Annonce

Årsmøde i Socialdemokratiet: Nærmest stoisk ro

Opbakningen til Mette Frederiksens politiske linje og lederskab står uforandret, trods dårlige meningsmålinger og usikker fremtid for regeringen.
"Keep calm and carry on" - tag det roligt og fortsæt - som der stod på opfordringen fra den britiske regering til det britiske folk da 2. verdenskrig brød ud.

Det var lige før, at man kunne have set det samme plakater på væggene i kongrescentret i Aalborg hvor Socialdemokratiet i weekenden var forsamlet.

Årsmødet, som det er blevet omdøbt til i stedet for kongres, var nemlig en særdeles rolig forestilling.

Der er nærmest en stoisk ro over partiet, som formentlig om ganske få uger skal møde vælgerne efter tre år præget af først coronakrise, så krigen i Ukraine og lige nu en kæmpe inflationskrise.

Der er en udpræget grad af tiltro til partiformandens evner

Selv om flere meningsmålingerne tegner til både et regeringsskifte og et dårligt valg til Socialdemokratiet, så var der bestemt ikke tegn på panik blandt de delegerede eller de menige folketingsmedlemmer.

Der er en udpræget grad af tiltro til partiformandens evner til at rette op på målingerne.

Markante resultater

Både fordi socialdemokraterne på den ene side synes de har leveret markante resultater, som de har lovet: Ikke mindst Arne-pension, højere dagpenge, ambitiøs klimalov og rekordlav arbejdsløshed, men også fordi alternativet virker så usikkert.

Når vælgerne bliver stillet overfor valget mellem Mette Frederiksen og en kaotisk blå blok, som ikke er enige om meget andet end at Socialdemokraterne skal væk, så skal meningsmålingerne nok rette sig og give partiet muligheden for en ny periode ved magten - hvis man altså kan mingelere et eller andet på plads med de Radikale.

Så skal meningsmålingerne nok rette sig

I ugerne op til kongressen har der været en del utilfredshed i baglandet med partiets udlændingepolitik, både i forhold til et eventuelt tørklædeforbud i folkeskolen, men også planerne om et modtagecenter i Rwanda.

Det var ikke noget, der fyldte i de delegeredes taler.

“Selv Noa var tilfreds”

Mette Frederiksens tale til partifællerne er årsmødets politiske højdepunkt og genstand for stor interesse fra medierne.

Et forslag om at give SOSU-elever elevløn i stedet for SU og fuldtonet opbakning til et EU-forslag om at beskatte de selskaber, der lige nu skovler penge ind på ryggen af krigen i Ukraine, var blandt de mere konkrete forslag i talen.

Talen blev godt modtaget - ikke bare blandt de delegerede.

I stedet er det Søren Pape, der er blevet Socialdemokratiets hovedmodstander.

Flere socialdemokrater hæftede sig ved, at politisk kommentator Noa Redington roste den. Når selv Helle Thornings-Schmidt gamle spindoktor, der sjældent har noget pænt at sige om Thornings afløser, var positiv, så kunne det ikke have været helt skidt.

placeholder

Man kunne have forventet, at fænomenet Inger Støjberg havde fyldt mere, givet at det især er her, at Socialdemokratiet ser ud til at tabe vælgere. Men den nyslåede partiformand blev kun nævnt en passant i statsministerens tale. Som en ud af de mange stemmer i den blå blok.

Den glemte statsministerkandidat

I stedet er det Søren Pape, der er blevet Socialdemokratiets hovedmodstander.

Både Mette Frederiksen - og efter hende en stribe af de delegerede -  kom med en lind strøm angreb på De Konservatives skatteplan og planer om at skære ned i den offentlige sektor.

Den anden statsministerkandidat Jakob Ellemann-Jensen? Ham virkede det til at socialdemokraterne havde glemt. Det samme lod til at være tilfældet med De Radikale og Sofie Carsten Nielsen.

Hovedmodstanderens problemer var måske med til at tage toppen af ængstelsen hos Socialdemokraterne

Men det var ikke kun på talerstolen, at Pape var et yndet emne.

Søren Pape Poulsen, der igennem de seneste uger er gået fra den ene møgsag om privatliv, rejseaktivitet og lejlighed, var også et yndet samtaleemne på gangene.

I politik er det tit sådan, at andres genvordigheder, kan hjælpe med at fjerne fokus fra ens egne svagheder. Hovedmodstanderens problemer var måske med til at tage toppen af ængstelsen hos Socialdemokraterne, som virkede klar til den forestående valgkamp.

Og skal man tage Socialdemokraternes ord for gode varer, så glæder de sig til at komme på gaden.

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Demografi er skæbne, uanset om man er socialdemokrat eller konservativ. Hvis befolkningsudskiftningen fra MENAPT fortsætter, så vil begge partier være overflødige, ubetydelige og glemte om bare 100 år. Da vil islam betyde alt og sharia bestemme alt.