andre end træer og planter der jo foretrækker at gro udendørs.

Hej Gunnar

Hvad mener du med, at "Blandt årsagerne til det dårlige indeklima nævnes sjovt nok aldrig CO2-indholdet i luften"?

I debatindlægget skriver skribenterne jo netop, at "Folketinget bør indføre lovkrav om maksimalt CO2-indhold i luften i klasselokalerne".

Manglende rensning af ventilationsanlæg og -kanaler (eller sågar manglende mekanisk ventilation) kan jo netop årsag til et alt for højt CO2-indhold i luften og dermed et dårligt indeklima.

Ja, det bemærkede jeg, men søger du andre steder på nettet om dårligt indeklima, så nævnes CO2 ikke (jeg har selvfølgelig ikke været alle steder igennem). Høj temperatur, høj luftfugtighed, parfumer og andre duftstoffer og den slags nævnes. CO2 udgør en meget beskeden del af atmosfæren, lidt mere CO2 er der selvfølgelig inden døre i rum med mange mennesker, men at det skulle give anledning til dårligt indeklima, kræver videnskabelig dokumentation. Findes den?

Socialdemokraternes statsminister havde fire år til at løse klimaproblemerne!

Nu skal forældre og børn kæmpe for 22, 21, 20 grader i klasselokalerne!

Klimaministerens udspil er hjemmesko, uldne strømper, lange underbukser og en varm trøje, evt. halsedisse og hue i den kommende vinter!

Så bliver børn igen parate til at være udendørs i frikvarterer, hvis deres forældre ellers har råd til vintertøj!

Byggematerialernes himmelflugt og mangel på håndværkere bliver sikkert CO2 i klasseværelsernes største udfordring!

Korte skoledage bliver nok løsningen!

Og så er alle sikkert glade!

Hvis der er råd til 20 grader i parcelhuset eller lejligheden!

En dyne bliver vinterens hit! Efter skoletid!

Så hvis statsministeren kan sælge de overskydende corona-vacciner og erstatte dem med dyner til alle i 1. klasse ville meget være opnået!

Børnenes statsminister! Andedunsfyld!

@Aksel Jensen,

Hvad er der i vejen med, hjemmesko, uldne strømper, lange underbukser og en varm trøje, evt. halsedisse og hue, det synes jeg lyder som utroligt fine forslag til at spare på ressurcerne. Sådaan har jeg faktisk indrettet mig hele mit liv.
Er du en af disse danskere der går fuldt ud ind for klimatiltag, bare det ikke berører din egen magelighed? Så lad de andre nøjes!

Forældre og børn skal ikke kæmpe for noget, vi bør allesammen være solidariske om at få både forbruget (og det ikke bare på energien) og CO2'en ned. Det hænger sammen.