Annonce

International fagbevægelse: Presset på Qatar må ikke stoppe, når VM slutter

“Vi skal fastholde opmærksomheden på Qatar og andre regimer, der ikke overholder grundlæggende menneskerettigheder,” lyder det fra en lang række internationale faglige organisationer
Foto: Jesper Ludvigsen
Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation
VM i fodbold blev søndag fløjtet i gang i Qatar, og tirsdag spiller Danmark den første kamp i gruppespillet mod Tunesien.

Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) har i den anledning sammen med 34 andre faglige hovedorganisationer fra hele verden skrevet under på en erklæring, der opfordrer til at bevare presset på styret i Qatar.    

”Hele verdens øjne hviler nu på Qatar, og det, vi er vidner til, er ganske enkelt grotesk. Migrantarbejdere bliver udnyttet, er retsløse og arbejder under slavelignende forhold,” fastslår Lizette Risgaard, der er formand for FH.

Små fremskridt skal sikres

I erklæringen anerkender organisationerne, at der er sket fremskridt for migrantarbejderne i Qatar, siden tildelingen af verdensmesterskabet, især reformen af kafala-sponsorsystemet, der af mange sammenlignes med et moderne stavnsbånd; Indførelse af en ikke-diskriminerende mindsteløn og etableringen af et arbejdsretssystem.

Det er vigtigt, at presset på Qatar ikke stopper, når VM i fodbold er ovre.

Men, understreger Lizette Risgaard, det er vigtigt, at arbejdet for migrantarbejdernes rettigheder ikke stopper, når VM-turneringen er færdigspillet:

“Det er vigtigt, at presset på Qatar ikke stopper, når VM i fodbold er ovre. Vi skal fastholde opmærksomheden på Qatar og andre regimer, der ikke overholder grundlæggende menneskerettigheder,” siger hun.

Opret et center for migrantarbejdere

I erklæringen udtrykker organisationerne dyb bekymring for migrantarbejderes forhold i Qatar og opfordrer til, at styret gør langt mere for at gennemføre arbejdsreformer og respekterer retten til at organisere sig.

Migrantarbejdere udgør 89 procent af befolkningen i Qatar, men har ingen demokratisk stemme og bliver konsekvent undertrykt og udnyttet.    

Konkret opfordrer de 35 organisationer til oprettelsen af et permanent center for migrantarbejdere, som skal styres af deres egne repræsentanter.

“Centret skal være med til at sikre, at migrantarbejderne har en stærk stemme. Deres repræsentanter skal kunne forhandle vilkår med styret og arbejdsgivere for at sikre bedre arbejdsvilkår. Også når lyset er slukket efter VM-finalen i fodbold,” siger Lizette Risgaard.

Netavisen Pio bragte i sidste uge et interview med Gunde Odgaard, der er sekretariatsleder i byggefagenes samarbejdsorganisation, BAT-Kartellet, som i flere år har arbejdet med at organisere migrantarbejderne i Qatar.

Han fortalte, at det center som Lizette Risgaard omtaler, skal fungere som en erstatning for en fagforening, da det er forbudt at organisere sig i Qatar.

Gunde Odgaard var dog ikke optimist i forhold til om qatarerne vil tillade det.

 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hej Lizette.
Jamen dog, troede slet ikke du var på... men ok, her er jo en gratis lejlighed til, at melde sig under fornuftens faner. Kom nu, der er da ikke noget nyt her, som igen vidste for 2 år siden. Lizette du skal bare vide, der er ingen, som ingen der giver noget for en gratis omgang. Deraf ordret "gratis"
Hilsen en ægte socialdemokrat.