Færre vil være pædagog, sygeplejerske og socialrådgiver

Antallet af ansøgningere via kvote 2 til en række velfærdsuddannelser er faldet siden sidste år. Det vækker bekymring hos uddannelsesminister, Christina Egelund (M).
Foto: Uddannelses- og forskningsministeriet
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M)
Onsdag klokken 12 udløb fristen for at søge ind på en videregående uddannelse via kvote 2, hvor ansøgeren vurderes på andre kvalifikationer end karaktergennemsnittet.

Det var der i alt 51.944 som havde valgt at gøre i år. Det er en stigning på seks procent i forhold til sidste år. I 2022 var tallet 48.801.

Til gengæld er antallet af ansøgere til en række velfærdsuddannelser faldet siden sidste år.

To procent færre har søgt ind på uddannelsen til sygeplejerske. 16 procent færre har søgt ind på uddannelsen som socialrådgiver.

Og selvom pædagoguddannelsen er blandt de tre mest søgte uddannelser i år, så har 10 procent færre søgt derind i år via kvote 2.

Flere skal få mod på at gå den vej

Den stigende lyst til at søge ind på videregående uddannelser vækker glæde i Uddannelses- og Forskningsministeriet.

”Først og fremmest glæder jeg mig over, at så mange unge griber muligheden for at søge ind på en videregående uddannelse, og at vi skridt for skridt bevæger os væk fra den coronatid, som også påvirkede de unges uddannelseslyst,” lyder det fra uddannelses- og forskningsminister, Christina Egelund fra Moderaterne, i en pressemeddelelse.

De unge skal føle, at der er lige så mange muligheder ved at gå ind ad døren til for eksempel pædagoguddannelsen som til en universitetsuddannelse

Camilla Vang er forkvinde for Danske Professionshøjskoler, og hun er bekymret over tendensen. Hun ser gerne, at der fra politisk side af gøres mere for at få unge til at se potentialet i de uddannelser.

”De unge skal føle, at der er lige så mange muligheder ved at gå ind ad døren til for eksempel pædagoguddannelsen som til en universitetsuddannelse,” siger Camilla Vang til Ritzau, ifølge Politiken.

En opgave for fællesskabet

Det lader til, at de faldende tal på bestemte uddannelser heller ikke er gået hen over hovedet på uddannelsesministeren. Og de vækker bekymring.

”Den manglende søgning til eksempelvis pædagog- og socialrådgiveruddannelsen bekymrer mig omvendt. Det fortæller mig, at vi virkelig har brug for at gøre noget for, at flere får mod på at gå den vej. Og det bekræfter mig i, at vi har set rigtigt, når vi i vores reformprogram på uddannelsesområdet har gjort de professionsrettede velfærdsfag til et selvstændigt og vigtigt spor. Der er en opgave her, som vi i fællesskab simpelthen skal lykkes bedre med,” lyder det fra Christina Egelund.

Tallene for det totale antal ansøgninger til videregående uddannelser bliver offentliggjort 5. juli 2023. Det er nemlig ansøgningsfristen for at søge ind via kvote 1, hvor ansøgeren alene vurderes på karaktergennemsnittet.

Souschef, journalist og redaktionssekretær.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Politikerne kunne jo begynde med at give sygeplejerskerne mere i løn. Hvis efterspørgslen er stor og udbuddet er lavt, stiger priserne, i dette tilfælde lønningerne. Er det ikke sådan et såkaldt "frit marked" virker? Og skal virke, ifølge både liberalister og socialdemokrater?

Det er trist det er disse faggrupper som der er allerbedst brug for😗enig Sygeplejersker bør have en høj lav for faglighed&Den arbejdsopgave det er og være Sygeplejerske.samt gode faglige pædagoger
Enig,Niels Duus, sådan bør det være om "man" socialdemokrat🚩 eller liberal🙃😉

Den dag en dygtig pædagog kan erhverve den samme løn som en dygtig professor i psykologi, ja, så har Christina Egelund løst sin opgave!

Så bliver der medarbejdere på alle hylder!

I det kommende private som offentlige arbejdsmarked!

Det der engang var et kald er blevet et valg!

Og de unge kigger rigtig meget på løn og arbejdsvilkår!

Alle oplysninger og politikeres alt for store indflydelse er blot et klik borte!

Erhverv udstilles som aldrig før!

Historiske som nutidigt!

De elever som Mette Frederiksen sendte ud i en lærerkonflikt står i dag og vælger udd@nnelse!

Valget bliver derefter!

Fortidens synder nedarves i årtier!

Det er tid til at komme videre!

Måtte Christina Egelund være svaret!

Der er i den grad brug for, at der skæres ned på antallet af pladser på universiteterne. Hørte, at der på et østjysk gymnasium var 175 kvalificerede ansøgere til en historielærerstilling! Der er op til flere jobsøgende til jobcenterstilling, som har en kandidatgrad i noget ikke-kvalificerende.
Uddannelsessnobberiet lever i bedste velgående. Forældre til en studerende på UNI fortæller det med megen ærefrygt i stemmen.

Pædagoger vil jeg sætte et spørgsmål ved, en skolelærer jeg kender, fortæller ofte at de mest ustyrlige
unger kommer fra hjem med pædagog.

Annonce